Μόλις 4.285.000 ευρώ εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών για τη δακοκτονία του 2021 όταν για να καλυφθούν οι ανάγκες απαιτείται, τουλάχιστον, 1.000.000 ευρώ επιπλέον. 7.947.000 ευρώ στην Κρήτη! Σκληρή ανακοίνωση του υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας, Μενέλαου Γερονικολού.
Τους μισούς πόρους από όσους λαμβάνει η Κρήτη ενέκρινε, για μια ακόμα χρονιά, το υπουργείο Εσωτερικών για το πρόγραμμα δακοκτονίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς άπτεται της ελαιοπαραγωγής στη Μεσσηνία, η οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με το δάκο, με αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής και ποιοτική υποβάθμισή της.
Υπενθυμίζεται, προκειμένου να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα, ότι η υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχουν οριοθετήσει το επιπλέον ποσό που απαιτείται για τη δακοκτονία στην Πελοπόννησο στο 1.000.000 ευρώ.
Το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια μετά από παρέμβαση του υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας του Κινήματος Αλλαγής, Μενέλαου Γερονικολού, ο οποίος σημειώνει σε σχετική του ανακοίνωση:
«Αγρότες δεύτερης κατηγορίας φαίνεται ότι είναι οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου σε σχέση με εκείνους της Κρήτης.
Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών (Αριθμ. Πρωτ.: 9791), με θέμα την «κατανομή ποσού ύψους έως 20.954.300 ευρώ σε Περιφέρειες της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2021, προς κάλυψη δαπανών δακοκτονίας».
Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, την πιο σημαντική ελαιοπαραγωγική περιοχή της χώρας μας, θα διατεθούν για την αντιμετώπιση του δάκου 4.285.000 ευρώ, την ίδια στιγμή που στην Περιφέρεια της Κρήτης θα διατεθούν 7.947.000 ευρώ!
Η διαχρονική πρακτική του Υπουργείου Εσωτερικών να διαθέτει στην Πελοπόννησο τα μισά χρήματα από όσα διαθέτει στην Κρήτη, για την αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, δεν μπορεί να συνεχιστεί!
Η Πελοπόννησος και η Μεσσηνία πρέπει να προστατευτούν από τη συνεχιζόμενη αυτή πρακτική, που κατατάσσει τους αγρότες μας, τους ελαιοπαραγωγούς του τόπου μας σε δεύτερη κατηγορία.
Οι βουλευτές της συμπολίτευσης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, έστω και τώρα, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους έναντι των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας και ας πράξουν αυτό, για το οποίο τους έστειλε στο κοινοβούλιο ο Μεσσηνιακός λαός: Να διεκδικήσουν τώρα την άρση αυτής της αδικίας, η οποία καταδικάζει τους Μεσσήνιους ελαιοπαραγωγούς. Έχουν υποχρέωση και καθήκον να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να βάλουν το συμφέρον του Νομού μας πάνω από το προσωπικό και κομματικό τους συμφέρον.
Ας δείξουν, έστω για μια φορά, ότι είναι βουλευτές της Μεσσηνίας και όχι βουλευτές μόνο της Νέας Δημοκρατίας.
Ας σταματήσουν τα χαριεντίζονται στα υπουργικά γραφεία, μόνο και μόνο για να τους απαθανατίσει ο φωτογραφικός φακός, μόνο και μόνο για να δείξουν ότι δήθεν κόπτονται για τα προβλήματα της Μεσσηνίας.
Ας δείξουν ότι δεν φοβούνται την καταγωγή του αρχηγού τους.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, επίσης, να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, να υπερασπιστεί και αυτός το ρόλο του, αφού πρώτα απολογηθεί στους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας για τις πρακτικές της δικιάς του κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των δήμων της Μεσσηνίας ας ορθώσουν και αυτοί το ανάστημά τους.
Ας αποδείξουν ότι είναι αυτοδιοικητικοί και όχι κομματικοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι.
Ως υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας και ως μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής θα θέσω το ζήτημα τις επόμενες μέρες στα όργανα του κόμματός μου και θα ζητήσω την άμεση παρέμβαση των βουλευτών της Πελοποννήσου του Κινήματος.
Φτάνει πια με την κοροϊδία των ελαιοπαραγωγών της Πελοποννήσου.
Φτάνει πια με τον εμπαιγμό των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας».