Τις καταπατήσεις αιγιαλού, την τήρηση της νομοθεσίας για την έκδοση οικοδομικών αδειών, την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, μέχρι και το Μάτι θυμήθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, απαντώντας στο εξώδικο κατοίκων της Μ. Μαντίνειας!
Με έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες …απάντησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, στο εξώδικο που του έστειλαν ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή της Μικρής Μαντίνειας, μέσω του οποίου ζήτησαν την προστασία της Περιφέρειας από τη διάβρωση των ακτών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Νίκας ζήτησε, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της περιφέρειας Πελοποννήσου «διευκρινίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για ζητήματα που αφορούν το καθεστώς και την χρήση γης στα παράλια της Μικρής Μαντίνειας ζητεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με έγγραφό του προς την Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας.
Στο έγγραφό του, το οποίο ο περιφερειάρχης κοινοποιεί επίσης προς την Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Π.Ε. Μεσσηνίας, αλλά και προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, σημειώνει ειδικότερα:
Σε συνέχεια των σημερινών σχετικών δημοσιευμάτων που αφορούν εξώδικο ιδιοκτητών από τη Μ. Μαντίνεια για τη διάβρωση των ακτών, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τα εξής:
- Αν υπάρχουν ζητήματα καταπατήσεων με τον αιγιαλό στη συγκεκριμένη περιοχή της Τ.Κ. Μ. Μαντίνειας.
- Αν έχουν εκδοθεί νομίμως οικοδομικές άδειες στις ιδιοκτησίες στην υπό εξέταση περιοχή. Αν όχι, να μας γνωρίσετε αν έχουν νομιμοποιηθεί ή έχει κινηθεί διαδικασία νομιμοποίησης κατασκευών.
- Αν έχει διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων και επισκεπτών προς τη θάλασσα, σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν. 1337/83 δεδομένου των εμπειριών μας από το Μάτι Αττικής.
Η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Π.Ε. Μεσσηνίας στην οποία κοινοποιείται το παρόν, να προχωρήσει άμεσα σε αυτοψία του χώρου και να μας ενημερώσει υποβάλλοντας σχετικό φάκελο».
Σημειώνεται ότι ο κ. Νίκας, ο οποίος ήταν επί 13 χρόνια δήμαρχος Καλαμάτας, δεν είχε προσφύγει στον εισαγγελέα, όπως πράττει τώρα. Και όχι μόνο αυτό. Ο κ. Νίκας, ως δήμαρχος Καλαμάτας, όταν του είχε τεθεί το ίδιο θέμα, έστελνε έγγραφα στα υπουργεία και τον τότε περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη, ζητώντας λύση του προβλήματος.
Ανύπαρκτος δήμαρχος
Η περίπτωση της Μ. Μαντίνειας αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα, που δείχνει ότι ο προηγούμενος δήμαρχος Καλαμάτας και νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ήταν ο μοιραίος δήμαρχος για ολόκληρο το δήμο, πλην της οδού Αριστομένους.
Ήταν ο δήμαρχος του τίποτα. Πάντα και για όλα έφταιγαν οι άλλοι, ο περιφερειάρχης, ο υπουργός, ο πρωθυπουργός (βλέπε Αντώνης Σαμαράς).
Μαέστρος στο μάζεμα σταυρών
Στο μόνο τομέα που διέπρεψε ο κ. Νίκας ήταν στην «κοροϊδία» των πολιτών. Σε αυτό ήταν και είναι «επιστήμονας», καθώς με μαεστρία έπειθε τους Καλαματιανούς ότι θα τους λύσει τα προβλήματα, μέχρι να τους «κλέψει» την ψήφο. Μετά «μην τον είδατε τον Παναγή…»
* Όταν κάποιος δίνει μια υπόσχεση, αλλά τελικά εξαφανίζεται, λέμε ειρωνικά «Μην τον είδατε τον Παναγή». Πρόκειται για μια φράση που γεννήθηκε στον καιρό της γερμανικής Κατοχής , στα Μέγαρα της Αττικής. Ο Παναγής ήταν ένας απατεωνίσκος, που στις μαύρες μέρες της Κατοχής, εξαπάτησε μερικές κοπέλες με την υπόσχεση του γάμου, κι αφού τους «μάσησε» αρκετά, τους όρισε και την ημέρα που θα παντρευόταν. Τους έδωσε λοιπόν «ραντεβού», την ίδια μέρα και ώρα στην ίδια εκκλησία και αυτός όπου φύγει -φύγει. Οι άμοιρες κοπέλες μάταια περίμεναν τον ερχομό του, την ώρα που οι συγγενείς ρωτούσαν όποιον έβλεπαν να έρχεται «μήπως είδατε τον Παναγή;» Από το περιστατικά αυτά, λέγεται πως βγήκε και η φράση.