Φυσικό αέριο: «Ναυαγεί» οριστικά το …σχέδιο Νίκα – Η Hengas «έρχεται» και στη Μεσσηνία

Ολοκληρώθηκε η πιστοποίηση του υποψήφιου Διαχειριστή Δικτύου Διανομής συνιστά (Hengas), η οποία είναι αναγκαία προϋπόθεση για την άσκηση των ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων της διανομής και της διαχείρισης δικτύων διανομής φυσικού αερίου και απαραίτητη συνθήκη για την εν συνεχεία εξέταση των αιτήσεων χορήγησης άδειας διαχείρισης.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της πιστοποίησης, η άσκηση από την εταιρεία «HENGAS A.E.» των αρμοδιοτήτων του Διαχειριστή στα Δίκτυα Διανομής των Δήμων Δεσκάτης Γρεβενών, Κιλκίς, Πολύγυρου, Έδεσσας, Μεγαλόπολης, Τρίπολης και Κορίνθου -σύμφωνα με τους όρους των αδειών που της έχουν χορηγηθεί (βλ. αντιστοίχως, τις υπ’ αρ. 1376, 1437, 1438, 1439 και 1478/2020, καθώς και 174-175/2021 Αποφάσεις ΡΑΕ )- υπόκειται στις προϋποθέσεις της χορήγησης άδειας διαχείρισης, σύμφωνα με τα κριτήρια του Νόμου και του Κανονισμού Αδειών Φυσικού Αερίου, καθώς και της έγκρισης τιμολογίου για τη χρέωση της Βασικής Δραστηριότητας Διανομής Φυσικού Αερίου στα προαναφερθέντα Δίκτυα Διανομής.

Για τα σχέδια επέκτασης της Hengas σε πόλεις της Πελοποννήσου είχε μιλήσει, στη Νότια Ελληνική Τηλεόραση και στην εκπομπή Netlive, ήδη από τις 4 Δεκεμβρίου, ο Σύμβουλος Διοίκησης της εταιρείας, Νίκος Κουτσογιάννης.

Οι εργασίες κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο αναμένεται να ξεκινήσουν εντός Μαρτίου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, εντός του μήνα αναμένεται να λάβει από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις σχετικές άδειες διανομής για τους δήμους Τρίπολης και Κορίνθου, ενισχύοντας έτσι το χαρτόφυλάκιο της με δύο νέες πόλεις μετά την έγκριση της άδειας διανομής για την Μεγαλόπολη στα τέλη του 2020.

Με το πέρας των τελευταίων διαδικαστικών εκκρεμοτήτων, η Hengas αναμένεται να «τρέξει» το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ φέρνοντας, σε πρώτη φάση, το φυσικό αέριο στους Δήμους Τρίπολης, Κορίνθου και Μεγαλόπολης. Ωστόσο, ήδη γίνονται οι σχετικές προετοιμασίες για την περαιτέρω ανάπτυξη στην Πελοπόννησο, με την εταιρεία να προγραμματίζει την παρουσία της σε νέες πόλεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στρατηγικός σχεδιασμός της εταιρείας περιλαμβάνει την πόλη του Άργους όπου και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση του οικείου δικτύου με το δίκτυο ΕΣΦΑ. Με την ανάπτυξη των υποδομών της Hengas στη Μεγαλόπολη θα ακολουθήσει η επέκταση στη Καλαμάτα, τη Μεσσήνη και τη Σπάρτη, οι οποίες εντός του 2022 θα τροφοδοτηθούν με CNG ενώ από το 2023 με την πλήρη αξιοποίηση της Ρεβυθούσας θα τροφοδοτηθούν με LNG, μέχρι την στιγμή που ο ΔΕΣΦΑ θα ολοκληρώσει τον κεντρικό αγωγό ΕΣΦΑ με δυνατότητα τροφοδότησης του συνόλου της Πελοποννήσου από αυτόν.

Ναυαγεί το σχέδιο Νίκα

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω εξελίξεις ακυρώνουν το …σχεδιασμό του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος, σύμφωνα με όσα ο ίδιος υποστηρίζει, έχει «εξασφαλίσει» 20.000.000 ευρώ, προκειμένου να δοθούν στο …δημόσιο φορέα (ΔΕΔΑ), για την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τετάρτη (3/3): Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Πελοποννήσου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μπάιντεν: Υπόσχεται επαρκείς δόσεις εμβολίων για όλους τους Αμερικανούς ενήλικες «μέχρι τα τέλη Μαΐου»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Κεντρική διαχείριση απορριμμάτων: Υποσχέσεις Νίκα για λειτουργία της μονάδας της Καλλιρρόης τον Δεκέμβριο – «Βγαίνει μπροστά» ο Βορίδης για το ζήτημα των χρεών των δήμων

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Καλλιρρόης (δήμος Οιχαλίας),

Αυτοψία Νίκα στη σχολή Παπαφλέσσα: Ικανοποίηση για την πορεία ανακαίνισης του κτιρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Μεσσηνίας – Τι είπε ο Περιφερειάρχης για τους …ιδιοκτήτες του κτιρίου

Αυτοψία στο κτίριο της παλαιάς σχολής Παπαφλέσσα, το οποίο βρίσκεται στην Καλαμάτα (συμβολή των οδών Φαρών