Lockdown: Τα μέτρα χαλάρωσης που σκέφτεται η κυβέρνηση

Ο κορωνοϊός καλπάζει στη χώρα, με τα αρνητικά ρεκόρ να «σπάνε» καθημερινά. Ωστόσο, ο εγκλεισμός των πολιτών και κυρίως η οικονομική αιμορραγία εξαιτίας του lockdown οδηγούν κυβέρνηση και ειδικούς να μελετούν μέτρα χαλάρωσης της «ασφυξίας».

Μόνο σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο αρνητικό ρεκόρ με 645 διασωληνωμένους, 45 νεκρούς και 3.073 νέα κρούσματα του SARS Covid-19, γεγονός που ενισχύει την πίεση στο ΕΣΥ, για την οποία η κυβέρνηση παρουσίασε σχέδιο αναδιάταξης, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.

Ωστόσο, η πορεία των εμβολιασμών κρίνεται ικανοποιητική στη χώρα μας, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες, ενώ από τον Απρίλιο οι ροές των εμβολίων θα φτάνουν πιο γρήγορα στη χώρα.

Παράλληλα, μετά και την ανακοίνωση του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο χαρακτήρισε «ασφαλές», και αυτό το εμβόλιο προστίθεται στο οπλοστάσιο της χώρας.

Επιπλέον, προχωρά από την Ευρωπαϊκή Ενωση το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, το οποίο είχε προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επικείμενη τουριστική περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την κόπωση των πολιτών, η κυβέρνηση επεξεργάζεται μερική άρση περιορισμών, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN, «ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας», όπως είπε.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται αύριο, Παρασκευή, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Μιλώντας σήμερα στο MEGA, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αναζητεί τη «λεπτή ισορροπία» ανάμεσα στην ψυχική υγεία των πολιτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

«Αναζητούμε δύο πυλώνες. Έναν που θα έχει ως βάση την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και έναν δεύτερο ο οποίος θα κάνει προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μία πολύ σοβαρή ψυχική κόπωση στην κοινωνία και αυτό οδηγεί και σε μία απομείωση του ωφέλιμου αποτελέσματος των μέτρων», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα αναζητήσουμε κάποιες προσαρμογές οι οποίες θα έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου, με τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερων εξωτερικών χώρων», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, γεγονός στο οποίο θα συντελέσει και η βελτίωση του καιρού.

Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί θα έχει ως γνώμονα τη δημόσια υγεία. «Σας διαβεβαιώνω ότι αν αποφασιστεί να υπάρξει άνοιγμα, είτε είναι στο τέλος Μαρτίου είτε στις αρχές Απριλίου, αυτό θα γίνει με όλη την προφύλαξη την οποία απαιτείται. Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρχει ορατότητα για να βγούμε επιτέλους από αυτόν τον εφιάλτη», κατέληξε ο υπουργός.

Ο κ. Γεραπετρίτης «φρέναρε» σενάρια για υπερτοπικές μετακινήσεις, εκτός του νομού στον οποίο διαμένουμε. «Δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο αυτό. Θα πρέπει να το βλέπουμε βήμα βήμα. Σε πρώτη φάση, εκείνο το οποίο θα πρέπει να επιτραπεί είναι η κίνηση εντός της περιφέρειας και της περιφερειακής ενότητας. Οι υπερτοπικές μετακινήσεις θα πρέπει να πάνε σε ένα δεύτερο στάδιο».

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τρίτη διαδοχική νίκη για τον Ολυμπιακό στην Euroleague

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οβιδιακές* μεταμορφώσεις Ξυγκώρου με στόχο μια καρέκλα εξουσίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ