Αντιδράσεις για το πεδίο βολής στη Σχίζα – Στη Βουλή το θέμα από το Κίνημα Αλλαγής

20 Μαρτίου 2021

Την αντίδραση του πολιτικού και αυτοδιοικητικού κόσμου της Μεσσηνίας προκαλεί η επανενεργοποίηση του πεδίου βολής της Σχίζας. Στη βουλή το θέμα μετά από πρωτοβουλία Γερονικολού. Έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου – Νέστορος ζητά ο Ηλίας Κανάκης. Αντιδράσεις από φορείς και πολίτες της περιοχής.

Κύμα αντιδράσεων φαίνεται ότι προκαλεί η ανακοίνωση της επανενεργοποίησης του πεδίου βολής της Σχίζας, καθώς όπως ήταν φυσικό η εν λόγω απόφαση βρίσκει αντίθετη την τοπική κοινωνία.

Στη βουλή το θέμα

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Μενέλαος Γερονικολός, ήδη επικοινώνησε με τον βουλευτή και υπεύθυνο για θέματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Βασίλη Κεγκέρογλου, προκειμένου να κατατεθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Η ανακοίνωση του κ. Γερονικολού:

«Η εκ νέου ενεργοποίηση του πεδίου βολής της Σχίζας συνιστά οπισθοδρόμηση για τον Νομό μας, ιδίως για την περιοχή της Πυλίας.

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο μας είναι αδιανόητο να αποδεχθούμε την επιστροφή στο παρελθόν.

Καλούμε την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να πράξει άμεσα τα αυτονόητα, να ακυρώσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να βάλει ένα οριστικό τέλος στο ζήτημα.

Καλούμε τους βουλευτές Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας να αναλάβουν σήμερα πρωτοβουλίες, προκειμένου να καταργηθεί η απόφαση ενεργοποίησης του πεδίου βολής.

Καλούμε τους αυτοδιοικητικούς φορείς, δήμο Πύλου – Νέστορος και Περιφέρεια Πελοποννήσου, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνταχθούν με τους κατοίκους της περιοχής.

Η περιοχή της Μεθώνης, της Φοινικούντας και ευρύτερα της Πυλίας αποτελούν πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης της Μεσσηνίας.

Η περιοχή της Πυλίας χρειάζεται σοβαρά έργα υποδομής, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του τουρισμού, του πρωτόγεννούς τομέα και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η περιοχή της Πυλίας δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μετατραπεί σε σκηνικό στρατιωτικών ασκήσεων. 

Με αφορμή την ανακοίνωση επανενεργοποίησης του πεδίου βολής της Σχίζας ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι επίκειται επανενεργοποίηση του πεδίου βολής της Σχίζας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκαλεί εύλογα ερωτήματα, δεδομένου ότι έρχεται σε μια στιγμή που η περιοχή της Πυλίας, όπως και ολόκληρη η Μεσσηνία, έχουν ανάγκη από στήριξη του τουρισμού.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η εν λόγω απόφαση κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση και εγείρει σοβαρά ζητήματα για την περιοχή.

Αμέσως επικοινώνησα με τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος είναι υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής μας ομάδας για τα ζητήματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Ζητάμε από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, έστω και τώρα, να αντιληφθούν ότι η απόφαση επανενεργοποίησης του πεδίου βολής της Σχίζας γυρνά την περιοχή μας στο παρελθόν.

Ζητάμε να αντιληφθούν το λάθος τους και να διορθώσουν άμεσα τον σχεδιασμό για τη Σχίζα».

Διάβασε και αυτό: Μεσσηνία: «Βόμβα» στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η επανενεργοποίηση του πεδίου βολής στη Σχίζα

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ανακοίνωση εξέδωσε και η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του Κινήματος Αλλαγής.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Μια άσχημη εξέλιξη για την ευρύτερη περιοχή της Πυλίας αποτελεί η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, σχετικά με την ενεργοποίηση του πεδίου βολής της Σχίζας για εκπαιδευτικές βολές – από 05/04/2021 ως και 11/06/2021 – με καθημερινό ανακοινωθέν πρόγραμμα πτήσεων και βολών.

Είναι γνωστό, ότι το πεδίο βολής έχει κλείσει από το 2008 δικαιώνοντας αγώνες και προσπάθειες ετών από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Η ενεργοποίηση αυτή έρχεται σε μια άσχημη εποχή που εξαιτίας της πανδημίας, τα τουριστικά καταλύματα τον προηγούμενο χρόνο δεν δούλεψαν το αναμενόμενο και ευελπιστούν με αυτή τη τουριστική σεζόν να ορθοποδήσουν. Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη, η οποία πρόκειται να καλύψει σχεδόν τα 2/5 της τουριστικής περιόδου, αναστέλλει κάθε τουριστική και επενδυτική ανάπτυξη στην περιοχή. Επιπροσθέτως, η ενεργοποίησή του επηρεάζει σαφώς και το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής, πράγμα που θα πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Καλούμε, λοιπόν, τους αρμόδιους φορείς να φανούν στο ύψος των περιστάσεων και να δοθεί ένα τέλος στην ενεργοποίηση του πεδίου βολής της Σχίζας με σκοπό την προστασία της περιοχής και των κατοίκων της».

Σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητά ο Ηλίας Κανάκης  

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κοινωνία σε Κίνηση» του δήμου Πύλου – Νέστορος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και το δήμαρχο της περιοχής ζητά έκτακτη σύγκλιση του Οργάνου.

Αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κανάκης:

«Η απόφαση για την επανενεργοποίηση του πεδίου βολής της Σχίζας αποτελεί τροχοπέδη για την τουριστική ανάπτυξη της Πυλίας και του δήμου Πύλου – Νέστορος.

Καλούμε τη δημοτική αρχή και το δήμαρχο κ. Καρβέλα, να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται, προκειμένου να αποτρέψουμε τον σχεδιασμό για τη Σχίζα.

Ζητάμε άμεσα την έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου το ανώτατο θεσμικό όργανο του τόπου μας να λάβει σχετική απόφαση, η οποία θα αποτελέσει τη βάση διεκδίκησης για την ακύρωση της απόφασης». 

Σημειώνεται ότι ανακοίνωση κατά της απόφασης για την επανενεργοποίηση του πεδίου βολής της Σχίζας έχει εκδώσει και ο επικεφαλής της παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία» του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πελοποννήσου, Θανάσης Πετράκος, ενώ όπως όλα δείχνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αντιδράσουν και άλλοι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί, αλλά και φορείς της Μεσσηνίας.

Η ανακοίνωση του κ. Πετράκου:

 «Η χθεσινή ανακοίνωση του κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, η οποία γνωστοποιεί ότι ενεργοποιείται από τις 5 Απριλίου έως τις 11 Ιουνίου 2021 και πάλι το πεδίο βολής της Σχίζας, δημιουργεί μείζον ζήτημα για τη Μεσσηνία  την τουριστική της ανάπτυξη και τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που εχουν γίνει αλλά και προγραματίζονται.

 Θυμίζουμε ότι το  πεδίο βολής της Σχίζας   είχε κλείσει  μετά από μακροχρόνιους αγώνες των κατοίκων της Πυλίας και της Μεσσήνης  και ιδιαίτερα της Κοινότητας της Φοινικούντας επί υπουργείας του κ. Γιάννη Λαμπρόπουλου . Η επιδίωξη του κ. Ε. Βενιζέλου το 2010 να το επανεργοποιήσει συνάντησε την άμεση αντίδραση τότε  της Μεσσηνίας.

Η τωρινή απόφαση της κυβέρνησης να το επαναλειτουργήσει στο φούλ και να   γίνονται βολές από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου δημιουργεί πολύ αρνητικές επιπτώσεις στη Μεσσηνία και ιδιαίτερα στην περιοχή από Μεσσήνη έως Μεθώνη. 

Εμείς ως «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»  το είχαμε  δυστυχώς προβλέψει, λέγοντας χαρακτηριστικά όταν θέσαμε στις 27 Δεκεμβρίου το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καλώντας  να αντιδράσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Περιφερειακή Αρχή στην εκχώρηση της 120 ΠΕΑ στην ιδιωτική στην ισραηλινή εταιρεία ELBIT για να το μετατρέψει η ισραηλινή ιδιωτική εταιρεία  σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης πιλότων. Είχαμε χαρακτηριστικά τονίσει τα εξής : «η μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου της 120 ΠΕΑ σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων και η παραχώρησή του στη γνωστή Ισραηλινή εταιρεία, θα επαναφέρει πέραν των άλλων με μαθηματική βεβαιότητα την επανενεργοποίηση του πεδίου βολής της Σχίζας».

Δυστυχώς δικαιωθήκαμε αλλά τότε κανένας δεν άκουσε την προειδοποίησή μας και δεν ευαισθητοποιήθηκε από τις παρατάξεις του ΠεΣυΠ και την περιφερειακή Αρχή. 

Η μόνη που ευαισθητοποιήθηκε και οφείλουμε να το τονίσουμε είναι η Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΜΕΡΑ25 κ. Σοφία Σακοράφα, η οποία κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων.

Είναι σαφές ότι η επανενεργοποίηση του πεδίου βολής της Σχίζας όχι μόνο δεν βοηθάει την τουριστική ανάπτυξη και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη Μεσσηνία, στην οποία γίνονται πάρα πολλές επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, αντίθετα δημιουργεί πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις.

Θεωρούμε ότι οφείλουν όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες της Μεσσηνίας να αντιδράσουμε συντονισμένα και ενωμένα πριν είναι αργά και δημιουργηθεί μη αντιστρέψιμη κατάσταση για τη Μεσσηνία».

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εκδηλώσεις 23ης Μαρτίου: Σαμαράς και Παυλόπουλος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κορονοϊός: 2.535 νέα κρούσματα – 13 στη Μεσσηνία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Σφοδρή επίθεση Χαρίτση στην κυβέρνηση για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας – Για «τριτοκοσμική κατάσταση» μιλάει ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς

Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, κατέθεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης

Δείτε επίσης