Έγκριση της πρότασης του Δήμου Καλαμάτας για ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής

/

Στην έγκριση της πρότασης, για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού.

Στη σχετική απόφαση σημειώνεται :

Εγκρίνεται, από πλευράς Αρχαιολογικού Νόμου, η πρόταση του Δήμου Καλαμάτας για διενέργεια έρευνας στη νότια/νοτιοανατολική περιοχή της πλατείας του Ι.Ν. Υπαπαντής για την αποκάλυψη και –εφόσον κριθεί εφικτή- την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο του έργου «Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας – Γ΄ φάση (Πλατεία Υπαπαντής)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος 2014-2020», Π.Ε. Μεσσηνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους:

1. Οι εργασίες για την αποκάλυψη των αρχαιοτήτων και η διαχείρισή τους να αποτελέσουν αντικείμενα ενός διακριτού, αρχαιολογικού υποέργου, στο πλαίσιο του έργου «Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας – Γ΄ φάση (Πλατεία Υπαπαντής)», με δικαιούχο της Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

2. Να υποβληθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στον κύριο του έργου πρόταση προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος του αρχαιολογικού υποέργου, το οποίο να λαμβάνει υπόψη τον βαθμό ωριμότητας του τεχνικού σκέλους και να εναρμονίζεται, κατά το δυνατόν, με αυτό.

3. Οι ανασκαφικές εργασίες να περιοριστούν στα σημεία που έχουν ήδη ανασκαφεί κατά το παρελθόν και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, να επεκταθούν πέριξ αυτών, προκειμένου να εξακριβωθεί η κατάσταση διατήρησης των αρχαίων λειψάνων και η έκταση των ήδη αποκαλυφθέντων οικοδομημάτων.

4. Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, να υποβληθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στις συναρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α. πρόταση διαχείρισης των αποκαλυφθεισών αρχαιοτήτων.

5. Να επεκταθεί η ανασκαφική έρευνα επί της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη όπου είχαν κατά το παρελθόν αποκαλυφθεί οικοδομικά λείψανα, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τις απαιτούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ολόκληρη η απόφαση εδώ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Άρθρο Χαρίτση: Η κυβερνητική πολιτική οδηγεί στον αφανισμό της μικρομεσαίας επιχείρησης

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Δικαίωση ΚΑΣΤΑΤ και Τατούλη με υπογραφή Καραμανλή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας ο Βασίλης Τζαμουράνης: Κάλεσμα για «δημιουργική σύνθεση» και «συστράτευση» απευθύνει ο επικεφαλής της παράταξης «Πρότυπος Δήμος»

Την υποψηφιότητά του για το δήμο Καλαμάτας ανακοίνωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Πρότυπος Δήμος», Βασίλης Τζαμουράνης,