Ραμοβούνι: Η Μεσσηνία τίμησε τον Θ. Κολοκοτρώνη (φωτογραφίες)

/

Την επέτειο γέννησης (3 Απριλίου του 1770) του οπλαρχηγού, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τίμησε σήμερα η Μεσσηνία. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον Ραμοβούνι* που έχει τοποθετηθεί το μνημείο του ήρωα του 1821 και συμμετείχαν βουλευτές του Νομού, αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι φορέων.

*Το Ραμοβούνι ή Ρωμιοβούνι είναι ένα μικρό βουνό κοντά στο χωριό Βασιλικό στη Μεσσηνία, στο οποίο γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Τον Μάρτιο 1770 ξεκίνησαν τα “Ορλωφικά”, η επανάσταση στην οποία συμμετείχε και η οικογένεια Κολοκοτρώνη. Στο συγκεκριμένο βουνό βρέθηκε η μητέρα του -μαζί με άλλους επαναστάτες- τη μέρα που την έπιασαν οι πόνοι της γέννας, προσπαθώντας να αποφύγει την καταδίωξη από τους Τούρκους. Τότε κάθισε κάτω από ένα δέντρο και γέννησε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Κατόπιν τον έπλυνε στα νερά κοντινής πηγής και -κατά την παράδοση- τον απέθεσε πάνω σε μια μεγάλη πέτρα που σώζεται ακόμα σήμερα.

Ο ίδιος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αναφέρει στα απομνημονεύματά του, που υπαγόρευσε στον Γεώργιο Τερτσέτη: «Εγεννήθηκα εις τα 1770, Απριλίου 3, τη Δευτέρα της Λαμπρής. Η αποστασία της Πελοποννήσου έγινε εις τα 1769. Εγεννήθηκα εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνία, ονομαζόμενον Ραμοβούνιο. Ο πατέρας μου ήταν αρχηγός των αρματολών εις την Κόρινθον. Κάθεταν εκεί τέσσερους χρόνους. Αναχωρεί από την Κόρινθον διά την Μάνην. Έβγαινεν από την Μάνην και εκυνηγούσε τους Τούρκους.»

Πηγή: el.wikipedia.org

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σημαντική νίκη του Άρη επί του Αστέρα Τρίπολης

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον του εργοστασίου σκουπιδιών της ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία (φωτο & video)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Στοιχεία από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: Στα Φιλιατρά το μεγαλύτερο ύψος βροχής την Τρίτη – Ακολουθούν Κοπανάκι, Αλαγονία και Καλαμάτα

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σημαντικά ύψη βροχής καταγράφηκαν στη