Ελιά Καλαμάτας: «Στριπτίζ» των συμφερόντων μπροστά στον Υπουργό!

Άκρως αποκαλυπτική ήταν η σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για το ρόλο συγκεκριμένων θεσμικών προσώπων της Μεσσηνίας, σε σχέση με το ζήτημα της ελιάς Καλαμάτας. Βουλευτές απαίτησαν (!) από τον Υπουργό να μην συμμετάσχουν στη σύσκεψη επιχειρηματίες του Νομού! Σιωπή Ξυγκώρου. Στα πόδια το έβαλαν Ένωση Μεσσηνίας και ΣΥΜΕΠΟΠ.

Ο ρόλος που διαδραματίζουν συγκεκριμένα πολιτικά και θεσμικά πρόσωπα της Μεσσηνίας, σε σχέση με την ελιά Καλαμάτας, αποκαλύφθηκε σήμερα με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο!

Τα συγκεκριμένα πρόσωπα, υπηρετώντας τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα, προσπάθησαν, για μια ακόμα φορά, να μην ακουστούν οι απόψεις που είναι διαφορετικές από τις δικές τους και δεν δίστασαν να αποκαλυφθούν μπροστά στα μάτια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Λαμπρόπουλος – Μαντάς

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, απαίτησαν (!) να μην συμμετάσχουν στη σύσκεψη επιχειρηματίες του Νομού, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα και είχαν προσκληθεί από το ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να καταθέσουν τις θέσεις τους.

Μάλιστα, με περίσσιο θράσος οι δύο πολιτικοί, ζήτησαν και τα ρέστα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, γιατί έκανε το …λάθος να ακούσει όλες τις απόψεις, σχετικά με το ζήτημα της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη είχαν προσκληθεί σημαντικοί επιχειρηματίες, οι οποίοι απασχολούν δεκάδες εργαζόμενους και συνεργάζονται με εκατοντάδες παραγωγούς της Μεσσηνίας, στηρίζοντας έμπρακτα τη Μεσσηνία.

Ένοχη σιωπή του Ξυγκώρου

Όλα αυτά έλαβαν χώρα μπροστά στα μάτια του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλη Ξυγκώρου, ο οποίος όχι μόνο δεν προστάτευσε τα μέλη του θεσμού που εκπροσωπεί, αλλά έκανε ότι δεν ακούει και δεν βλέπει!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχειρηματίας, Ντέμη Ζυγούρη (Mani Foods), μιας από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης και εξαγωγής ελιών Καλαμάτας, η οποία είχε προσκληθεί στη σύσκεψη, μιλώντας στο messiniapress επιβεβαίωσε όλα τα παραπάνω, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια επεσήμανε στον κ. Λιβανό ότι το επιμελητήριο Μεσσηνίας δεν εκφράζει τις θέσεις του συνόλου των επιχειρήσεων του Νομού.

Το έβαλαν στα πόδια οι …προστάτες

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη δεν συμμετείχε η Ένωση Μεσσηνίας και ο ΣΥΜΕΠΟΠ, οι φορείς που έχουν αναλάβει εργολαβικά την …προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας.

Μάλιστα, οι κύριοι των συγκεκριμένων φορέων εξέδωσαν το μεσημέρι της Τρίτης μια αστεία ανακοίνωση (βλέπε στο τέλος του κειμένου), προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Η θέση του Υπουργείου για το ΣτΕ

Όσον αφορά στη θέση του Υπουργείου, σχετικά με το ζήτημα της εκδίκασης της υπόθεσης που αφορά την υπουργική απόφαση Αποστόλου, εναντίον της οποίας έχει προσφύγει στο ΣτΕ ο ΣΥΜΕΠΟΠ, το Υπουργείο ξεκαθάρισε ότι είναι υποχρεωμένο να παρασταθεί εναντίον της προσφυγής, καθώς αλλιώς μπαίνουν ζητήματα που σχετίζονται με την παράβαση καθήκοντος.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Μεσσηνίας και του ΣΥΜΕΠΟΠ:

Όλοι εμείς που συμμετέχουμε στην ομάδα διαχείρισης και προστασίας του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ (Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Νηλέας, Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών προϊόντων ΠΟΠ ΣΥΜΕΠΟΠ -με μέλη του τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέρνας – Παμμεσηνιακό Σύνδεσμο Ελαιοτριβείων – ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε – Δραγώνας Αφοί Α.Ε – Kapsambelis Quality Greek Products – «Αρκαδιά» Σταθόπουλος Ιωάννης – Αφοί Αντ. Νικολακόπολου ΟΕ – Σπύρος Τζαβάρας – Σχολείο Ελιάς & Ελαιολάδου, Καραμπότσος Α. Γ. κ.α.), δηλώνουμε με γνώση της βαρύτητας του λόγου μας, αλλά και με μεγάλη μας λύπη πως εκ των πραγμάτων δεν καθίσταται δυνατή η παρουσία μας στην σύσκεψη που συγκαλεί σήμερα Τρίτη 6/4/2021 ο κ. Υπουργός ΥΠΑΑΤ.

Η σύσκεψη προγραμματίστηκε αιφνιδιαστικά με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κου Σπήλιου Λιβανού. Όπως μας γνωστοποιήθηκε από τη γραμματεία ΥΠΑΑΤ, αυτή θα είναι ΑΤΥΠΗ συζήτηση ΚΛΕΙΣΤΗ με συμμετέχοντες μόνο φορείς της Μεσσηνίας και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και θέμα την «διαχείριση» της προσφυγής μας στο ΣτΕ κατά της Υπουργικής Απόφασης Αποστόλου.

Η εκδίκαση της ανωτέρω προσφυγής στο ΣτΕ στις 13 Απριλίου μετά από τρείς αναβολές, αναμένεται με ενδιαφέρον από όλους εμάς. Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εμφανίζεται σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» και ταυτόχρονα ετοιμάζεται δυστυχώς να στηρίξει την Υ.Α Αποστόλου στο ΣτΕ παρά και ενάντια στις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, των Δήμων Μεσσηνίας – Λακωνίας και των οργανώσεων των παραγωγών.

Ως επιπλέον υποστήριξη της Υ.Α. Αποστόλου, ο ΣΥΜΕΠΟΠ παρέλαβε στις 02/04/2021 από δικαστικό επιμελητή, πολυσέλιδη παρέμβαση από τις επιχειρήσεις ΓΑΙΑ Τρόφιμα Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρία, ΙΝΤΕΑΛ Μαυρίδης Χιμός Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρία Γεωργικών Προϊόντων, Σιούρας Ανώνυμος Γεωργική και Βιομηχανική Εταιρία, Ιντερκομμ Φουντς Α.Ε Επεξεργασία τυποποίηση και εμπορία αγροτικών Προϊόντων, Αμάλθεια Ανώνυμος Εταιρία Βιομηχανικής και Εμπορικές Επιχειρήσεις Αγροτικών προϊόντων, Τρίψας Ανώνυμη εταιρεία, εμπορίας, τυποποίησης, εξαγωγής, βρώσιμων ελαίων και λοιπών γεωργικών προϊόντων, γεγονός που απαιτεί χρόνο μελέτης και κοινής συνεννόησης από όλους στην ομάδα μας.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, τα εξώδικα της ΠΕΜΕΤΕ, ερωτήματα Βουλευτών μας (Γ. Λαμπρόπουλος & Π. Μαντάς) που μένουν αναπάντητα στη ΒΟΥΛΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ, το γεγονός πως μια άτυπη συζήτηση πήρε ξαφνικά επίσημο χαρακτήρα με ανακοινώσεις στον τύπο και συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, απαιτούν από εμάς προσεκτική προσέγγιση και ανάλυση ώστε να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις. Το μέτωπο κατά της «ρύθμισης Αποστόλου» καθημερινά διευρύνεται και η ουσιαστική ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων απαιτεί ικανό χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολυσέλιδο πόνημα με τις θέσεις και προτάσεις μας έχει παραδοθεί ιδιοχείρως στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Βουλευτή μας Γιάννη Λαμπρόπουλο την 10/03/2021 δίχως απάντηση μέχρι σήμερα, και δίχως να τεθεί ως θέμα στην ατζέντα της επικείμενης συνάντησης.

Αφουγκράζοντας το μέλλον και ανταποκρινόμενοι στην σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου η Ομάδα μας έχει ήδη συνάψει Σύμφωνο Συνεργασίας με παραγωγικούς φορείς της ΛΑΚΩΝΙΑΣ, που σφραγίζει το κοινό μας μέλλον.  Βρισκόμαστε επιπλέον εν μέσω τελικών συζητήσεων με φορείς της ΑΡΚΑΔΙΑΣ και ΗΛΕΙΑΣ, ώστε να δημιουργηθεί νέο θεσμικό όργανο που θα στηρίξει τις ενέργειες εκσυγχρονισμού προδιαγραφών και υποβολής αιτήματος επέκτασης της γεωγραφικής ζώνης ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΟΠ στους όμορους νομούς μας.

ΛΑΚΩΝΕΣ παραγωγοί σήμερα συστρατεύονται μαζί με ΜΕΣΣΗΝΙΟΥΣ προς έναν κοινό εθνικό στόχο που είναι η κατοχύρωση και προστασία της Ελληνικής Ελιάς Καλαμών αλλά και του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ από άνισο και αθέμιτο ανταγωνισμό από KALAMATA OLIVES τρίτων χωρών. Δηλώνοντας την εναντίωση τους στην Υ.Α Αποστόλου επιζητώντας και αυτή με την σειρά τους την ανάκληση της, πάντα υπό το πλαίσιο εθνικής στρατηγικής που θα διασφαλίζει βιώσιμη, νόμιμη και εφικτή λύση με μεταβατική περίοδο εφαρμογής της. Σύντομα στην ομάδα αυτή θα προστεθούν ΑΡΚΑΔΕΣ και ΗΛΕΙΟΙ παραγωγοί.

Δεδομένης της μη αποδοχής του αιτήματος μας για συμμετοχή των ΛΑΚΩΝΩΝ παραγωγών στην επικείμενη συνάντηση και ενόψει των καταιγιστικών εξελίξεων αποφασίσαμε μέσω κοινής τηλεδιάσκεψης (Μεσσηνίας – Λακωνίας) πως άνευ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΩΝ ΟΥΔΕΝ ΠΡΑΤΤΟΥΜΕ τη δεδομένη στιγμή. 

Οι προσκεκλημένοι εκλεγμένοι παράγοντες της Μεσσηνίας, γνωρίζουν πολύ καλά το εθνικό πρόβλημα που προκάλεσε η Υ.Α. Αποστόλου και τις τρομακτικές μελλοντικές επιπτώσεις για την Ελληνική ελιά ΚΑΛΑΜΩΝ και τιμή παραγωγού. Τους εμπιστευόμαστε, ευχαριστούμε για την αρωγή τους, και ουδεμία αμφιβολία έχουμε πως θα μας εκπροσωπήσουν στο ακέραιο.

Μετά την 13η Απριλίου, ημέρα σταθμός που η Ελληνική Δικαιοσύνη ευελπιστούμε να  δώσει σε όλους μας τις απαιτούμενες βάσεις και γνώση για να στηρίξουμε ένα καλλίτερο αύριο προς όφελος των αγροτών, τυποποιητών και εξαγωγέων Ελληνικών αγροτικών προϊόντων με βάση τη νομιμότητα και σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είμαστε στη διάθεση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για συμπαράσταση και συμμετοχή στη χάραξη αναπτυξιακής και βιώσιμης εθνικής στρατηγικής για την ελιά ΚΑΛΑΜΩΝ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ