Μεσσηνία: «Έκρηξη» των ενοικίων των κατοικιών εν μέσω της πανδημίας!

9 Απριλίου 2021

Αύξηση των τιμών που φτάνει το 9.5% ανάμεσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021. Η εικόνα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Που οφείλεται η άνοδος των τιμών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία του spitogatos.gr (δείκτης τιμών SPI*), στη Μεσσηνία τα ενοίκια διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2021 στα 6,25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το ίδιο χρονικό διάστημα του 2020 η αντίστοιχη τιμή ήταν στα 5,71 ευρώ. Η άνοδος των τιμών ενοικίασης αγγίζει το 9,5%, κάτι που σημαίνει ότι για ένα ακίνητο 100 τμ. το πρώτο τρίμηνο του 2021 κάποιος θα πρέπει να πληρώσει 625 ευρώ, ενώ πριν από ένα χρόνο θα έπρεπε να πληρώσει 571 ευρώ.

Η εικόνα στην Ελλάδα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του spitogatos.gr, στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε άνοδος 0,5% σε όλη την Επικράτεια, ωστόσο μια προσεκτική ματιά φανερώνει τάσεις διαφορετικών ταχυτήτων. Για παράδειγμα, στις Κυκλάδες των ούτως ή άλλως υψηλών ενοικίων, καταγράφηκε πτώση 54,30%. Από την άλλη, στην Κρήτη καταγράφεται άνοδος ενοικίων ως 14,50%. Όσον αφορά στην Αθήνα, το Κέντρο «πληρώνει» τη μειωμένη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ στα Νότια Προάστια υπήρξε εξορθολογισμός, αν και οι ζητούμενες τιμές ξεπερνούν τα 10 ευρώ ανά τμ. 

Διάβασε και αυτό: Αγορά ακινήτων: «Ακριβή» η Μεσσηνία παρά τη μικρή πτώση των τιμών

Πού οφείλεται η άνοδος των τιμών

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού στο iefimerida.gr παρά τις έντονες αναταράξεις, που προκάλεσε η πανδημία, τις συσσωρευμένες εισοδηματικές απώλειες που δεν έχουν αποκατασταθεί μετά την έξοδο από τη μνημονιακή περίοδο και το νέο σοκ στην αγορά εργασίας λόγω της υγειονομικής κρίσης, τα ενοίκια δείχνουν να «αυτονομούνται» σε βαθμό στρέβλωσης. 

Τους προηγούμενους 12- 18 μήνες αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί- τουλάχιστον σε συγκεκριμένες περιοχές- στην τρελή ζήτηση ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις, που τελικά εκτόξευσε τα ενοίκια σε δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ καθοριστική χαρακτηρίζεται και η ζήτηση για ακίνητα Golden Visa. Πλέον, ως βασική αιτία της σταθερά ανοδικής πορείας τους, αναφέρεται η έλλειψη στέγης. Ειδικότερα, η οικοδομική δραστηριότητα δεν έχει ανακτήσει ακόμα ρυθμούς, με αποτέλεσμα η προσφορά ακινήτων να είναι αναντίστοιχη της ζήτησης. 

Διάβασε και αυτό: Οικοδομικές άδειες: Αύξηση κατά 12.8% στην Πελοπόννησο το 2020

*SPI – Ο Δείκτης Τιμών ανά περιοχή

Ο μοναδικός δείκτης τιμών μας αποτυπώνει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων, με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών από τη Νο.1 ιστοσελίδα real estate στην Ελλάδα. Οι τιμές του δείκτη δεν είναι πραγματικές τιμές αλλά κανονικοποιημένες, και λειτουργούν ως δείκτες της μεταβολής των τιμών ανά μήνα ή ανά έτος.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ανοίγει από Δευτέρα το λιανεμπόριο σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη – Σε λειτουργία και τα καταστήματα ΟΠΑΠ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Ένας θάνατος και 23 ασθενείς με κορονοϊό

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Απομακρύνεται η σαχαριανή σκόνη – Τι δείχνουν τα προγνωστικά στοιχεία – Εικόνες από την Καλαμάτα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του συστήματος DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ισχυρό επεισόδιο μεταφοράς Σαχαριανής σκόνης, με την ονομασία «Minerva Red», που εκδηλώνεται στη

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Η Εκκλησία έχει κάνει κατά καιρούς πάρα πολλά ανοίγματα, αλλά δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις»

Στην εκπομπή « Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ φιλοξενήθηκε την Τετάρτη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. O Μητροπολίτης Μεσσηνίας αναφέρθηκε στον νόμο

«Πνίγηκε» στη σκόνη η Καλαμάτα -Ξεπέρασαν τα 8 μποφόρ οι ριπές ανέμου – Τους 30 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία [φωτογραφίες]

Η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι ισχυροί άνεμοι και η υψηλή θερμοκρασία έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. «Πνιγμένη»

Δείτε επίσης