Αλλάζει η οδός Ναυαρίνου: Τα νέα έργα και οι μεγάλες παρεμβάσεις

//

Το προσεχές φθινόπωρο θα ξεκινήσει το έργο της ανάπλασης της οδού Ναυαρίνου. Η μονοδρόμηση και τα έργα από Φαρών έως Ακρίτα. Οι αλλαγές για οδηγούς, ποδηλάτες και πεζούς. Οι νέοι χώροι στάθμευσης και το ζήτημα της χερσαίας ζώνης του Λιμανιού.  

Ορόσημο για το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας αναμένεται ότι θα είναι το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς θα ξεκινήσει το έργο της ανάπλασης της οδού Ναυαρίνου, το οποίο θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στο τμήμα από την οδό Φαρών έως την Ακρίτα.

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε ένα μήκος 240 μέτρων και σε αυτές περιλαμβάνεται:

Η δημιουργία μιας και μόνον λωρίδας κυκλοφορίας οχημάτων στην κατεύθυνση δύσης – ανατολής, πλάτους 3,80 μ., διαστρωμένης με έγχρωμους κυβόλιθους βαρέως τύπου.

Η παραπάνω ζώνη διέλευσης οχημάτων θα διαχωρίζεται από τα νέα πεζοδρόμια, με την τοποθέτηση μιας σειράς εμποδίων στάθμευσης με αντανακλαστική ταινία, που θα αποτελούν στην ουσία τον δείκτη κίνησης αυτοκινήτων.

Στη συνέχεια και λίγο πιο νότια, δημιουργείται μια ουδέτερη ζώνη – λωρίδα ασφαλείας πλάτους περίπου 1 μ. μεταξύ του προτεινόμενου δρόμου και του υφιστάμενου ποδηλατόδρομου, για το διαχωρισμό των αξόνων κυκλοφορίας ποδηλάτων και οχημάτων.

Με δεδομένητη μονοδρόμηση τμήματος της οδού Ναυαρίνου από Φαρών μέχρι Ακρίτα , θα γίνει συγχρόνως και η διαπλάτυνση του βορείου πεζοδρομίου κατά 4 περίπου μέτρα, με ταυτόχρονη κατάργηση της στάθμευσης των μοτοσυκλετών και τη δημιουργία μόνο θέσεων προσωρινής στάθμευσης οχημάτων τροφοδοσίας στα αντίστοιχα οικοδομικά τετράγωνα, που απαρτίζουν το μέτωπο της ανάπλασης.

Θέσεις στάθμευσης μηχανών δημιουργούνται μόνο στις κάθετες προς την Ναυαρίνου οδούς, Μαιζώνος και Βύρωνος και μέχρι το ύψος της οδού Σανταρόζα.

Η μελέτη προβλέπει, επιπλέον, στο βόρειο πεζοδρόμιο την εγκατάσταση νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, εργασίες κατασκευής αγωγών ύδρευσης, παροχών ύδρευσης και αγωγών ομβρίων, στο τμήμα της οδού Ναυαρίνου από οδό Φαρών έως οδό Ακρίτα.

Χώροι στάθμευσης – κυκλοφοριακό  

Εκτός του έργου, που αφορά την ανάπλαση, μείζον ζήτημα για το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας αποτελούν και οι θέσεις στάθμευσης.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, τόνισε ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι μέσα στο επόμενο έτος να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, ώστε να προχωρήσουν έργα που -μεταξύ άλλων- αφορούν σε χώρους στάθμευσης και αναπλάσεις στο Δημοτικό Στάδιο, στον Ι.Ν. Αναστάσεως και πλησίον της οδού Καρακούση, καθώς και να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην διάνοιξη οδών στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας.  

Η χερσαία ζώνη του Λιμανιού της Καλαμάτας

Επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα είναι η αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης του Λιμανιού. Ο κ. Βασιλόπουλος αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό σημείωσε ότι γίνονται συζητήσεις «ώστε σε σύντομο χρόνο να εκκινήσει διαδικασία αρχιτεκτονικής μελέτης που θ’ αφορά στη χερσαία ζώνη του λιμένα».

Οι τρέχουσες παρεμβάσεις

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παρεμβάσεις μικρότερου χαρακτήρα πραγματοποιούνται ήδη στην οδό Ναυαρίνου.

Συγκεκριμένα, σήμερα δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία το τμήμα της οδού Ναυαρίνου, από την οδό Τσαμαδού έως την οδό Φαρών, καθώς ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες εργασίες επί του δρόμου, με την ανακατασκευή της διάβασης πεζών και ποδηλάτων και την κατασκευή νέου δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων.

Στο εν λόγω τμήμα συνεχίζονται, πλέον, οι εργασίες ανακατασκευής των πεζοδρομίων στη νότια και τη βόρεια πλευρά της οδού.

Επίσης, τις επόμενες ημέρες, θα εκκινήσουν και οι παρεμβάσεις σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας, με συντηρήσεις, επισκευές, τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού κ.λπ. Ανάλογες παρεμβάσεις έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν στο παραλιακό μέτωπο και των Κοινοτήτων Βέργας και Μ. Μαντίνειας.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Βασιλόπουλος για 120 ΠΕΑ: Σημαντική ημέρα για την Καλαμάτα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΟΥ: Ο ρυθμός των μολύνσεων πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδό

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ