Ερωτήματα από «θολή» ανακοίνωση του δήμου για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας

/

Ζητήματα, που αφορούν τις προδιαγραφές του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος εντοπίζει μελέτη του ΕΛΓΟ, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το δήμο Καλαμάτας χωρίς, όμως, να δίνονται τα ευρήματα της έρευνας στη δημοσιότητα.

Θέμα για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας βάζει σημερινή ανακοίνωση του δήμου Καλαμάτας, με αφορμή την παρουσίαση μελέτης του ΕΛΓΟ στο δήμαρχο Καλαμάτας.

Ωστόσο, ενώ ο δήμος Καλαμάτας εντοπίζει «ζητήματα», αρκέστηκε σε μια «θολή» ανακοίνωση, στην οποία περιγράφει αορίστως και …συνοπτικά τα ευρήματα της μελέτης, αποφεύγοντας να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες και κυρίως αποφεύγοντας να δώσει τη μελέτη στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, σε σημερινή ανακοίνωση του δήμου Καλαμάτας σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «τα ευρήματα της μελέτης που παραδόθηκε στις 31 Μαρτίου 2021 και χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Καλαμάτα ΠΟΠ, έχουν να κάνουν με θέματα που εντοπίστηκαν στις προδιαγραφές του ΠΟΠ και τα οποία, σύμφωνα με τη μελέτη, οφείλονται σε χαρακτηριστικά της ποικιλίας» και ότι «εντοπίστηκαν ζητήματα σχετικά με τις ολικές στερόλες, κάποιες από τις επιμέρους στερόλες, τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά, και την περίοδο καταγραφής δειγμάτων ως ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΟΠ».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του δήμου Καλαμάτας:

Τα δεδομένα της μελέτης του ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΟΠ, παρουσιάστηκαν σήμερα Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, στον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, από τον Υπεύθυνο του προγράμματος για τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και υπεύθυνο του Εργαστηρίου πιστοποίησης της ποιότητας ελαιολάδου του ΕΛΓΟ στην Καλαμάτα, Παναγιώτη Κάτσαρη.

Συνοπτικά τα ευρήματα της μελέτης που παραδόθηκε στις 31 Μαρτίου 2021 και χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Καλαμάτα ΠΟΠ, έχουν να κάνουν με θέματα που εντοπίστηκαν στις προδιαγραφές του ΠΟΠ και τα οποία, σύμφωνα με τη μελέτη, οφείλονται σε χαρακτηριστικά της ποικιλίας.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν ζητήματα σχετικά με τις ολικές στερόλες, κάποιες από τις επιμέρους στερόλες, τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά, και την περίοδο καταγραφής δειγμάτων ως ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΟΠ.

Ζητήθηκε, επίσης, να γίνει χρήση των δεδομένων της μελέτης από τους εθνικούς εμπειρογνώμονες στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και την Ε.Ε., αίτημα που έγινε αποδεκτό από τον Δήμαρχο.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα συμφωνήθηκε να παρουσιαστούν στην παραγωγική βάση με ημερίδα και επιμορφωτικό σεμινάριο, εντός του Ιουνίου και εφόσον οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Νοσοκομείο: 22 ασθενείς με κορονοϊό – Εξιτήριο ασθενούς από τη ΜΕΘ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

1.606 νέα κρούσματα κορονοϊού – Πέντε στη Μεσσηνία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Προβλήματα στην καρπόδεση των ελαιοδένδρων εξαιτίας του καιρού: Οι κίνδυνοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας – Οδηγίες από τη ΔΑΟΚ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι παρατηρείται ανομοιομορφία στην καρπόδεση