Ιωαννίδης: Γιατί λέει «ναι» στο άνοιγμα της εστίασης και των μετακινήσεων από νομό σε νομό

20 Απριλίου 2021

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό ενόψει Πάσχα μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τρίτη (20/4) ο καθηγητής επιδημιολογίας και πληθυσμιακής Υγείας, Τζον Ιωαννίδης ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στο άνοιγμα της εστίασης.

«Η φιλοσοφία να κρατήσουμε τον πληθυσμό κλειστό έχει οδηγήσει σε φαινόμενα εκτόνωσης και χαλάρωσης τα οποία θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει, αν είχαμε πιο συνεπή στρατηγική. Αυτή τη στιγμή το επιδημικό κύμα στην Ελλάδα είναι στην χειρότερη φάση του. Μπορεί να είμαστε 10, 20 φορές ή περισσότερο σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι» δήλωσε.

«Έχουμε ένα ενεργό επιδημικό κύμα. Με το να εγκλωβίσουμε τον πληθυσμό μέσα σε πυκνά αστικά κέντρα τα οποία είναι πυκνά και ήδη φτάσαμε σε φαινόμενα συνωστισμών και να μη δώσουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ο επιπλέον χώρος, είναι λάθος στρατηγική» σημείωσε.

«Δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός στις μετακινήσεις» υπογράμμισε, Τζον Ιωαννίδης λέγοντας ότι είναι αδύνατη η μικροδιαχείριση της κινητικότητας του πληθυσμού.

Προέκρινε, επίσης το άνοιγμα της εστίασης, σε συνάρτηση με τα φαινόμενα ακραίου συνωστισμού που καταγράφονται. «Αν την ίδια κινητικότητα την κατανέμουμε σε περισσότερους χώρος και χρονικό διάστημα, θα είχαμε αραίωση των επαφών και των εκθέσεων» εξήγησε.

Ο κ. Ιωαννίδης, αναφέρθηκε στο εν Ελλάδι lockdown κάνοντας λόγο για πλήρη αποτυχία. «Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει το πιο σκληρό lockdown. Πλήρης αποτυχία. Έχουμε 80 θανάτους την ημέρα. Σημασία δεν έχει να ευημερούν οι δείκτες, αλλά να να σώζουμε ζωές και να ζουν οι άνθρωποι μια πιο φυσιολογική ζωή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το εμβόλιο της Astrazeneca επεσήμανε ότι βάσει βιβλιογραφίας είναι το εμβόλιο με το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Εντούτοις, πρόσθεσε, ότι για άτομα μεγάλης ηλικίας, η αναλογία της ωφέλειας με το κίνδυνο, είναι τεράστια υπέρ της ωφέλειας. «Να μη τα αποσύρουμε. Η Ελλάδα έχει ανάγκη αυτό το εμβόλιο, δεν έχουμε επαρκή αποθέματα από άλλα εμβόλια».

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τροπολογία για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων – Οι κυριότερες ρυθμίσεις

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τσίρκο το Περιφερειακό Συμβούλιο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης η κρίση στη Μ. Ανατολή

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο το οποίο ξεκινάει σε λίγο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν

Δείτε επίσης