Πάσχα στην πόλη και χαλάρωση των μέτρων μετά τις 4 Μαΐου

Πάσχα στα μπαλκόνια με οδηγό… επιβίωσης τα περασμένα Χριστούγεννα αναμένεται να κάνουν οι Έλληνες μιας και το ενδεχόμενο να επιτραπεί η έξοδος στην περιφέρεια μπήκε για τα καλά στο συρτάρι.

Παρά την καλλιέργεια προσδοκιών το προηγούμενο διάστημα από επιστήμονες αλλά και κυβερνητικά στελέχη, φάνηκε τελικά πως η πορεία της πανδημίας στην χώρα μας σε αυτή την φάση δεν επιτρέπει περαιτέρω «ανοίγματα». Οι αποφάσεις μοιάζουν να είναι ειλημμένες αν και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εντός της εβδομάδας με τις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν να θέτουν το πλαίσιο στο οποίο θα εορτάσουμε το δεύτερο Πάσχα εν μέσω πανδημίας.

Οι λόγοι που οδήγησαν κυβέρνηση και επιστήμονες στο να εγκαταλείψουν το σενάριο «Πάσχα στο χωριό» είναι επί της ουσίας τρεις. Από την μία η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι αδιαμφισβήτητη και πιο έντονη από ποτέ, ενώ και η πορεία των δεικτών όπως τα ημερήσια κρούσματα ακόμη δεν βρίσκονται σε ύφεση μιας και όπως σημειώνουν οι επιστήμονες βρισκόμαστε σε μία φάση επιπέδωσης της καμπύλης η οποία ωστόσο έχει διαρκέσει αρκετά. Τέλος και ο αστάθμητος παράγοντας της κόπωσης των πολιτών την ώρα μάλιστα που δεν έχει περάσει και πολύς χρόνος από τις τελευταίες άρσεις μέτρων διαμορφώνουν ένα πλαίσιο που δεν επιτρέπει πειραματισμούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ανακοινώσεις οι οποίες αναμένεται να ακολουθήσουν το μοτίβο προηγούμενων αντίστοιχων κρίσιμων ημερών και να γίνουν σε ανώτατο  επίπεδο, θα παρουσιάζουν επίσης και έναν οδικό χάρτη άρσης των μέτρων. Η κλιμακωτή αυτή άρση του lockdown θα περιλαμβάνει βήματα αποσυμπίεσης που θα αφορούν την εστίαση, τις μετακινήσεις, τα σχολεία και τα φροντιστήρια, αλλά και το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, το πρώτο «κύμα» αναμένεται στις 4 Μαΐου και το δεύτερο στις 10, έτσι ώστε στις 14 η οικονομία να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να μπορεί να στηρίξει το άνοιγμα του τουρισμού.

Πηγή:protothema.gr

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η ΠτΔ τίμησε αρχαιολόγους που έχουν κάνει ανασκαφές στη Μεσσηνία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ιατρεία Νοσοκομείου: «Πόρτα» σε όσους δεν έχουν αρνητικό rapid test

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ