Αποδεκτή η πρόταση Χρυσομάλλη για ΣΔΙΤ στα αρδευτικά έργα της Μεσσηνίας

/

Την πρόταση ώστε τα αρδευτικά έργα να ενταχθούν σε ένα συνολικό σχεδιασμό, στο σύνολο της Πελοποννήσου, προκειμένου να γίνει δυνατή η διεκδίκηση περισσότερων πόρων από τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο το χρηματοδοτικό εργαλείο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μέσω του οποίου μπορεί να προβλεφθεί πέρα από την κατασκευή και η λειτουργία και συντήρηση των φραγμάτων και των δικτύων άρδευσης, σε συνδυασμό με υδροηλεκτρικά φράγματα, κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Οικονόμου.

Με την μέθοδο αυτή, σημείωσε ο κ. Χρυσομάλλης, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η χρηματοδότηση ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται στον άξονα 1.4 του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τέλος, πρότεινε την κατασκευή, εκτός των φραγμάτων και των σχετικών δικτύων διανομής, μικρών λιμνοδεξαμενών χαμηλού κόστους, σε σημεία που το γεωγραφικό ανάγλυφο μας υποδεικνύει, έτσι ώστε χωρίς μεγάλες κατασκευαστικές παρεμβάσεις να τροφοδοτούν με αρδεύσιμο νερό τις γύρω περιοχές, ως συμπληρωματικά εργαλεία για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων αλλά και την πυρόσβεση.

Ο Υφυπουργός, απαντώντας στο Μίλτο Χρυσομάλλη συμφώνησε με την αξιοποίηση του ΣΔΙΤ για την κατασκευή αρδευτικών έργων μέσω του άξονα 1.4 του Ταμείου Ανάκαμψης και ενημέρωσε πως το Μηναγιώτικο Φράγμα θα είναι από τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν σε αυτό προς κατασκευή, λειτουργώντας ως πιλοτικό έργο για όλα τα αρδευτικά έργα της χώρας. Παράλληλα, σημείωσε πως οι εργασίες για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού Φράγματος θα προχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση της χρονοβόρας διαδικασίας των απαλλοτριώσεων, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα το Υπουργείο και θα αντιμετωπιστεί με γοργούς ρυθμούς.

Μετά την τηλεδιάσκεψη ο κ. Χρυσομάλλης σήλωσε:

«Ήταν μια ουσιαστική σύσκεψη, από την οποία προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα για τα αρδευτικά έργα στην Πελοπόννησο και εξελίξεις για τα αρδευτικά έργα της Μεσσηνίας και ειδικά για το Μηναγιώτικο Φράγμα. Χρειαζόμαστε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις υπηρεσίες διαχείρισης υδάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πολυδιάσπαση και τις χρονοβόρες διαδικασίες, χρειαζόμαστε νέες λύσεις για την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των φραγμάτων και των δικτύων άρδευσης, χρειαζόμαστε νέες προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του νερού, ως αγαθού. Η αξιοποίηση του νερού της βροχής προστατεύει περιβαλλοντικά τον υδροφόρο ορίζοντα. Όμως, όπως έχει πει και η Μάργκαρετ Θάτσερ «μπορεί ο Θεός να στέλνει τη βροχή, δεν στέλνει όμως και τα δίκτυα και τους μηχανικούς», δίνοντας έτσι έμφαση στο κόστος κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης των αρδευτικών και υδρευτικών έργων. Να έχουμε κατά νου ότι το 30 με 40% του κόστους παραγωγής οφείλεται στην άρδευση και την κατανάλωση ενέργειας. Με συνδυαστικές κινήσεις και σωστό σχεδιασμό μπορούμε να μειώσουμε αυτό το κόστος, επ’ ωφελεία του παραγωγού και του καταναλωτή. Χαίρομαι που σύντομα το Μηναγιώτικο Φράγμα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και ελπίζω ότι στη νέα συνάντηση που θα γίνει το φθινόπωρο θα έχουμε πλέον πιο συγκεκριμένη εικόνα για τα υπόλοιπα έργα και νέες προτάσεις».

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στις 10 Μαΐου ξεκινά ο ανταγωνιστικός διάλογος για το Καλαμάτα – Ριζόμυλος

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η απουσία του Πέτρου Θέμελη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.

Πελοπόννησος 2030: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Οι αναφορές στα ζητήματα της Μεσσηνίας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε το μεσημέρι στην παρουσίαση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της