Ξεκινούν δοκιμές στην Ελλάδα για το φάρμακο κατά της Covid

«Σάρκα και οστά» παίρνει το σχέδιο για κλινικές δοκιμές και στην Ελλάδα του φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, που ανακοίνωσε κατά τη συνάντηση του, τον περασμένο Φεβρουάριο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Ισραήλ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός καθηγητής Ναντίρ Αρμπέρ βρίσκεται στην Αθήνα για την έναρξη των κλινικών δοκιμών για το φάρμακο εναντίον της νόσου Covid.

Στις 11:30 θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ και επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου Nadir Arber βρίσκεται από στην Ελλάδα και θα συναντηθεί και με τους Βασίλη Κικίλια και Σωτήρη Τσιόδρα προκειμένου να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες και να ξεκινήσει σύντομα η κλινική μελέτη στη χώρα μας του ισραηλινού φαρμάκου για την αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών της νόσου COVID-19.

Η συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων των δύο χωρών είχε συζητηθεί στη συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου τον Φεβρουάριο, όπου συμφωνήθηκε η συμβολή ελληνικών νοσοκομείων στις κλινικές δοκιμές για το φάρμακο.

Ποιοι ασθενείς θα πάρουν το EXO-CD24

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της ελληνικής κλινικής μελέτης, το EXO-CD24 αναμένεται χορηγείται σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ενδιάμεσης βαρύτητας λοίμωξη Covid-19.

Μικρή κλινική μελέτη φάσης 1 που έγινε στο Ισραήλ από τον πρωτοπόρο για τις αντικαρκινικές του θεραπείες καθηγητή Νταντίρ Αρμπέρ έδειξε ότι EXO-CD24 επιταχύνει την ανάρρωση από την Covic-19.

Συγκεκριμένα, το Δρ. Αρμπέρ και οι συνεργάτες του στο Ιατρικό Κέντρο «Ιτσίλοβ» του Τελ Αβίβ χορήγησαν σε 30 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη covid-19, το EXO-CD24 για πέντε διαδοχικές ημέρες σε εισπνεόμενη μορφή, μια φορά την ημέρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι 29 να πάρουν εξιτήριο εντός 3-5 ημερών από την ολοκλήρωση της θεραπείας. Ο 30ος ασθενής χρειάστηκε λίγες ημέρες παραπάνω για να αναρρώσει.

Πώς δρα το εισπνεόμενο φάρμακο

Το ΕΧΟ-CD24, που δρα απευθείας στους πνεύμονες και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, καταπολεμά τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», δηλαδή τη δυνητικά επικίνδυνη ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη. Η καταιγίδα κυτταροκινών θεωρείται υπεύθυνη για τη ραγδαία επιδείνωση που παρουσιάζουν πολλοί ασθενείς με Covid-19 και καταλήγουν να χάσουν τη ζωή τους.

Το εισπνεόμενο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώµατα, δηλαδή μικροσκοπικούς «σάκους» που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων, ώστε να μπορέσει να φτάσει η πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες. Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας στην εξισορρόπηση του και την αναχαίτιση της καταιγίδας κυτταροκινών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά το EXO-CD24 είχε αναπτυχθεί από τον Δρ. Ναντίρ Αρμπέρ ως θεραπεία κατά του καρκίνου των ωοθηκών. Ο κομβικός ρόλος της πρωτεΐνης CD24 σε πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως ο καρκίνος και τα τραύματα, έκανε τον καθηγητή να σκεφτεί τη χρήση της και έναντι της Covid-19.

Πηγή:protothema.gr

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το Μάιο το πακέτο στήριξης της εστίασης

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Επέστρεψε στον Παναθηναϊκό ο Πρωτοψάλτης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ