Αντιπαράθεση για την Αρχαία Κορώνη και την παράκαμψη του Πεταλιδίου

Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αφορμή την παράκαμψη του Πεταλιδίου και την ανάδειξη της Αρχαίας Κορώνης, έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες. Σφοδρή επίθεση Πετράκου σε Τατούλη – Νίκα. Ανακοίνωση του πρώην Περιφερειάρχη. Νέες δηλώσεις του Παναγιώτη Νίκα.

Σφοδρή επίθεση στον πρώην περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, αλλά και στον νυν περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, με αφορμή το ζήτημα της παράκαμψης του Πεταλιδίου, το οποίο είναι κομμάτι του έργου Τζάνε – Καλαμάκι, εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, Θανάσης Πετράκος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πετράκος σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση:

«Οι δηλώσεις του κ. Τατούλη για το Τζάνε – Καλαμάκι μετά την επίσκεψή του στον χώρο προχθές (5-5-2021) είναι απαράδεκτες, επικίνδυνες και πολύ χειρότερες από τις δηλώσεις του κ. Νίκα. Διότι:

1)  Ο κ. Τατούλης δεν ζήτησε μόνο αλλαγή της απόφασης του ΚΑΣ, όπως ο κ. Νίκας αλλά ζήτησε τη συνέχιση του δρόμου από τον αρχαιολογικό χώρο όπως είχε σχεδιαστεί!!!

Είναι τραγικό ο επί 9 χρόνια Περιφερειάρχης και 3 χρόνια Υφυπουργός Πολιτισμού να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι η πρότασή του αυτή σημαίνει καταστροφή μεγάλου μέρους της Αρχαίας Κορώνης. Με δεδομένο ότι ο κ. Τατούλης είναι ευφυής άνθρωπος, την τραγική αυτή πρόταση την κάνει μόνο και μόνο για να μην παραδεχτεί ότι έχει ευθύνες και αυτός γιατί επί 7 χρόνια δεν σκέφτηκε ότι μπορεί να είναι λάθος ο σχεδιασμός της όδευσης του δρόμου.

2) Δήλωσε  ότι: « τα αρχαία αποκαλύφθηκαν λόγω της κατασκευής του δρόμου. Επειδή είναι αδύνατον ο κ. Τατούλης  να μην γνωρίζει ότι ο αρχαιολογικός χώρος ήταν γνωστός πολύ πριν τη δημοπράτηση του δρόμου και επίσης είναι αδύνατον να μην γνωρίζει ότι το 2005 που ήταν Υφυπουργός Πολιτισμού έγινε πολύ μεγάλο συνέδριο στο Πεταλίδι από την τότε Δημοτική Αρχή. Προφανώς τα γνωρίζει όλα.  Αλλά επειδή θεωρεί τον εαυτό του αλάνθαστο και Μεσσία δεν θέλει να παραδεχτεί και τις δικές του ευθύνες.

Συνεπώς δεν κατέβηκε ο κ. Τατούλης στο Πεταλίδι για να ακούσει και να σκεφτεί αλλά για να μας πει ότι: «ο Τατούλης δεν κάνει ποτέ λάθος». !!!

Επειδή όμως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και πρέπει και ο δρόμος να γίνει γρήγορα αλλά και η Αρχαία Κορώνη όχι μόνο να μην καταστραφεί αλλά να αναδειχθεί, δεν πρέπει οι τύχες του δρόμου και της Αρχαίας Κορώνης να αφεθούν στις εμμονές και στο αλάνθαστο των κκ.. Νίκα και Τατούλη, οι οποίοι ούτε αυτοκριτική θέλουν να κάνουν ούτε τις ευθύνες τους να αναγνωρίσουν. Κυρίως όμως επειδή οι προτάσεις τους είναι καταστροφικές και αδιέξοδες, οφείλει το ΠεΣυΠ και ο κάθε συνάδελφος χωριστά να αναλάβει τις ευθύνες του.

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους αλλά και τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Μεσσήνης και Πύλου – Νέστορος να στηρίξουν τη πρόταση μας.   «Να γίνει έκτακτο και ειδικό Περιφερειακό Συμβούλιο για το σοβαρό αυτό θέμα, στο οποίο πρέπει να κληθούν, όπως έχουμε τονίσει, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου, η κ. Ε. Μηλίτση, ο Γ. Μουταφίδης, ο κ. Α. Ψαράκης, οι Δήμαρχοι Μεσσήνης και Πύλου – Νέστορος κ.κ. Γ. Αθανασόπουλος και Π. Καρβέλας αλλά και ο πρώην Δήμαρχος Πεταλιδίου κ. Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος. 

Η πρότασή μας έχει οριοθετημένη ατζέντα, η οποία συνοψίζεται στην πρόταση «Να ολοκληρωθεί άμεσα ο δρόμος χωρίς να καταστραφεί η Αρχαία Κορώνη, αλλά να αναδειχθεί και να αποτελέσει ένα σημαντικό επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο».»

Οι λύσεις υπάρχουν. Ή χρηματοδότηση από την κυβέρνηση για την κατασκευή της σήραγγας όπως προβλέπει η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) ή αν μπορεί να προχωρήσει με σύντομες και κατεπείγουσες διαδικασίες με νομοθεσία ανάλογη των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων η αλλαγή της παράκαμψης Πεταλιδίου πιο Δυτικά, όπως είχε προτείνει κατά τον σχεδιασμό της η τότε Δημοτική Αρχή Πεταλιδίου, ώστε να παρακάμπτεται από Δυτικά ο αρχαιολογικός χώρος. 

Υ.Γ. Δεν είναι κακό για όσους ασχολούμαστε με τα κοινά να παραδεχόμαστε ότι μερικές φορές κάνουμε και λάθη και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας».

Ανακοίνωση Τατούλη

Σε ανακοίνωση για το θέμα σημειώνει ο κ. Τατούλης:

«Άμεση αναπομπή από την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) της απόφασης που αφορά τη συνέχιση των εργασιών του οδικού άξονα Τζάνε-Καλαμάκι, ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης της «Νέας Πελοποννήσου» κ.Πέτρος Τατούλης.

Ο κ. Τατούλης μαζί με τα μέλη της παράταξης της «Νέας Πελοποννήσου» Περιφερειακούς Συμβούλους κ. Απόστολο Γκούνη, κα. Αντωνία Μπούζα και κα. Ντίνα Νικολάκου επισκέφτηκαν χθες (5-5-2021) στο Πεταλίδι, την περιοχή των ανασκαφών των αρχαιοτήτων της Αρχαίας Κορώνης, η οποία αποκαλύφθηκε  με τη διάνοιξη του οδικού άξονα Τζάνε-Καλαμάκι.

Ο κ.Τατούλης σε δηλώσεις του ανέφερε πως ο χώρος των αρχαιοτήτων στο Πεταλίδι που αποκαλύφθηκε με τη διάνοιξη του οδικού άξονα Τζάνε-Καλαμάκι, είναι ένα έργο πνοής, τόσο ζωτικό, τόσο μεγάλης σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας αλλά και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εφάμιλλο σε αξία σαν της Αρχαίας Μεσσήνης και της Αρχαίας Θουρίας. 

Είναι ένα έργο που έχει περάσει από πολύ μεγάλες δυσκολίες, το οποίο όμως το έχει αποδεχθεί ολόκληρη η τοπική κοινωνία. Είναι ένα έργο που εμείς ως Περιφερειακή Αρχή το θωρακίσαμε επιπλέον με 7 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί, αλλά και να ευοδωθούν οι προσπάθειες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για να το αναδείξουν.

Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή του κ.Νίκα, συστηματικά απαξιώνει το χώρο και το έργο, λαϊκίζοντας και στρουθοκαμηλίζοντας πως πρόκειται για έργο που έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα.

Αυτή τη στιγμή, τόνισε ο Πέτρος Τατούλης δεν έχει ολοκληρωθεί το οικονομικό αντικείμενο της πράξης που εμείς ως Περιφερειακή Αρχή έχουμε εντάξει και πρέπει η σημερινή Περιφερειακή Αρχή να μεριμνήσει για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της.

Καλούμε τον κ.Περιφερειάρχη να σταματήσει τις παλινωδίες και τις αντικρουόμενες δημόσιες δηλώσεις του, οι οποίες οδηγούν την πορεία του έργου σε αδιέξοδο με ορατό τον κίνδυνο της μη ολοκλήρωσης του».

Για το εν λόγω ζήτημα έκανε νέα δήλωση χθες και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πληροφορίες για αλλαγές στην κυβέρνηση το φθινόπωρο

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΟΑΕΔ: Από τις 10/5 η καταβολή της παράτασης των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Απρίλιο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προβληματισμός για την έλλειψη πόσιμου νερού στην Καλαμάτα: 40% κάτω τα αποθέματα στις πηγές που υδροδοτούν την πόλη!

Σοβαρό ζήτημα, σχετικά με την μελλοντική επάρκεια πόσιμου νερού στον δήμο Καλαμάτας, δημιουργούν οι καιρικές συνθήκες, καθώς τα αποθέματα ήδη βρίσκονται σε

Διαδοχικές συναντήσεις Βασιλόπουλου στην Αθήνα – Την Παρασκευή ανακοινώσεις για έργα, προβλήματα και νέους στόχους

Στην Αθήνα βρέθηκε τις τρεις προηγούμενες μέρες (Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη) ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος. Όπως σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος κατά

Δήμος Καλαμάτας: Εκτεταμένες παρεμβάσεις για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών – Οι 103 περιοχές που έχουν ενταχθεί στον σχεδιασμό [χάρτης]

Έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.636.000 ευρώ διεκδικεί ο δήμος Καλαμάτας, προκειμένου να ενισχύσει την πυροπροστασία κατοικημένων περιοχών. Χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, για

Δείτε επίσης