«Σκιές» σε διαγωνισμό 8.931.000 ευρώ Νυχτερινή «απολογία» Νίκα

//

Σοβαρότατα ερωτήματα για το διαγωνισμό που αφορά τον οδοφωτισμό στο οδικό δίκτυο της περιφέρειας Πελοποννήσου. Δημοσίευμα μιλά για «πιέσεις που δέχεται η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου από ενδιαφερόμενες εταιρείες». Η απάντηση Νίκα.

Σοβαρά ερωτήματα, για το διαγωνισμό που αφορά τον οδοφωτισμό του οδικού δικτύου της περιφέρειας Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 8.931.000 ευρώ, ανακύπτουν από τις απανωτές αλλαγές στην προκήρυξη του έργου, στις οποίες έχει προχωρήσει η περιφερειακή αρχή Νίκα.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο ζήτημα «έφτασε» και σε ενημερωτικά site των Αθηνών, σε ρεπορτάζ των οποίων έγινε ευθέως αναφορά σε πιέσεις που δέχεται η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου από ενδιαφερόμενες εταιρείες!

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα του aftodioikisi.gr για το θέμα σημειώνεται:

«Ολοταχώς να «καεί» από τον διαγωνισμό για τα led οδεύει ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, με το θέμα να μην μένει μόνο στα στενά όρια της Πελοποννήσου αλλά να φτάνει και κεντρικά, στην Αθήνα.

Κι αυτό γιατί ο, συνήθως προσεκτικός, περιφερειάρχης Πελοποννήσου, επιδεικνύει μία ακατανόητη επιμονή να αλλάζει κάθε τρεις και λίγο τους όρους του  ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την Παροχή υπηρεσιών για την: «Ενεργειακή Αναβάθμιση – αυτοματοποίηση και συντήρηση του συστήματος οδοφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με εξοικονόμηση ενέργειας σαν σύμβαση ενεργειακής απόδοσης (ΣΕΑ) με 12ετη διάρκεια», προϋπολογισμού 8.931.799,83 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%).

Γεγονός που, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, έχει ενοχλήσει όχι μόνο την αντιπολίτευση, η οποία βρίσκεται στα κάγκελα αλλά και περιφερειακούς συμβούλους της δικής του παράταξης, που θεωρούν ότι με τις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, εκτίθεται τόσο ο ίδιος ο Π. Νίκας όσο και το Συνδυασμός «Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο», στον οποίο συμμετέχουν.

Τέταρτη αλλαγή στους όρους του διαγωνισμού

Αιτία, το γεγονός ότι μετά την τρίτη (!) αλλαγή στους όρους του διαγωνισμού που έγινε πριν από λίγο διάστημα, ετοιμάζεται και τέταρτη! Μάλιστα, καθώς ο περιφερειάρχης γνωρίζει τις αντιδράσεις και εντός της δικής του παράταξης, επιχειρεί να περάσει τις συγκεκριμένες αλλαγές μέσα από την Οικονομική Επιτροπή.

Επικαλείται, δε, σύμφωνα με την σχετική εισήγηση, το ότι εκ παραδρομής (!), δεν είχαν συμπεριληφθεί όλες οι προτάσεις – παρατηρήσεις – επισημάνσεις του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ωστόσο, πληροφορίες από περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας, αναφέρουν ότι ο πραγματικός λόγος για το κόψε -ράψε είναι οι πιέσεις που δέχεται η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου από ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, τονίζουν ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο η περιφερειακή Αρχή κάλεσε να γνωμοδοτήσει επί της διακήρυξης που η ίδια είχε ψηφίσει, πρότεινε σειρά παράλογων αλλαγών. Όπως για παράδειγμα το ότι «ο υποψήφιος συμμετέχων να μην βαθμολογηθεί με το μέγιστο βαθμό των 120 εάν προσφέρει φωτιστικά απόδοσης >150lum/w, αλλά να λάβει την μέγιστη βαθμολόγια εάν προσφέρει  φωτιστικά μικρότερης απόδοσης  >140 Lum/w»!

Η θέση του Παναγιώτη Νίκα

Σε όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, αλλά και σε όσα συζητιούνται στο παρασκήνιο, αναγκάστηκε να απαντήσει ο Παναγιώτης Νίκας το βράδυ της Τρίτης, 24 και πλέον ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νίκας σημειώνει στη νυχτερινή του δήλωση:

«Όποιος διαφωνεί με την διακήρυξη του Πανεπιστημίου Πατρών μπορεί να εκφράσει την επιστημονική του διαφωνία προς τους ειδικούς επιστήμονες του εν λόγω ΑΕΙ που την συνέταξαν.

Σε κάθε περίπτωση, ο διαγωνισμός θα γίνει βάσει της διακήρυξης του Πανεπιστημίου, ενώ και η απόφαση που θα λάβει η Οικονομική Επιτροπή θα ελεγχθεί από όλες τις υπερκείμενες Αρχές.

Κανείς δεν έχει υπογράψει συμφωνία με κανέναν.

Μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και Πανεπιστημίου Πατρών υπάρχει προγραμματική σύμβαση για να συντάξει το εν λόγω ΑΕΙ την διακήρυξη.

Όμως, στην εισήγηση προς την Οικονομική Επιτροπή, προέκυψε ότι στο σχέδιο διακήρυξης του Πανεπιστημίου παρεισέφρησαν και σελίδες που δεν περιλαμβάνονταν στο παραδοτέο από το Πανεπιστήμιο προς την Περιφέρεια».

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Νεκρός αστυνομικός που υπηρετούσε στη φρουρά υπουργού

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Νύχτα-κόλαση στο Ισραήλ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ