Αντιδράσεις για τα Παπαφλέσσεια με βολές εναντίον της κυβέρνησης

/

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αναβολή της διεθνούς συνάντησης στίβου. Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ. Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ευθύνες στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο Κοινοβούλιο έθεσαν το ζήτημα της αναβολής της διεθνούς συνάντησης στίβου «Παπαφλέσσεια», η οποία διεξάγεται στο Δημοτικό Στάδιο της Καλαμάτας, δύο βουλευτές του ΚΚΕ ( Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Παπαναστάσης).

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην οποία σημειώνεται:

«Η διεθνής συνάντηση στίβου Παπαφλέσσεια που διοργανώνει ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος στο Δημοτικό στάδιο της Καλαμάτας φέτος δεν πρόκειται να διοργανωθεί επειδή δεν υπήρξε χρηματοδότηση από το Υπουργείο.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μίτινγκ που πραγματοποιείτε αδιαλείπτως από τη δεκαετία του 1960 και στις διοργανώσεις του έχουν συμμετάσχει εκατοντάδες αθλητές, Ολυμπιονίκες, παγκόσμιοι και εθνικοί πρωταθλητές και έχουν σημειωθεί σημαντικά ρεκόρ όλα αυτά τα χρόνια. Θα έπαιρναν μέρος εκτός όλων των άλλων αθλητών, μέλη της Ολυμπιακής ομάδας της Ελλάδας, αλλά και μεγάλοι αθλητές όπως η Ivana Spanovic που είχε βγει 3η στο άλμα εις μήκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η φετινή διοργάνωση θα είχε και άλλο χαρακτήρα εξαιτίας των 200 χρόνων από την επανάσταση του 2021 αφού φέρει και το όνομα του Παπαφλέσσα που κατάγεται από τη Μεσσηνία.

Οι διοργανωτές φέτος εξασφάλισαν από χορηγούς και τη διεθνή ομοσπονδία το ποσό των 30.000 και υπήρχαν οι υποσχέσεις από το δήμο Καλαμάτας και τη Περιφέρεια Πελοποννήσου για περίπου 20000 ευρώ επιχορήγηση. Το Υφυπουργείο Αθλητισμού δεν απάντησε καν στην επιστολή της οργανωτικής επιτροπής για χρηματοδότηση της εν λόγω διοργάνωσης με συνέπεια την ακύρωσή της για πρώτη φορά.

Ερωτάται η κ. Υπουργός,

·      Γιατί δεν χρηματοδοτήθηκε το διεθνές μίτινγκ Παπαφλέσσεια και με ποια κριτήρια;

·      Ποια μίτινγκ θα χρηματοδοτηθούν μέχρι το τέλος του 2021 που είναι και Ολυμπιακή χρονιά και με ποια κριτήρια;».

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας (Αθλητική Επιτροπή), στην οποία σημειώνεται:

«Η διεθνής συνάντηση στίβου, “Παπαφλέσσεια”, δε θα διεξαχθεί για το έτος 2021. Τα Παπαφλέσσεια αποτελούν κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του κλασικού αθλητισμού της χώρας μας, αποτελώντας από το 1996 αναγνωρισμένη διεθνής συνάντηση κλασικού αθλητισμού με ιδιαίτερη αίγλη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αποτελεί γεγονός πως τα τελευταία χρόνια είχε χαθεί αρκετή από τη λάμψη της διοργάνωσης. Τη στιγμή, λοιπόν, που χρειαζόταν η ώθηση και η βοήθεια, ώστε να αποκτήσουν τα “Παπαφλέσσεια” την παλιά τους αίγλη, οι αρμόδιοι αποφασίζουν τη μη χρηματοδότησή τους.

Η ματαίωση του φετινού μίτινγκ αποτελεί ακόμη μια απόδειξη της αδιαφορίας του υφυπουργείου αθλητισμού και γενικότερα της κυβέρνησης, για την ανάπτυξη του αθλητισμού στη χώρα μας. 

Στην προκειμένη περίπτωση, οι διοργανωτές είχαν εξασφαλίσει χρηματοδότηση 30.000 ευρώ από τη διεθνή ομοσπονδία στίβου και κάποιους χορηγούς. Παρά την υπόσχεση για βοήθεια του δήμου Καλαμάτας και της περιφέρειας Πελοποννήσου (για τις οποίες δεν ξέρουμε ακριβή ποσά), ούτε το υφυπουργείο αθλητισμού, ούτε ο ΣΕΓΑΣ ενίσχυσαν οικονομικά τη διοργάνωση, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί, καθώς δεν συγκεντρώθηκε το απαιτούμενο ποσό.

Η Καλαμάτα δε θα στερηθεί μόνο το διεθνές μίτινγκ που διοργανώνεται από τον Μεσσηνιακό Γ.Σ., αλλά και τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην περιοχή. Αθλητές παγκοσμίου βεληνεκούς που έχουν συμμετάσχει στους αγώνες, έχουν επιλέξει πολλάκις την Καλαμάτα και το προπονητικό της κέντρο για την προετοιμασία τους, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην παγκόσμια προβολή της περιοχής και στην άνθηση της τοπικής οικονομίας και του αθλητικού τουρισμού

Γίνεται σαφές λοιπόν πως οποιαδήποτε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υφυπουργείο αθλητισμού (υπαγόμενο στο υπουργείο πολιτισμού) θα είχε εκτός των άλλων ανταποδοτικό χαρακτήρα και θα ενίσχυε την τοπική οικονομία, σε αυτούς τους ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς.

Απευθύνουμε λοιπόν ερωτήματα προς το αρμόδιο υφυπουργείο αθλητισμού και γενικότερα την κυβέρνηση:

– Γιατί δε δόθηκαν τα απαιτούμενα χρήματα για τη διεξαγωγή του διεθνούς μίτινγκ “Παπαφλέσσεια”;

– Υπάρχει κάποιο σχέδιο ώστε να εξασφαλιστεί η ετήσια διεξαγωγή του μίτινγκ και η επαναφορά του στο υψηλότερο επίπεδο διοργανώσεων κλασικού αθλητισμού;

Υ.Γ. Κάτα τ’ άλλα η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως τιμά με κάθε τρόπο τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, την ίδια ώρα που ματαιώνει εκδήλωση με το όνομα ενός από τους μεγαλύτερους ήρωές της».

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΥΠΕΝ: 27 ερωτήσεις και απαντήσεις για τους δασικούς χάρτες

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Παράθυρο» Βορίδη για νέες αρμοδιότητες και πόρους στις Περιφέρειες

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Βορίδης: Oι εκλογές θα γίνουν με τους νέους εκλογικούς καταλόγους – «Αγωνία» στη Μεσσηνία για το ενδεχόμενο μείωσης των βουλευτικών εδρών – Τι λένε οι πληροφορίες

Απολύτως ξεκάθαρος, σχετικά με τα πληθυσμιακά δεδομένα που θα αποτελέσουν τη βάση για τις ερχόμενες βουλευτικές