Ανοίγει το θέμα της αξιοποίησης του στρατοπέδου της Καλαμάτας

//

Διπλή πρόταση του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτου Χρυσομάλλη, προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, για την αξιοποίηση των υποδομών του 9ου Συντάγματος Πεζικού Καλαμάτας. Στην ατζέντα και θέματα που αφορούν τη μετατροπή της 120 ΠΕΑ σε Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων. Θετική αποδοχή των προτάσεων από τον Υπουργό.

Την πρόταση του για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του στρατοπέδο
Καλαμάτας κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στη συνάντηση εργασίας που είχαν για θέματα αρμοδιότητάς του.

Ο κ. Χρυσομάλλης παρουσίασε αναλυτικά στον Υπουργό τις δυνατότητες των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου, τόσο των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, όσο και του ελεύθερου χώρου που επιτρέπει τη δόμηση και πρότεινε την εγκατάσταση στο χώρο παραθεριστικού κέντρου αναψυχής του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, με την μετατροπή των οικημάτων στρατωνισμού.

Το νέο κέντρο, σύμφωνα με την πρόταση του κ. Χρυσομάλλη, θα μπορεί να ενταχθεί στα καταλύματα που προσφέρονται μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Στρατιωτικής Συνεργασίας CLIMS (Comité de Liaison International des Organismes Militaires Sociaux) σε στρατιωτικό προσωπικό των χωρών που συμμετέχουν στον CLIMS (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, κ.λπ., συνολικά 12 χώρες), συνεισφέροντας στην προβολή της Μεσσηνίας σε διεθνές κοινό.

Οι εργασίες μετατροπής των χώρων στρατωνισμού, όπως σημειώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας στην πρότασή του, μπορούν να αποδώσουν διαμερίσματα και ατομικά δωμάτια φιλοξενίας με μικρό κόστος, ενώ υφίσταται επαρκής διαθέσιμος χώρος για την κατασκευή και ανάπτυξη τυχόν άλλων απαιτούμενων οικημάτων.

«Η μετατροπή θα προσφέρει τη δυνατότητα φιλοξενίας προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών μελών του CLIMS στην Καλαμάτα, δίνοντας τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα και σε βάθος το πλούσιο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα του νομού μας και βέβαια να αποτελέσουν τους καλύτερους διαφημιστές του», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Χρυσομάλλης.

Διοικητικό Κέντρο

Εναλλακτικά, ο Μεσσήνιος βουλευτής πρότεινε στον Ν. Παναγιωτόπουλο την σταδιακή εγκατάσταση και του Διοικητικού Κέντρου της πόλης, με μεταφορά των Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ) και σε δεύτερο χρόνο κρατικών διοικητικών υπηρεσιών, που σήμερα εξυπηρετούνται με μισθωμένα κτίρια.

«Η μεταφορά θα εξοικονομήσει σημαντικά ποσά από ενοίκια, ενώ παράλληλα θα προσφέρει οικονομίες κλίμακος στη συντήρηση και λειτουργία των
υποδομών. Η θέση του στρατοπέδου επί της περιφερειακής οδού δίνει τη
δυνατότητα εύκολης και άμεσης πρόσβασης τόσο στο εσωτερικό του αστικού ιστού της Καλαμάτας, όσο και στα περίχωρα, ενώ υπάρχει επαρκής χώρος για την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων και όρχων οχημάτων
» αναφέρει στην πρότασή του ο Βουλευτής.

120 ΠΕΑ

Στη συνάντηση οι δύο πολιτικοί συζήτησαν για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης. Συζητήθηκε τόσο το κόστος της συμφωνίας, αλλά και οι εργασίες βελτίωσης υποδομών και εγκαταστάσεων πριν από την έναρξη χρήσης του Κέντρου.

«Παρά τα όσα έχουν ακουστεί, η λειτουργία του Κέντρου θα βελτιώσει θεαματικά την εκπαίδευση των πιλότων μας, χωρίς να προκαλέσει κανένα απολύτως βάρος στη λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου» σημείωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας, ο οποίος στη συνέχεια ανέφερε ότι «μένει να δούμε στην Καλαμάτα και ένα κέντρο εκπαίδευσης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που αποτελούν το μέλλον των αεροπορικών επιχειρήσεων».

Άλλα θέματα της συνάντης

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψή του στον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο κ. Χρυσομάλλης έθεσε και άλλα ζητήματα, όπως την υπέρογκη αύξηση στα τέλη χρήσης των πεδίων που χρησιμοποιούνται ως σκοπευτήρια και ανήκουν στο ΥΠΕΘΑ, που έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των σκοπευτικών συλλόγων.

Όπως τόνισε ο Μίλτος Χρυσομάλλης, η αύξηση είναι υπερβολική για τα δεδομένα των συλλόγων και θα έχει ως αποτέλεσμα την παύση των σκοπευτικών δραστηριοτήτων και την απομάκρυνση των μελών από το άθλημα. Ο Υπουργός ενημέρωσε τον βουλευτή ότι έχει ήδη δοθεί εξάμηνη παράταση στο προηγούμενο καθεστώς και πως πολύ σύντομα θα ακολουθήσει νέα Υπουργική Απόφαση με διορθωμένα τα τέλη προς τα
κάτω, προκειμένου να γίνουν αναλογικότερα και πιο προσιτά.

Παράλληλα, ο Μίλτος Χρυσομάλλης κατέθεσε πρόταση τροποποίησης του νόμου 4714/2020, με τον οποίο δόθηκε η τιμητική χορηγία στους πολεμιστές της Κύπρου. Με την πρότασή του ζητά να περιληφθούν στους δικαιούχους και οι Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί, οι οποίοι με την υφιστάμενη ρύθμιση δεν δικαιούνται της παροχής. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος δέχθηκε θετικά την πρόταση και θα επανέλθει άμεσα, αφού πρώτα διερευνήσουν οι υπηρεσίες το προκαλούμενο κόστος.

Τέλος, ο Μίλτος Χρυσομάλλης συναντήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ, Αντώνη Οικονόμου, με τον οποίο είχε μια γόνιμη και αναλυτική συζήτηση για τα παραπάνω θέματα, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την Πέμπτη το πρωί στη Μεσσηνία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη μάχη στο Μανιάκι.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΔ: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωράει σε μηνυτήρια αναφορά εναντίον του Καλογρίτσα;

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δήμος Καλαμάτας: 19 έργα σε προτεραιότητα για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» – Ολόκληρη η λίστα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Με απόφαση του υπουργείου Υγείας: Νέα ασθενοφόρα στα Κέντρα Υγείας Κυπαρισσίας – Αγίου Νικολάου και Μελιγαλά – Γκρίνια Νίκα για την καθυστέρηση και την …επικοινωνία

Είκοσι νέα ασθενοφόρα εντάσσονται στο δυναμικό των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά την υλοποίηση εκ