Άλμα προς το μέλλον: «Πράσινο» στην αναδιάρθρωση της καλλιέργειας σύκου

3 Ιουνίου 2021

Στο ταμείο ανάκαμψης η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας σύκου. Επιδότηση 80%, προκειμένου να ανανεωθεί η παραγωγή. Δυνατότητα να ξεκινήσει η διαδικασία ακόμα και εντός του 2021. Ικανοποιημένος ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου.

Ένα πάγιο αίτημα της ΣΥΚΙΚΗΣ και του αγροτικού κόσμου της Μεσσηνίας, ο οποίος ασχολείται με την καλλιέργεια του σύκου, ικανοποιεί η απόφαση ένταξης της αναδιάρθρωσης στο Ταμείο Ανάπτυξης.

Σχετικές ανακοινώσεις έκανε σήμερα ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, ο οποίος, μαζί με τον διευθυντή της Οργάνωσης, Γιώργο Αγγελόπουλο, συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, καθώς ασχολείται ενεργά με το συγκεκριμένο ζήτημα αρκετούς μήνες, κάτι που αναγνώρισε ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, ο οποίος ευχαρίστησε δημόσια τον Βουλευτή για τη συνεισφορά του.

«Πρώτη προτεραιότητα το αποξηραμένο σύκο»

Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα ο κ. Παπαγεωργίου γνωστοποίησε ότι εντάχθηκαν 147.000.000 ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης, για την αναδιάρθρωση δενδρωειδών καλλιεργειών και ότι στην παραπάνω αναδιάρθρωση συμπεριλαμβάνεται και η καλλιέργεια του αποξηραμένου σύκου.

Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ επίσης υπογράμμισε «το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα είναι από τα πρώτα που θα υλοποιηθεί», ενώ υπήρξε δέσμευση ότι «η αναδιάρθρωση του αποξηραμένου σύκου είναι πρώτη προτεραιότητα, λόγω της δυναμικής του προϊόντος και της εμπεριστατωμένης μελέτης που έχει κατατεθεί από τη ΣΥΚΙΚΗ»

Επιδότηση 80%

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου η έναρξη του προγράμματος αναμένεται ακόμα και εντός του 2021, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης θα φτάνει το 80%, αντί του 30%, που είναι το γενικό ποσοστό στήριξης για τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι η αναδιάρθρωση αφορά υφιστάμενους συκεώνες, αλλά και νέους, για όσους επιλέξουν αλλαγή καλλιέργειας.

Ο κ. Παπαγεωργίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις, δεδομένου ότι η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του σύκου, το οποίο μαζί με το λάδι αποτελούν τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα της Μεσσηνίας, αποτελούσε διαχρονικό και πάγιο αίτημα και της ΣΥΚΙΚΗΣ, αλλά και των αγροτών του Νομού.

Πλέον, μετά την αναδιάρθρωση η Μεσσηνία μπορεί να ανανεώσει και να κάνει πιο αποδοτική τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, κάτι που θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον αγροτικό κόσμο του Νομού, τη ΣΥΚΙΚΗ, αλλά και τις υπόλοιπες μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένα κλάδο.

Υπενθυμίζεται, προκειμένου κανείς να κατανοήσει τη σημασία της αναδιάρθρωσης, ότι την τελευταία 5ετια ο όγκος της παραγωγής σύκων φθήνει και μια από τις σημαντικές αιτίες είναι τα γερασμένα δένδρα, τα οποία με την πάροδο των χρόνων δίνουν λιγότερο καρπό.

Επίσης, με την αναδιάρθρωση αναμένεται να υπάρξει και ποιοτική βελτίωση της παραγωγής, αναγκαία συνθήκη για να διατηρηθούν οι αγορές του εξωτερικού, σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός από τρίτες χώρες εντείνεται.

Η αξιοποίηση της αναδιάρθρωσης

Μετά τις δεσμεύσεις του ΥΠΑΑΤ το ενδιαφέρον στρέφεται στη δημιουργία του μηχανισμού, μέσω του οποίου θα «τρέξει» το συγκεκριμένο πρόγραμμα, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο, δεδομένου ότι η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας πρέπει να απευθύνεται σε περιοχές που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρθηκε και ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος σημείωσε ότι η ΣΥΚΙΚΗ έχει καταθέσει σχετική μελέτη, γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του προϊόντος, ενώ διαθέτει και τη γνώση, προκειμένου να συμμετέχει σε έναν μηχανισμό, που θα εγγυηθεί την πλήρη αξιοποίηση της αναδιάρθρωσης.

Αρδευτικά

Πλέον, από τη στιγμή που η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική ευθεία, το κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι αυτό της κατασκευής υποδομών άρδευσης, οι οποίες θα επιτρέψουν στην καλλιέργεια να ανταπεξέλθει στην κλιματική αλλαγή.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, τονίζοντας ότι χρειάζεται παρέμβαση του κράτους, αλλά και συνεργασία των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να κατασκευαστεί τουλάχιστον ένα μεγάλο φράγμα, αλλά και άλλα μικρότερα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άρδευση μεγάλων περιοχών του Νομού.

Ο κ. Παπαγεωργίου στάθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα, τονιζοντας ότι το φαινόμαινο της κλιματικής αλλαγής έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή σύκου και μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την φετινη χρονιά, όπου η ανομβρία δεν επιτρέπει να έχει ο Νομός μια εξαιρετική σοδειά. «Θα είναι καλή η φετινή παραγωγή, αλλά επειδή δεν έχει βρέξει δεν μπορούμε να μιλάμε για μια εξαιρετική χρονιά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.

Η δυναμική της ΣΥΚΙΚΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ αναφέρθηκε και στην περσυνή χρονιά, όπου η Οργάνωση κλήθηκε να διαχειριστή τη σοδειά σε μια δύσκολη συγκυρία, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι η ΣΥΚΙΚΗ κατάφερε να διαθέσει το προϊόν της, παρά τις δυσκολίες που ανέκυψαν, γεγονός που δείχνει την αξιοσημείωτη δυναμική τις Οργάνωσης στις αγορές του εξωτερικού.

Η ενίσχυση λόγω κορονοϊού

Τέλος, ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε και στην έγκριση οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών αποξηραμένου σύκου των νομών Μεσσηνίας Λακωνίας και Ευβοίας, στα πλαίσια στήριξης του πρωτογενούς τομέα από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid -19, καθώς υπήρξε σχετική ενημέρωση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Παπαγεωργίου για το ζήτημα αυτό ευχαρίστησε και τον βουλευτή Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλή Μαντά.

*Κεντρική φωτογραφία (από αριστερά): Ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, και ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κορονοϊός: Νέα «λουκέτα» σε τμήματα σχολείων του δήμου Καλαμάτας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

3 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τα πρώτα αγροδιατροφικά προϊόντα με πιστοποιητικό για την αντιοξειδωτική δράση τους: Λάδι, ελιές και κορινθιακή σταφίδα στη λίστα

Nέο και ισχυρότερο πλεονέκτημα στην ευρωπαϊκή και μεσογειακή διατροφή, το εμπόριο, την εθνική παραγωγή και οικονομία αποκτούν πλέον τα κύρια ελληνικά αγροτοδιατροφικά

Βασιλόπουλος για ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας: Αναμένουμε από το Υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να δούμε πραγματικά την προστασία του προϊόντος

Στο ζήτημα της απόφασης του ΣτΕ, σχετικά με το ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, κατά τη συνεδρίαση του

Δείτε επίσης