Προς χάραξη συνεκτικής πολιτικής για την ελαιοκομία βρίσκεται το ΥΠΑΑΤ

3 Ιουνίου 2021

Σε τροχιά χάραξης συνεκτικής και ολοκληρωμένης πολιτικής για την ελαιοκομία, με τη συνεργασία και συνέργεια όλων των εμπλεκομένων με τον κλάδο, βρίσκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως γνωστοποίησε ο αρμόδιος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός.

«Στόχος μας είναι το ελληνικό ελαιόλαδο, να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε καταναλωτή παγκοσμίως, τόσο για την υψηλή διατροφική του αξία, όσο και για τη γεύση του», επισήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά στη διάρκεια της διαδικτυακής του τοποθέτησης στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς του Κέντρου Ελιάς «Krinos» – Perrotis College με τίτλο «Ελαιοκομικός τομέας: Αναζητώντας την καινοτομία – ανακαλύπτοντας νέες τάσεις».

Πάντως, όπως επισήμανε «για να μείνει ζωντανή η ελαιοκομία στη χώρα μας, στο ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των σχετικών παραγόμενων προϊόντων από άλλες χώρες, οφείλει διαρκώς να ανανεώνεται και να καινοτομεί. Αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε Δεν υπάρχει κανέναν περιθώριο εφησυχασμού, ούτε στο κράτος, ούτε στους παραγωγούς».

Εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι το προαναφερόμενο στοίχημα μπορεί να κερδηθεί, ο κ. Λιβανός αναγνώρισε ότι «ο δρόμος είναι μακρύς και απαιτητικός» και διαβεβαίωσε ότι «η προσπάθειά μας εντάσσεται σε έναν ευρύτερο στρατηγικό στόχο που έχουμε θέσει».

Στο πλαίσιο αυτό, περιγράφοντας τις κινήσεις που έχουν σχεδιαστεί, ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτελεί η διατύπωση και τεκμηρίωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την ελληνική διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα, και επισήμανε ότι «το ελαιόλαδο και η ελιά βεβαίως κατέχουν κεντρική θέση ανάμεσα σε αυτά». Όπως υπογράμμισε, «είναι εθνική μας επιλογή η προστασία και ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων και μέσω αυτών των αξιών μας και του ίδιου του πολιτισμού μας».

Υπογραμμίζοντας ότι οι προκλήσεις είναι πολλές, ο κ. Λιβανός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, ενίσχυσης της εξωστρέφειας, καλλιέργειας με πιο φιλοπεριβαλλοντική διάσταση, εξασφάλισης δίκαιων και σταθερότερων εισοδημάτων για τους αγρότες, μεγαλύτερης διαφάνειας σε όλη την αλυσίδα ων παραγόμενων προϊόντων, εντατικοποίηση των ελέγχων, επενδύσεις στους τομείς έρευνας, καινοτομίας και ψηφιοποίησης, και ορθής διαχείριση φυσικών πόρων. «Αυτά τα ζητήματα πρέπει να μας απασχολούν διαρκώς», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται διεθνώς στους κορυφαίους ελαιοπαραγωγούς και τονίζοντας «αυτό εμείς το ξέρουμε πολύ καλά», ξεκαθάρισε «θέλουμε όμως να το μάθουν και όλοι σε όλο τον κόσμο και κυριολεκτώ σε αυτό. Στόχος μας είναι να γίνει σε κάθε αγορά του εξωτερικού το ελληνικό ελαιόλαδο συνώνυμο της ποιότητας».

City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Έπεσαν οι υπογραφές για την ανακατασκευή εμβληματικού κτιρίου της Καλαμάτας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κορονοϊός: Νέα «λουκέτα» σε τμήματα σχολείων του δήμου Καλαμάτας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σχέδιο καταπολέμησης εντόμου που ανήκει στους επιβλαβείς οργανισμούς της ΕΕ: Ποιες περιοχές της Μεσσηνίας είναι στην «προσβεβλημένη ζώνη» και ποιες στη «ζώνη ασφαλείας»

Ανακοίνωση, για την έκδοση του Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση και τον περιορισμό της εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού Spodoptera frugiperda, εξέδωσε η

Αντίστροφη μέτρηση για το Μιναγιώτικο φράγμα: Αρχές Ιουνίου οι δεσμευτικές προσφορές του ΣΔΙΤ των 145.000.000 ευρώ

Σε φάση εξελίξεων εισέρχεται το ζήτημα της κατασκευής του Μιναγιώτικου φράγματος. Συγκεκριμένα, η περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης (23/5) ότι

Δείτε επίσης