Αυξάνεται η πολιτική πίεση στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Στα κάγκελα στελέχη της κυβέρνησης και της Νέα Δημοκρατίας. Κρίση στο εσωτερικό της παράταξης του. Στενεύει ο κλοιός και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Μόλις δύο χρόνια χρειάστηκαν στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, να κατορθώσει να συγκρουστεί με υπουργούς της κυβέρνησης, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, βουλευτές της Πελοποννήσου, όπως οι Κώστας Βλάσσης (ΝΔ, Αρκαδία) και Μίλτος Χρυσομάλλης (ΝΔ/Μεσσηνία), μέλη της παράταξής του και σχεδόν όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Πλέον, 24 μήνες μετά την εκλογική του νίκη στις περιφερειακές εκλογές του 2019, όπου είχε κατέλθει ως υποψήφιος με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, ο Παναγιώτης Νίκας καλείται να διαχειριστεί τα αδιέξοδα που ο ίδιος προκάλεσε.
Νέα Δημοκρατία
Η πρόσφατη εκδήλωση της Hengas στην Τρίπολη, όπου παρουσιάστηκε το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας για το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο, έθεσε σε κοινή θέμα το τεράστιο χάσμα που χωρίζει τον Παναγιώτη Νίκα, από την κυβέρνηση και από τους βουλευτές.
Το πρόβλημα είναι γνωστό επί μήνες, ωστόσο αυτή η εκδήλωση, όπου παρευρέθηκε σχεδόν η μισή κυβέρνηση, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, βουλευτές της ΝΔ από ολόκληρη την Πελοπόννησο, αλλά όχι ο Περιφερειάρχης, αποκάλυψε και στους …τυφλούς την έκτασή του.
Η ηχηρή απουσία του Νίκα από μια τόσο σημαντική εκδήλωση έρχεται λίγες μέρες μετά την συνέντευξη του περιφερειάρχη στην Καλαμάτα, μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Ο κ. Νίκας σε εκείνη τη συνέντευξη δεν δίστασε να επιτεθεί σε έναν υπουργό πρώτης γραμμής δημιουργώντας σοβαρό θέμα.
Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε τις κάκιστες πολιτικές και προσωπικές σχέσεις που έχει πλέον ο Παναγιώτης Νίκας με πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Το μπλοκ Σαμαρά βρίσκεται ένα βήμα πριν τον ανοιχτό πόλεμο, ο ίδιος ο Σαμαράς διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί να ακούει «ούτε το όνομά του», ο υφυπουργός εξωτερικών και βουλευτής Αρκαδίας, Κώστας Βλάσης, και το περιβάλλον του είναι επί ποδός, ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης, έχει δημόσια βγει απέναντι στον κ . Νίκα, ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές της Πελοποννήσου – πλην Μαντά – διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας μέσω των …τυπικών σχέσεων.
Επιπλέον, σε όλα τα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η ένταση στις σχέσεις του κ. Νίκα με την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία διαχέεται πια και στην κομματική βάσει της ΝΔ, μεγάλο τμήμα της οποίας «βράζει».
Η αυτοδιοικητική παράταξη
Εξίσου σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο Παναγιώτης Νίκας και στο εσωτερικό της παράταξής του.
Μάλιστα, συγκεκριμένα στελέχη της δεν είναι απλά ενοχλημένα από τις επιλογές Νίκα, αλλά διαχωρίζουν ευθέως τη θέση τους.
Οι αντιπεριφερειάρχες Χρήστος Λαμπρόπουλος (Αρκαδία), Στάθης Αναστασόπουλος (Μεσσηνία), Χ. Βυτινιώτης (Κορινθία) και Δημήτρης Σχοινοχωρήτης (Αργολίδα) είναι μόνο μερικά από τα στελέχη της παράταξης Νίκα, τα οποία εμφανίζονται διαφωνούν. Σε αυτούς πρέπει να προστεθεί και η Μαργαρίτα Σπυριδάκου (Λακωνία), η οποία πρόσφατα ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη Νίκα καταγγέλλοντας τις πρακτικές του.
Στρυμωγμένος στο περιφερειακό
Την ίδια στιγμή ο Παναγιώτης Καλείται να αντιμετωπίσει ένα ακόμα μέτωπο, το οποίο δεν συνδέεται με τις συγκρούσεις του κ. περιφερειάρχη με τη ΝΔ, αλλά με τα καταρθώματά του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Νίκας καλείται να αντιμετωπίσει σχεδόν όλες τις παρατάξεις του ΠΕ.ΣΥ., καθώς κατηγορείται, αυτός και ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Μανώλης Σκαντζός, ότι δεν υλοποίησαν δεσμεύσεις τους, σχετικά με ιδιωτική επένδυση στην Αρκαδία.
Το εν λόγω ζήτημα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις παρατάξεις της αντιπολίτευση, οι οποίες έχουν θέσει επίσημα θέμα εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και τον ίδιο τον περιφερειάρχη. Μάλιστα, η συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται ότι συσπειρώνει τρεις τουλάχιστον παρατάξεις, κάτι που σημαίνει ότι και οι αριθμητικοί συσχετισμοί δεν ευνοούν τον κ. Νίκα.