«Πόλεμος» για τη σταφίδα στην Πελοπόννησο – Κομπάρσος η Μεσσηνία

Αντιπαράθεση στην Πελοπόννησο, με αφορμή το αίτημα για αποζημίωση και την απόσυρση αποθεμάτων της περσινής σοδειάς. Ο ρόλος των αγροτικών ενώσεων, των επιμελητηρίων και οι επιπτώσεις στη Μεσσηνία.

Σε αφορμή για αντιπαράθεση μεταξύ παραγόντων της αγοράς σταφίδας έχει μετατραπεί το αίτημα για απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας.

Συγκεκριμένα, με το επιχείρημα ότι μεγάλα αποθέματα της περσυνής χρονιάς έχουν μείνει αδιάθετα, εξαιτίας της πανδημίας, αγροτικές ενώσεις που διαχειρίζονται το προϊόν ζητούν την εκπόνηση «προγράμματος απόσυρσης των πλεονασμάτων». Μάλιστα, προκειμένου να πείσουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνουν ότι αν δεν αποσυρθούν οι ποσότητες της περασμένης χρονιάς τότε θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα με τη νέα σοδειά. Μάλιστα, ενώσεις και ορισμένοι βουλευτές, που στηρίζουν το αίτημα των αποζημιώσεων, σημειώνουν ότι αν δεν υλοποιηθεί το πρόγραμμα είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξει κατάρρευση της τιμής του προϊόντος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αγρότες και την καλλιέργεια.

Ωστόσο, η πρόταση για πρόγραμμα απόσυρσης των αποθεμάτων προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για αθέμιτες πρακτικές από ορισμένες αγροτικές ενώσεις, τις οποίες κατηγορούν ότι προχωρούν σε υπερσυγκέντρωση προϊόντος και δημιουργία τεχνητής ζήτησης στην αρχή της σοδειάς, χωρίς διασφάλιση διάθεσής του. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ζήτημα χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνα Μαρλαφέκα, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» σημείωσε ότι «αν αποζημιωθεί από το δημόσιο ένα επιδοτούμενο από την ΕΕ προϊόν, που πιθανόν έμεινε αδιάθετο στις αποθήκες μιας ΑΕ, η οποία λειτουργεί ως εμπορική κι όχι ως Ένωση Συνεταιρισμών, τότε προκαλεί σημαντική στρέβλωση στην αγορά, σε βάρος άλλων επιχειρήσεων και δημιουργεί κακό προηγούμενο και για άλλους κλάδους».

Το συγκεκριμένα ζήτημα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιπαραθέσεις στην Ηλεία και στην Αχαΐα, καθώς τα τοπικά επιμελητήρια απέστειλαν επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία του μεταφέρουν «την αρνητική τους άποψη για το αίτημα της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών περί αποζημίωσης για αποθέματα της σοδειάς 2020, τα οποία έχουν μείνει αδιάθετα στις αποθήκες και δεν έχουν δυνατότητα εξαγωγής».

Από την άλλη πλευρά η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, η μεγαλύτερη εξαγωγική επιχείρηση Κορινθιακής σταφίδας της χώρας, επικαλείται σημαντική μείωση της εμπορικής διάθεσης του προϊόντος στο 40% και εκτιμά ακόμα ότι τον Αύγουστο η τιμή διάθεσης στη διεθνή αγορά θα οδηγηθεί σε κατάρρευση, καθόσον ήδη παραμένει αδιάθετη σημαντική ποσότητα (το ήμισυ της περυσινής παραγωγής) και συνακόλουθα η τιμή αγοράς από τον παραγωγό θα καταβαραθρωθεί.

Η εικόνα στη Μεσσηνία

Όσον αφορά στη Μεσσηνία το μεγαλύτερο τμήμα του παραγόμενου προϊόντος περνά από την Ένωση Μεσσηνίας, αλλά το προϊόν το διαχειρίζεται ουσιαστικά η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, καθώς οι δύο ενώσεις έχουν προχωρήσει σε «στρατηγική συνεργασία».

Ως εκ τούτου η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με επίκεντρο την Παναιγιάλειο Ένωση έχει άμεσο αντίκτυπο στο Νομό, καθώς η Ένωση Μεσσηνίας, όπως είναι γνωστό, αδυνατεί να διαχειριστεί το προϊόν, όπως άλλωστε έχει συμβεί και με το ελαιόλαδο, αλλά και με τις ελιές Καλαμάτας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ