Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19, παγκοσμίως

18 Ιουνίου 2021

Οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια σε παγκόσμια κλίμακα χθες Πέμπτη, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, την ώρα που πολλές από τις χώρες του κόσμου δυσκολεύονται να προμηθευτούν αρκετά εμβόλια για να ανοσοποιήσουν τους πληθυσμούς τους έναντι της COVID-19.

Αν και οι αριθμοί των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 και των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 βρίσκονται σε πτώση σε χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ και η Βρετανία, πολλές χώρες παραμένουν αντιμέτωπες με έλλειψη εμβολίων την ώρα που η παραλλαγή Δέλτα μετατρέπεται στην κυρίαρχη σε διεθνές επίπεδο.

Πέρασε πάνω από ένας χρόνος προτού ο επίσημος παγκόσμιος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας να φθάσει τα 2 εκατομμύρια νεκρούς· αλλά σε αυτόν προστέθηκαν άλλα δύο εκατομμύρια θάνατοι μέσα σε μόλις 166 ημέρες, σύμφωνα με την ανάλυση του Ρόιτερς.

Στις πέντε χώρες που θρηνούν τους βαρύτερους απολογισμούς – ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία και Μεξικό – έχει σημειωθεί σχεδόν το 50% των θανάτων στην υφήλιο. Το Περού, η Ουγγαρία, η Βοσνία, η Τσεχία και το Γιβραλτάρ καταγράφουν τους υψηλότερους δείκτες θνητότητας κατ’ αναλογία προς τους πληθυσμούς τους.

Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής είναι αντιμέτωπες με το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας από τον Μάρτιο, με τις 43 στις 100 μολύνσεις στον κόσμο να καταγράφονται σε αυτή την περιφέρεια, πάντα σύμφωνα με την ανάλυση του Ρόιτερς. Την περασμένη εβδομάδα, οι εννέα χώρες στη δεκάδα με τους περισσότερους θανάτους κατά κεφαλήν εξαιτίας της COVID-19 ήταν λατινοαμερικανικές.

Τα νοσοκομεία στη Βολιβία, στη Χιλή και στην Ουρουγουάη εισάγουν ασθενείς ηλικιών μεταξύ των 25 και των 40 ετών, καθώς η τάση οι ασθενείς να είναι ολοένα νεότεροι συνεχίζεται.

Στο Σαν Πάουλου, στη Βραζιλία, το 80% των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι ασθενείς με την COVID-19.

Η ραγδαία αύξηση των μολύνσεων και των θανάτων ασκούν ξανά ολοένα πίεση στα αποτεφρωτήρια και στα νεκροταφεία σε πολλές χώρες, με πολλά να σπεύδουν να ανοίξουν νέους τάφους.

Η Ινδία και η Βραζιλία αναφέρουν τους περισσότερους θανάτους σε ημερήσια βάση την τελευταία εβδομάδα. Η πρώτη δυσκολεύεται να προχωρήσει στην αποτέφρωση των πτωμάτων των θυμάτων, στη δεύτερη δεν υπάρχει πια χώρος στα νεκροταφεία. Στην Ινδία αναλογεί ο ένας στους τρεις θανάτους στον κόσμο εξαιτίας της COVID-19 την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ρόιτερς.

Πολλοί ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας θεωρούν πολύ υποτιμημένους τους επίσημους απολογισμούς σε παγκόσμια κλίμακα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε τον περασμένο μήνα ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός των θυμάτων είναι διπλάσιος ως τριπλάσιος.

Την περασμένη εβδομάδα το ομόσπονδο κρατίδιο Μπιχάρ της Ινδίας αναθεώρησε θεαματικά τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας, κατά χιλιάδες θανάτους, γεγονός που φάνηκε να επιβεβαιώνει τους ειδικούς που τονίζουν εδώ και καιρό ότι στην πραγματικότητα η χώρα της Ασίας έχει υποστεί πολύ μεγαλύτερες απώλειες από ό,τι αναγνωρίζεται από τις αρχές.

Καθώς οι χώρες με χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα δυσκολεύονται να ανοσοποιήσουν τους πληθυσμούς τους εξαιτίας της έλλειψης δόσεων εμβολίων, γίνονται εκκλήσεις στις πλουσιότερες χώρες να μοιραστούν τα αποθέματά τους για να τεθεί η πανδημία υπό έλεγχο.

Η G7 υποσχέθηκε ότι θα δωρίσει τουλάχιστον 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων ως τα μέσα του 2022 σε φτωχότερες χώρες.

ΔΕΥΑ Καλαμάτας - Νερό πολύτιμο αγαθό
Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024 - Δήμος Καλαμάτας - 21 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Euro: Απλά κι εύκολα στους «16» η Ολλανδία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κιμ: Έτοιμος και «για διάλογο» αλλά και «για σύγκρουση» με τις ΗΠΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΕΘΝΗ

Δείτε επίσης