«Στα κάγκελα» oι επαγγελματίες της εστίασης στην Καλαμάτα

//

Πυρά προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας κατά τη διάρκεια συνάντησης με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, συναντήθηκαν σήμερα μέλη του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής της Καλαμάτας, προκειμένου να καταθέσουν τις θέσεις τους, σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, ο οποίος έχει υποστεί, περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο, τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο Σύλλογος κατέθεσε υπόμνημα στην κα Γεννηματά, στο οποίο αναφέρονται στα ζητήματα που καίνε τον κλάδο. Μεταξύ άλλων ο Σύλλογος σημειώνει ότι «η στήριξη που επικαλείται η Κυβέρνηση δεν είναι πραγματική», μιλά «στήριξη της ρευστότητας που έγινε αποκλειστικά με δανεικά», για «λογιστική τακτοποίηση των εσόδων της Κυβέρνησης», σε σχέση με το σχετικό πρόγραμμα επανεκκίνησης και για «λογιστική απάτη που έχει πραγματοποιηθεί σε βάρος της εστίασης».

Από τη σημερινή συνάντηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, με φορείς της αγοράς της Μεσσηνίας

Το υπόμνημα του Συλλόγου, το οποίο κατατέθηκε στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά:

Ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας στα πλαίσια της συναντήσεως μας θα ήθελε να σας μεταφέρει την αγωνία και την αβεβαιότητα που πλήττει τον κλάδο με απλό και κατανοητό τρόπο.

Είμαστε ένας κλάδος που έκλεισε τα μαγαζιά του για μεγάλο χρονικό διάστημα στα πλαίσια των μέτρων προστασίας της κοινωνίας από τον Κορωνοϊο.

Η Κυβέρνηση μας στέρησε το δικαίωμα στην εργασία, που θα μας επέτρεπε να είχαμε μια αξιοπρεπή διαβίωση για τις οικογένειες μας, αλλά και τις οικογένειες των εργαζομένων μας χωρίς τη συγκατάθεση μας.

Ζήσαμε πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις και ο κλάδος μας πειθάρχησε στο σύνολο του.

Η στήριξη που επικαλείται η Κυβέρνηση δεν είναι πραγματική. Είναι στήριξη μόνο της ρευστότητας των επιχειρήσεων που έγινε αποκλειστικά με δανεικά.

Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας που επικαλείται η Κυβέρνηση θα επιστραφεί από τις αρχές το 2022.

Η μόνη στήριξη μη επιστρεπτέα ήταν τα 800 ευρώ τον Μάρτη του 2020. Καμία στήριξη δεν έχει υπάρξει για τις ζημιές που έχει υποστεί ο κλάδος.

Το περίφημο πρόγραμμα επανεκκίνησης με το 7% που πολυδιαφημίστηκε είναι ακόμη σε εξέλιξη και από τις πληροφορίες που υπάρχουν οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 30.000.

Αν αφαιρέσετε αυτές που επανυποβάλλονται μετά από απόρριψη δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 20.000 αιτήσεις σε σύνολο 82.000 επιχειρήσεων. Όσες παρατάσεις και να δώσει η Κυβέρνηση δεν θα αυξηθούν. Οι παρατάσεις διευκολύνουν την Κυβέρνηση που παρατείνει το χρόνο αποτίμησης του προγράμματος.

Μέχρι σήμερα από τα νούμερα της Κυβέρνησης και του κ. Γεωργιάδη δεν έχουν πληρωθεί πάνω από 700 επιχειρήσεις.

Τραγικά νούμερα αν υπολογίσετε τη ζημιά που έχει υποστεί το σύνολο του κλάδου με 8 μήνες κλειστές το σύνολο των επιχειρήσεων.

Η εστίαση από νωρίς είχε εκφράσει την αντίθεση της στο ποσοστό επιλογής της μείωσης του τζίρου στο 30%. Είχε αιτιολογήσει την αντίθεση της αλλά δεν εισακούστηκε. Το 30% πτώση τζίρου για όλο το 2020 που συμπεριλάμβανε και τους πρώτους 3 μήνες κανονικής λειτουργίας.

Την εμμονή της Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ποσοστό τη θεωρήσαμε
εικονική και το μόνο που εξυπηρετούσε ήταν η λογιστική τακτοποίηση των εσόδων της Κυβέρνησης.

Σας επισυνάπτουμε έναν πίνακα που το αποδεικνύει περίτρανα.

Τα αποτελέσματα είναι από επιχείρηση της πόλης μας όπου αποτυπώνεται ξεκάθαρα η λογιστική απάτη που έχει πραγματοποιηθεί σε βάρος της εστίασης.

Τι ζητάμε βάση της πραγματικής ζημιάς που έχει πραγματοποιηθεί στον κλάδο μας;

Απαλλαγή ενοικίων για Ιούλιο και Αύγουστο. Επαναφορά των ποσοστών 60 – 40 μέχρι το τέλος του έτους.

Επιδότηση της εργασίας των εργαζομένων μέχρι το τέλος του έτους.

Επαναφορά των 120 δόσεων.

Να μειωθεί το ποσοστό επιστροφής στις επιστρεπτέες προκαταβολές ή να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες.

Να μειωθεί άμεσα το ποσοστό πτώσης τζίρου από 30% στο 15% για το περίφημο 7% του κεφαλαίου επανεκκίνησης.

Να εξαλειφθούν με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών τα τέλη και τα
πρόστιμα για τραπεζοκαθίσματα του 2020 και του 2021.

Να διατηρηθεί το μειωμένο ποσοστό του ΦΠΑ στην εστίαση.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Θανάσης Νέζης: «Δεν με ενδιαφέρει και δεν θέλω να είμαι Μεσσηνιάρχης»

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Conference League: Πρεμιέρα με το …αριστερό για την ΑΕΚ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ