Εθελοντές στη μάχη με τις φλόγες: Συγκλονίζουν οι περιγραφές όσων δίνουν τη μάχη στις πυρκαγιές της Μεσσηνίας

7 Αυγούστου 2021

Οι πύρινες γλώσσες που έχουν σαρώσει τη μισή χώρα τις τελευταίες μέρες, σπέρνοντας τον όλεθρο και την καταστροφή στο πέρασμά τους, τρομάζουν και τους πιο έμπειρους διασώστες κι εθελοντές. Ο Θανάσης Θωμόπουλος είναι 27 χρόνια διασώστης και μέλος της ελληνικής ομάδας διάσωσης. «Τόσο μεγάλες φωτιές ταυτόχρονα δεν έχουμε συναντήσει!», δηλώνει αφοπλιστικά στο makthes.gr.  Μαζί με άλλα μέλη της ομάδας δίνει τη μάχη με τις φλόγες στη Μεσσηνία μέσα σε αφόρητο καύσωνα, 10 με 12 ώρες καθημερινά, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη, λέει στο mamekthes.gr. «H ξηρασία στην περιοχή της Μεσσηνίας βοηθάει την φωτιά να επεκταθεί γρηγορότερα. Τόσο μεγάλες φωτιές ταυτόχρονα δεν έχουμε συναντήσει!», προσθέτει.

Εδώ και δύο εβδομάδες περίπου η περιοχή της Μεσσηνίας βρίσκεται στην υψηλή κατηγορία κινδύνου (4) και ήδη οι άνθρωποι της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης είχαν ξεκινήσει τις περιπολίες στο σημείο. «Ξεσπούν συνεχώς πολλά μέτωπα μαζί και η αφόρητη ζέστη επιδεινώνει την κατάσταση», αναφέρει ο εθελοντής.

Η κούραση είναι απίστευτη για όλους όσοι συμμετέχουν στην ομάδα… Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Θανάσης Θωμόπουλος δίνει το παρών στην περιοχή. Συμμετείχε στην κατάσβεση και της μεγάλης πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει τον Μάρτιο, στον Ταΰγετο, η οποία όπως είπε προήλθε από κάποιους αγρότες που έκαιγαν ξερά κλαδιά. Την Δευτέρα, ο ίδιος βρισκόταν στο χωριό Βασιλίτσι, το οποίο βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού. Χθες, ενώ στην αρχή δόθηκε σήμα για την Πικαριά, μετά από λίγη ώρα τους ενημέρωσαν ότι έπρεπε να επιστρέψουν στο χωριό Διαβολίτσι και στην Άμφεια, όπου ξέσπασε νέα πυρκαγιά.

Στις πρόσφατες φωτιές στην Μεσσηνία, η Ομάδα Διάσωσης έδινε καθημερινά τις μάχες με τις φλόγες δίπλα-σίπλα με τους πυροσβέστες. Οι ανάγκες είναι πάντα μεγάλες και αυτοί βοηθούν όπως μπορούν τους πυροσβέστες στο έργο τους. 

Ο κύριος Θωμόπουλος και οι συνεργάτες του έρχονται αντιμέτωποι με τις φλόγες καθημερινά 10-12 ώρες την ημέρα. Η αλλαγή όπως είπε γίνεται στα οχήματά τους και για ξεκούραση γυρίζουν σε κάποια καταλύματα στη Μεσσηνία.  Για λίγες ώρες ύπνου, στα πεταχτά, κάθε φορά… «Για παράδειγμα σήμερα, γύρισα στο σπίτι μου στις 6 το πρωί και γύρω στις δωδεκάμιση επέστρεψα στο πεδίο για να συνεννοηθώ με την Πυροσβεστική για να κάνουμε τον έλεγχο των καμένων-άκαυτων, για να μην προκληθούν αναζωπυρώσεις» λέει στο makthes.gr. Οταν είσαι στην κατάσβεση ή στις περιπολίες ή στις επιχειρήσεις προστασίας, είναι τέτοια η υπερένταση που φεύγει και η κούραση… «Όταν όμως επιστρέφεις στο σπίτι και χαλαρώνεις, εκεί εμφανίζεται η κούραση της ημέρας» προσθέτει. 

Το συναίσθημα του φόβου δεν κυρίευσε το Θανάδη Θωμόπουλο ούτε σ΄ αυτές τις πυρκαγιές με τις φλόγες που ξεπερνούν τα 20 μέτρα.  «Έχω σπουδάσει… σε άλλες φωτιές» λέει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, υπήρξαν νεότεροι συνεργάτες του, όπως ανέφερε οι οποίοι δεν είχαν ξαναζήσει κάτι τέτοιο. «Η έντονη κλίση του βουνού σε συνδυασμό με τους ανέμους μετέφεραν πιο γρήγορα την φωτιά και μας περικύκλωνε. Αυτό ήταν κάτι που τους φόβισε» αναφέρει.

Όπως περιγράφει η περιοχή είναι αγροτική και υπάρχουν πολλά χωράφια, δέντρα, περιουσίες γενικότερα που καταστρέφονται με την πυρκαγιά. Ωστόσο, οι ντόπιοι αγρότες είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και μεταφέρουν νερό με τα βυτία τους. Όσον αφορά την γενική κατάσταση, υπάρχουν πολίτες που προσφέρονται να συνεργαστούν και να βοηθήσουν, όμως υπάρχουν κι αυτοί που δεν ακούν τις εντολές της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, δυσκολεύοντας τη μάχη με τις φλόγες.

Ενίσχυση στην προσπάθεια από την πολιτεία

Ωστόσο, για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, ο κύριος Θωμόπουλος αναφέρει πως καλό θα ήταν να συντονιστούν οι ομάδες προστασίας, η Πολιτική Προστασία και η πολιτεία. «Ο εξοπλισμός που έχουμε είναι αγορασμένος με δικά μας χρήματα και έχουμε αρκετές απώλειες. Οι Αρχές θα πρέπει να μας βοηθήσουν σε αυτό το κομμάτι», δηλώνει.

Άννα Μπαχτλή

Πηγή:makthes.gr

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εθελοντές ταξίδεψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να βρεθούν στο πύρινο μέτωπο της Μάνης: «Το χρωστάμε στους Μανιάτες» λένε και συγκινούν

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μια ακόμα νύχτα αγωνίας στην Άνω Μεσσηνία – Δεκάδες εθελοντές σε επιφυλακή στη Δυτική Μάνη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Απομακρύνεται η σαχαριανή σκόνη – Τι δείχνουν τα προγνωστικά στοιχεία – Εικόνες από την Καλαμάτα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του συστήματος DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ισχυρό επεισόδιο μεταφοράς Σαχαριανής σκόνης, με την ονομασία «Minerva Red», που εκδηλώνεται στη

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Η Εκκλησία έχει κάνει κατά καιρούς πάρα πολλά ανοίγματα, αλλά δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις»

Στην εκπομπή « Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ φιλοξενήθηκε την Τετάρτη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. O Μητροπολίτης Μεσσηνίας αναφέρθηκε στον νόμο

«Πνίγηκε» στη σκόνη η Καλαμάτα -Ξεπέρασαν τα 8 μποφόρ οι ριπές ανέμου – Τους 30 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία [φωτογραφίες]

Η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι ισχυροί άνεμοι και η υψηλή θερμοκρασία έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. «Πνιγμένη»

Δείτε επίσης