Σαν σήμερα: Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Καλαμάτα από τους δωσίλογους και τους ταγματασφαλίτες

/

77 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που η Καλαμάτα απελευθερώθηκε από τους συνεργάτες του κατακτητή.

Η σχετική μάχη έλαβε χώρα στις 9 Σεπτεμβρίου του 1944 ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τα δωσιλογικά Τάγματα Ασφαλείας (ΤΑ) και έληξε με την επικράτηση του ΕΛΑΣ γεγονός που οδήγησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας.

Η σύγκρουση

Τα ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η μάχη μετά από αποτυχημένες διαπραγματεύσεις για ειρηνική παράδοση των ταγμάτων, πρόταση που απορρίφθηκε από τον κατοχικό νομάρχη Μεσσηνίας.

Οι οπλίτες των Ταγμάτων Ασφαλείας, ήταν οχυρωμένοι σε διάφορα σημεία της πόλης, από καφενεία μέχρι και στρατόπεδα.

Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ έκαναν έφοδο στις φυλακές Αλεξανδράκη γεγονός που οδήγησε στην παράδοση της χωροφυλακής και στη απελευθέρωση κρατούμενων του ΕΛΑΣ, οι οποίοι οπλίστηκαν και έλαβαν μέρος στη μάχη.

Το ξενοδοχείο Ρεξ και το καφενείο Πάνθεον αποτέλεσαν τις τελευταίες βάσεις των ταγματασφαλιτών, οι οποίες κατέρρευσαν το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Οι εναπομείνασες δυνάμεις του νομάρχη Μεσσηνίας κατέφυγαν προς τον Μελιγαλά ενώ συνελήφθησαν συνολικά 87 ταγματασφαλίτες.

Μετά τη λήξη της μάχης και κάτοικοι της Καλαμάτας, προκειμένου να εκδικηθούν τους συνεργάτες των κατακτητών, προέβησαν σε βιαιοπραγίες που οδήγησαν στο θάνατο δύο ταγματασφαλιτών.

Μια σπάνια φωτογραφία από το λιντσάρισμα 18 ταγματασφαλιτών από οργισμένους πολίτες στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας στις 17 Σεπτεμβρίου 1944 (πηγή: ethniki-antistasi-dse.gr)
Το στρατοδικείο του ΕΛΑΣ, 13 Σεπτεμβρίου 1944. Στο εσωτερικό της Λαϊκής Σχολής. Ο όρθιος άνδρας με το πουκάμισο και το προτεταμένο χέρι είναι ο κατοχικός δήμαρχος Ηλίας Καρατζάς, κατηγορούμενος για προδοσία. (Λεύκωμα Η Καλαμάτα μέσα από το φωτογραφικό φακό του Χρήστου Αλειφέρη 1937-1974)

*Κεντρική φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την κηδεία ανδρών του ΕΛΑΣ αμέσως μετά τη μάχη για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τους ταγματασφαλίτες (αρχείο του Χρήστου Αλειφέρη)

Πηγή:el.wikipedia.org

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αύξηση 20,7% των ελληνικών εξαγωγών τον Ιούλιο

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Άνοδος στις τιμές των ακινήτων κατά 4,65% στο β΄ τρίμηνο του 2021

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ