Κτηματολόγιο: Σοβαρές αστοχίες και στη Χώρα του δήμου Πύλου – Νέστορος – Εμπλοκή με 1.891 στρέμματα

/

Τη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας απασχόλησε το ζήτημα του κτηματολογίου, καθώς έχουν αναφερθεί σοβαρές αστοχίες σχεδόν σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα της περιοχής.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι «με απόφαση Δασάρχη, 1.891,790 στρέμματα των κοινοτήτων Χώρας, Μεταξάδας, Μεταμόρφωσης και άλλων ορεινών κοινοτήτων του Δήμου Πύλου-Νέστορος, τα οποία αποδεδειγμένα είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δηλώθηκαν στο κτηματολόγιο ως δασικές»!

Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις αγροί με συμβόλαια και ιστορικό ιδιοκτησίας τριών και περισσότερων γενεών κρίθηκαν δασικοί, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να υποβάλλονται σε χρονοβόρες διαδικασίες και οικονομικές δαπάνες.

Μάλιστα, το Κοινοτικό Συμβούλιο της Χώρας ζητά την άμεση διόρθωση και την εξαίρεση των καλλιεργούμενων εκτάσεων 1.891,790 στρεμμάτων από το σύνολο των 7636,790 που κρίθηκαν αναδασωτέες.

Υπενθυμίζεται ότι προβλήματα με το κτηματολόγιο αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της Μεσσηνίας, ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε η ακύρωση της διαδικασίας στο δήμο Τριφυλίας, όπου οι αστοχίες έφτασαν το 90%!

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κοινοτικού Συμβουλίου της Χώρας:

Από το 2017 που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες ο αγροτικός κόσμος βιώνει μια πρωτοφανή ταλαιπωρία, διότι σχεδόν όλοι οι αγρότες διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον ένα αγροτεμάχιο από την ιδιοκτησία τους, διεκδικείται από το δασαρχείο ως δασική-δημόσια έκταση.

Αυτό που έχουμε διαπιστώσει από το 2017 έως σήμερα είναι ότι, η σύνταξη του δασολογίου, πάγιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και προαπαιτούμενη διαδικασία για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, έγινε με τρόπο απαράδεκτα πρόχειρο αναγκάζοντας το σύνολο σχεδόν των αγροτών να υποστεί μια απίστευτη ταλαιπωρία καταθέτοντας ενστάσεις και εξαγοράζοντας την ιδιοκτησία του.

Σε πολλές περιπτώσεις αγροί με συμβόλαια και ιστορικό ιδιοκτησίας τριών και περισσότερων γενεών και με υπεραιωνόβια ελαιόδενδρα κρίθηκαν δασικοί, υποβάλλοντας τους ιδιοκτήτες τους σε χρονοβόρες διαδικασίες και οικονομικές δαπάνες.

Πρόσφατο γεγονός που ήρθε να επιβεβαιώσει την εγκληματική προχειρότητα από την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών, είναι ότι με απόφαση Δασάρχη, 1.891,790 στρέμματα των κοινοτήτων Χώρας, Μεταξάδας, Μεταμόρφωσης και άλλων ορεινών κοινοτήτων του Δήμου Πύλου-Νέστορος, τα οποία αποδεδειγμένα είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δηλώθηκαν στο κτηματολόγιο ως δασικές στο σύνολο των 7.636,790 στρεμμάτων τα οποία κηρύχθηκαν αναδασωτέα με το ΦΕΚ 72Δ/27.2.2009 ύστερα από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2007!

Ως Κοινοτικό Συμβούλιο απαιτούμε από το Δασαρχείο, την άμεση διόρθωση και χωρίς καμία ενόχληση των θιγόμενων παραγωγών, την εξαίρεση των καλλιεργούμενων εκτάσεων 1891,790 στρεμμάτων από το σύνολο των 7636,790 που κρίθηκαν αναδασωτέες.

Από την πλευρά μας ως Κοινοτικό Συμβούλιο, θα είμαστε αρωγοί στους παραγωγούς της κοινότητάς μας και θα πρωτοστατήσουμε με κάθε τρόπο προκειμένου να δικαιωθούν.

Επίσης καλούμε τους βουλευτές του νομού μας, την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία, να πράξουν τα δέοντα για την επίλυση του ζητήματος και για την λήξη της πρωτοφανούς ταλαιπωρίας που έχει υποστεί ο αγροτικός πληθυσμός με την σύνταξη του δασολογίου.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Όρθιος» ο Ατρόμητος απέναντι στον Ολυμπιακό

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κουστωδία Νίκα στη ΔΕΘ: Εκδρομή στη Θεσσαλονίκη στρατιάς αιρετών και συμβούλων – Ερωτήματα για τις δαπάνες

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ