Τα νέα μέτρα έφεραν… ρεκόρ στα τεστ

Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού για τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο, με την ανησυχία για νέα, ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας να φτάνει στα ύψη.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι λίγο διαφορετική και ελαφρώς πιο καθησυχαστική, αν αναλογιστούμε ότι από χθες τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα διαχωρισμού εμβολιασμένων και μη, συνέπεια των οποίων ήταν οι υπερτριπλάσιοι διαγνωστικοί έλεγχοι σε σχέση με τον συνηθισμένο αριθμό της Τρίτης.

Πράγματι, τα 2.919 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποτελούν αριθμό-ρεκόρ για τις πρώτες δύο εβδομάδες του φθινοπώρου, το οποίο, όμως, κινείται σε επίπεδα παρόμοια με αυτά προηγούμενων ημερών μέσα στον μήνα.

Την ουσιαστική διαφορά σήμερα κάνει ο αριθμός των διαγνωστικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο και φτάνουν τους 348.038, εκ των οποίων οι 330.210 rapid τεστ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου) οι διαγνωστικοί έλεγχοι περιορίζονταν μόλις σε 110.243, ενώ οι διαγνώσεις κορωνοϊού ανέρχονταν σε 2.807.

80% περισσότερα κρούσματα από τα τεστ στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Οι σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με χθες νέες λοιμώξεις (αύξηση κατά 81,5%) αποτελούν λογική συνέπεια των υπερτετραπλάσιων διαγνωστικών ελέγχων του τελευταίου 24ωρου (+345%), καθώς από χθες ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου των υποχρεωτικών τεστ για την COVID-19 για τις ομάδες πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί. Συγκεκριμένα, μέσα σε μία ημέρα υποχρεώθηκαν να κάνουν rapid τεστ όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι στον τουρισμό, την εστίαση, τις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.

Τις προηγούμενες ημέρες η εκτίμηση των ειδικών ήταν πως δεν θα γίνουμε μάρτυρες μιας συντριπτικής αύξησης της επιδημίας, ωστόσο, όπως παραδέχθηκε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, η πρόβλεψη για τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες είναι δύσκολη. Κι αυτό αφενός λόγω του σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού διαγνωστικών ελέγχων που θα διεξάγονται πλέον και αφετέρου λόγω της επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων που θα επιφέρει συγχρωτισμό στις νέες ηλικίες αλλά και αυξημένη κινητικότητα.

Πηγή:protothema.gr

Tags:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ