Η επόμενη μέρα της παρέμβασης Σαμαρά: Οι εκτιμήσεις στελεχών της ΝΔ και η αμηχανία της «γαλάζιας» ηγεσίας

//

Έντονες συζητήσεις συνεχίζει να προκαλεί η παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα». Τι εκτιμούν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και γιατί η ηγεσία του κόμματος δεν απαντά.

Τη συζήτηση και για τον ιδεολογικό προσανατολισμό της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» έθεσε ξεκάθαρα πολιτικά διλλήματα.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός με τις φράσεις «με το να μετακινηθούμε σε θέσεις “Ποταμιού” δεν κατακτάμε το πολιτικό Κέντρο», «είναι άλλο πράγμα να απευθύνεσαι σε πολίτες όλων των παρατάξεων κι είναι εντελώς άλλο να εκφράζεις άλλες παρατάξεις» και «προϋπόθεση μιας διεύρυνσης είναι να έχεις μαζί σου τη βάση σου. Αλλιώς, κινδυνεύεις να απομακρύνεις περισσότερους απ’ όσους προσελκύεις», άνοιξε μια μεγάλη κουβέντα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει σαφέστατα ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

Ουσιαστικά, με την παρέμβασή του ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έρχεται να ανοίξει μια συζήτηση που σχετίζεται με τη μετατόπιση της ηγεσίας του κόμματος σε θέσεις που εκφράζουν δυνάμεις του κέντρου και όχι της κεντροδεξιάς ή της δεξιάς.

Υπενθυμίζεται ότι η ιδεολογική μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας, προς το ασαφές κέντρο, έχει σηματοδοτηθεί τόσο από επιλογές προσώπων σε σημαντικές θέσεις της κυβέρνησης, αλλά κυρίως με την αλλαγή ρότας στα εθνικά θέματα.

Τι λένε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας

Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, σημειώνουν στελέχη της ΝΔ στον απόηχο της παρέμβασης του πρώην Πρωθυπουργού, έρχεται να εκφράσει τη βάση της Νέας Δημοκρατίας και ανοίξει έναν διάλογο για το σήμερα και το αύριο της παράταξης.

Η παρέμβαση Σαμαρά δεν έχει καιροσκοπικά χαρακτηριστικά, δεν συνδέεται δηλαδή με προσωπικές του φιλοδοξίες, καθώς εκφράζει τις πραγματικές αγωνίες της βάσης της Νέας Δημοκρατίας και δεν εστιάζει σε εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς, υπογραμμίζουν τα ίδια στελέχη.

«Το διακύβευμα που θέτει η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά ξεπερνά πρόσωπα και τρέχουσες πολιτικές ισορροπίες, έχει το βλέμμα στραμμένο στο ιδεολογικό dna της παράταξης», σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη της ΝΔ, που γνωρίζουν την ιδεολογική αντιπαράθεση που εξελίσσεται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα, προσθέτουν ότι η παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού δεν εκφράζει μόνο τη βάση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα «απενοχοποιεί» σημαντική μερίδα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά μέχρι σήμερα δίσταζαν, τουλάχιστον δημόσια, να θέσουν αυτού του είδους τα ζητήματα.

Η αμήχανη σιωπή της ηγεσίας

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η ηγεσία του κόμματος σιωπά, ακολουθώντας το δόγμα που λέει ότι «είναι σεβαστές οι απόψεις ενός πρώην Πρωθυπουργού».

Το συγκεκριμένο δόγμα, το οποίο ουσιαστικά θέλει να βαφτίσει τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά ως «προσωπικές», μπορεί να είναι βολικό στην παρούσα φάση για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς της επιτρέπει να αποφύγει τις τριβές και ενδεχομένως την εσωτερική σύγκρουση, ωστόσο, δεν μπορεί να κρύψει την εμφανή αμηχανία στην οποία ΄έχει περιέλθει.

Άλλωστε, η τωρινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζει καλά ότι οι θέσεις που κατέθεσε στο δημόσιο διάλογο ο πρώην Πρωθυπουργός εκφράζουν μεγάλο κομμάτι της βάσης και των στελεχών της ΝΔ, αλλά επίσης γνωρίζει ότι τις εκφράζει ένας πολιτικός, ο οποίος δεν έχει διστάσει, προκειμένου να υπερασπιστεί αυτές τις θέσεις, να συγκρουστεί και άλλοτε με τις ηγεσίες της ΝΔ που επιχείρησαν να αλλοιώσουν το dna της παράταξης.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Κούπα» για 27η σερί σεζόν ο Παναθηναϊκός

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.