ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας και η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας ζητούν απαντήσεις για τους 25 «εξαφανισμένους» πρόσφυγες

27 Σεπτεμβρίου 2021

Ανακοίνωση σχετικά με τους 25 πρόσφυγες, οι οποίοι αποβιβάστηκαν πρόσφατα σε παραλία του Νομού εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα έχουν καταγγελθεί για τους 25 μετανάστες δεν ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία καταγραφής τους, με αποτέλεσμα να έχει τεθεί ζήτημα παράτυπης επαναπροώθησής τους.

Διάβασε και αυτό: Σάλος από τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα για «εξαφάνιση» μεταναστών από τη Μεσσηνία

Συγκεκριμένα, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας:

Πολλά ερωτηματικά και έντονη ανησυχία δημιουργεί η αδικαιολόγητη μυστικοπάθεια του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την άφιξη 25 προσφύγων σε ακτή κοντά στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας.

Όπως κατήγγειλαν κάτοικοι και ο πρόεδρος του χωριού σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ Καλαμάτας, το μεσημέρι της Τετάρτης εντοπίστηκε στην περιοχή προσαραγμένο ιστιοπλοϊκό, οι 25 επιβαίνοντες του οποίου μεταφέρθηκαν στην παραλία με τη συνδρομή του Λιμενικού.

Κάτοικοι απ’ το Βασιλίτσι, με πνεύμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, άμεσα πρόσφεραν νερό και τρόφιμα στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες. Αργά το βράδυ τα 25 άτομα μεταφέρθηκαν με υπηρεσιακά αυτοκίνητα προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ τους είχαν κατασχεθεί τα κινητά, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη διαδικασία (μεταφορά με λεωφορείο σε χώρο της περιοχής, υγειονομικός έλεγχος, έλεγχος για Covid -19 και παροχή πρώτων βοηθειών).

Η στοιχειώδης υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να κινηθούν οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες παραλαβής αιτήσεων ασύλου από όσους το επιθυμούν και το δικαιούνται, μάλλον πήγε περίπατο!

Παρά τα επανειλημμένα δημοσιεύματα, παρά τις καταγγελίες της τοπικής κοινωνίας, το Λιμενικό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Καλαμάτας, ισχυρίζεται ότι δεν έχει καταγραφεί τέτοιο συμβάν στην περιοχή και άρα δεν υπάρχει κάποια σχετική ενημέρωση! Όπως ακριβώς είχε γίνει και πριν λίγες ημέρες, με τρία παρόμοια περιστατικά στα Κύθηρα! Τα ερωτήματα, λοιπόν, παραμένουν τα ίδια, όπως και τότε:

Επιτέλους, τί ακριβώς έχει συμβεί; Ποια είναι η τύχη των προσφύγων; Θα δώσει υπεύθυνες και επίσημες εξηγήσεις η Κυβέρνηση ή θα συνεχίσει να σιωπά, δέσμια της ακροδεξιάς της πτέρυγας; Και το κυριότερο: θα ανταποκριθεί στις εκ του νόμου και των Διεθνών Συμβάσεων υποχρεώσεις της ή θα εκθέσει διεθνώς, για μία ακόμα φορά, τη χώρα για την παραβίασή τους; Περιμένουμε άμεσες και σαφείς απαντήσεις.

Στην ανακοίνωση της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας σημειώνεται:

Την Τετάρτη 22/9 εντοπίστηκαν πρόσφυγες σε παραλία κοντά στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Οι κάτοικοι τους συνέδραμαν με νερά κλπ. Παρόντες ήταν και άνδρες του Λιμενικού.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων όμως αντί να ακολουθήσει η διαδικασία καταγραφής των ανθρώπων αυτών σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας, το Λιμενικό τους “εξαφάνισε”, απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου της τοπικής ΕΡΑ ότι “δεν υπάρχει καταγραφή άφιξης στο Βασιλίτσι” .

Ουσιαστικά, έκτοτε η τύχη των ανθρώπων αυτών αγνοείται. Η πρακτική της εξαφάνισης των αφίξεων με σκοπό την παράνομη και απάνθρωπη επαναπροώθηση προσφύγων, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, από το Λιμενικό και την Frontex, έχει καταγγελθεί από καιρό και η χώρα μας βρίσκεται ήδη υπόλογη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη βάση τέτοιων περιστατικών που αφορούν παράνομες επαναπροωθήσεις.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Νέα Δημοκρατία: Γιατρός ο πρώτος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας – Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στις 5 και 12 Δεκεμβρίου οι εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Μενδώνη από την Καλαμάτα: «Η Ελλάδα πρέπει ενωμένη, με πίστη στη δημοκρατία και στις οικουμενικές αξίες του δυτικού πολιτισμού, να προχωρεί μπροστά»

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, παρέστη στην παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στη Καλαμάτα

Δείτε επίσης