Εξηγήσεις από τον υπουργό Ναυτιλίας ζήτησε ο Αλέξης Χαρίτσης για τους 25 «εξαφανισμένους» πρόσφυγες της Μεσσηνίας

/

Ενημέρωση για το ζήτημα των 25 προσφύγων, οι οποίοι έφτασαν την περασμένη Τετάρτη σε ακτή στο Βασιλίτσι της Κορώνης και στη συνέχεια «εξαφανίστηκαν» ζήτησε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, από τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο κ. Χαρίτσης έθεσε το συγκεκριμένο θέμα τον Υπουργό κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή με θέμα την τροποποίηση της σύμβασης του ΟΛΠ.

Σχετικό απόσπασμα στο 01:33 του video

Μαρτυρία στην «Εφ.Συν.»

Για το θέμα, που ανέδειξε πρώτη η ΕΡΤ Καλαμάτας, μίλησε στην «Εφ.Συν.» κάτοικος της περιοχής, που δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας.

Ο λόγος για τον κ. Βασίλη Λυμπέρη ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα ότι ήταν από τους πρώτους που έσπευσε στο σημείο όπου προσάραξε το σκάφος με τους 25 -κατά μαρτυρίες- πρόσφυγες και τους βοήθησε, αφού ειδοποιήθηκε από Γερμανό ιδιοκτήτη κατοικίας κοντά στη βραχώδη ακτή όπου βρέθηκε το ιστιοπλοϊκό. «Τρέξαμε αμέσως να βοηθήσουμε», λέει.

Όπως αναφέρει, στη διαδρομή προς την περιοχή Κούκουρος, συνάντησε σε μια διασταύρωση 13 πρόσφυγες, ενώ «ακόμα δεν ήταν εκεί η αστυνομία», παρά «μόνο ο λιμενάρχης Κορώνης». «Ήταν από το Ιράκ», «είχαν φύγει από την Τουρκία» και «μας είπαν ότι πάνε στην Ιταλία», αλλά είχαν σκιστεί τα πανιά γι’ αυτό προσάραξαν, προσθέτει για τη συνομιλία που είχε με κάποιους απ’ αυτούς με τα λίγα αγγλικά που γνώριζαν. «Τους πήγαμε φαγητό, νερά, πείναγαν οι άνθρωποι», συμπληρώνει.

Επίσης, ο κ. Λυμπέρης επιβεβαιώνει από την πλευρά του ότι είχαν κατασχέσει τα κινητά των προσφύγων, λέγοντας επίσης ότι «έδωσα το τηλέφωνό μου να πάρουν τους δικούς τους» και ότι διαθέτει τα στοιχεία από τις κλήσεις αυτές. Κατόπιν, αναφέρει ότι τηλεφώνησε σχετικά τον δικηγόρο Δημήτρη Ζώτο, δικηγόρο Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ.Α. «Του έδωσα τα τηλέφωνα των συγγενών. Τα τηλέφωνα αυτά υπάρχουν» τονίζει, ενώ συμπλήρωσε πως έψαχναν ένα ανήλικο παιδί ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Ο κ. Λυμπέρης επιβεβαιώνει επίσης την αναφορά ότι τους πρόσφυγες στην περιοχή «είδαν τουλάχιστον 15 άτομα».

Και αυτός με τη σειρά του σημειώνει ότι «μας έδιωχναν η αστυνομία και το λιμενικό». Σύμφωνα με τον μάρτυρα η αιτιολογία που προέβαλαν στους αυτόπτες για να τους πείσουν να απομακρυνθούν από το σημείο είναι ότι «έρχονται λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στην Πάτρα».

Επιπλέον, σημειώνει ότι κάποια στιγμή ήρθαν κι άλλοι άνδρες, «με πολιτικά οι περισσότεροι» και «έδιωξαν και τους ένστολους».

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Ανοίγει φτερά» το αεροδρόμιο της Καλαμάτας: Αναδείχθηκε ο τεχνικός σύμβουλος για την αξιοποίηση – Την άνοιξη του 2022 ο διαγωνισμός

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δήμος Καλαμάτας: Nταηλίκι Νίκα σε Βασιλόπουλο με παρτενέρ τον Ξυγκώρο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.