Ξεκίνησε η ελαιοσυγκομιδή στη Μεσσηνία: Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή και οι ελπίδες για την τιμή

6 Οκτωβρίου 2021

Με την ποικιλία της μαυρολιάς ξεκίνησε η ελαιοσυγκομιδή στη Μεσσηνία. Στο ύψος της παραγωγής στραμμένα τα βλέμματα των ελαιοπαραγωγών. Προσδοκίες για υψηλότερη τιμή από την περσυνή χρονιά.

Με την συγκομιδή της μαυρολιάς ξεκίνησε η περίοδος της ελαιοσυγκομιδής στη Μεσσηνία. Η συγκεκριμένη ποικιλία καλλιεργείται κυρίως σε περιοχές του δήμου Πύλου – Νέστορος και παραδοσιακά είναι εκείνη που προηγείται στο Νομό.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φετινή παραγωγή της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι μειωμένη λόγω των κλιματικών συνθηκών που έχουν επικρατήσει τους προηγούμενους μήνες.

Μιλώντας στο agrotypos.gr ο Γιώργος Κόκκινος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Νηλέας) σημείωσε ότι «οι πρώτες ελαιοπεριεκτικότητες δεν ξεπερνούν το 10%, δηλαδή για ένα κιλό μαυρολίσιου ελαιολάδου απαιτούνται 10 κιλά καρπού ή και παραπάνω, ανάλογα με την περίσταση».

Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής του προϊόντος ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι είναι πιθανόν να διαμορφωθεί στα 3,80 ευρώ ανά κιλό, από 3,20 ευρώ που πωλούνταν πέρυσι.

Μειωμένη παραγωγή

Σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας η ελαιοσυγκομιδή της κυρίαρχης ποικιλίας, της Κορωνέικης, αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο. Σε ορισμένες περιοχές αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο, ωστόσο, στις περισσότερες κατά το δεύτερο 15θημερο.

Σε σχέση με την παραγωγή όλες οι εκτιμήσεις μιλούν για μείωσή της, καθώς οι κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν (ανομβρία, καύσωνες) δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα, ωστόσο, αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το ποσοστό της μείωσης.

Ελπίδες για την τιμή

Με τα προβλήματα στο ύψος της παραγωγής να είναι δεδομένα, πλέον, το ενδιαφέρον των ελαιοπαραγωγών του Νομού στρέφεται στην τιμή του προϊόντος.

Οι πρώτες ενδείξεις έχουν διαμορφώσει κλίμα αισιοδοξίας και δεν είναι λίγοι εκείνη που εκτιμούν ότι τα «καλά» ελαιόλαδα μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 4.5 ευρώ ανά κιλό.

Μάλιστα, η πρώτη εμπορική πράξη που έγινε πρόσφατα στους Αγίους Αποστόλους της Λακωνίας, όπου η τιμή έφτασε στα 4,20 ευρώ ανά κιλό, για πολλούς προεξοφλεί ότι οι φετινές τιμές θα είναι αρκετά πιο υψηλές από τις περσινές.

City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δένδιας: Οι ενέργειές μου είναι το προϊόν συνεργασίας μου με τον πρωθυπουργό

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κακοκαιρία από το βράδυ: Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθεί

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σχέδιο καταπολέμησης εντόμου που ανήκει στους επιβλαβείς οργανισμούς της ΕΕ: Ποιες περιοχές της Μεσσηνίας είναι στην «προσβεβλημένη ζώνη» και ποιες στη «ζώνη ασφαλείας»

Ανακοίνωση, για την έκδοση του Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση και τον περιορισμό της εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού Spodoptera frugiperda, εξέδωσε η

Αντίστροφη μέτρηση για το Μιναγιώτικο φράγμα: Αρχές Ιουνίου οι δεσμευτικές προσφορές του ΣΔΙΤ των 145.000.000 ευρώ

Σε φάση εξελίξεων εισέρχεται το ζήτημα της κατασκευής του Μιναγιώτικου φράγματος. Συγκεκριμένα, η περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης (23/5) ότι

Δείτε επίσης