Κατατέθηκε το σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΝ: Τετράμηνη παράταση για τους δασικούς χάρτες – Ποιες διαδικασίες αφορά

Tετράμηνη παράταση για τους δασικούς χάρτες προβλέπει το σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή απόδοση, που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η 4μηνη παράταση, η οποία δεν είναι οριζόντια, αλλά υπολογίζεται κατά περίπτωση ανάλογα με την ημερομηνία που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες σε κάθε περιοχή και τη λήξη της παράτασης 6 μηνών που είχε δοθεί τον περασμένο Μάιο. Ουσιαστικά η νέα παράταση θα λήγει κατά περίπτωση στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022.

Η παράταση θα αφορά τις εξής διαδικασίες:

  • Τις εσωτερικές διορθώσεις στο θεματικό περιεχόμενο των δασικών χαρτών.
  • Το χρονικό περιθώριο που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες να υποβάλλουν στις δασικές υπηρεσίες των νομών διοικητικές πράξεις που έχουν στη διάθεσή τους.
  • Τον χρόνο άσκησης αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 59 του νομοσχεδίου, η 4μηνη νέα παράταση θα επεκτείνεται για επιπλέον είκοσι ημέρες για όσους κατοικούν μόνιμα ή διαμένουν στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο εξαιτίας της μεγαλης αναστάτωσης που είχε προκληθεί σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας από την ανάρτηση δασικών χαρτών, οι οποίοι «πρασίνιζαν» – εμφανίζοντάς το ως δασική έκταση μεγάλο τμήμα της χώρας -, είχε δοθεί ακόμα μία οριζόντια παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων διαρκειας 6 μηνών.

Η παράταση δικαιολογείται στην έκθεση συνεπειών από τη ρύθμιση καθώς λόγω των πυρκαγιών αρκετές Διευθύνσεις Δασών αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ταυτόχρονη ενασχόληση με την αποκατάσταση των εν λόγω περιοχών και τη διαχείριση των δασικών χαρτών. Επίσης, όπως επισημαίνεται, «αντιμετωπίζεται η ανάγκη διεύρυνσης των υποψηφίων και εξεύρεσης νέου αναδόχου εντός ασφυκτικά μικρού και πεπερασμένου χρόνου λόγω των αλλαγών του ν. 4412/2016».

Αυτό, το οποίο επιδιώκεται με τη χορήγηση μεγαλύτερης προθεσμίας λόγω των έκτακτων συνθηκών που επέφεραν οι πυρκαγιές είναι να λυθεί το ζήτημα της αποφυγής λαθών κατά την διόρθωση των δασικών χαρτών και να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός τους με την ενσωμάτωσης των διορθώσεων που προβλέπονται.

Οσον αφορά τους δικαιούχους, οι οποίοι είχαν ήδη υποβάλει αντιρρήσεις για εκτάσεις, στις οποίες θα γίνουν εσωτερικές διορθώσεις από τις υπηρεσίες, προβλέπεται και επιστροφή των πληρωθέντων τελών αντίρρησης.

Οπως μάλιστα αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το εν λόγω άρθρο προυπολογίζεται «ενδεχόμενη δαπάνη σε περίπτωση επιστροφής τυχόν καταβληθέντος ειδικού τέλους στους δικαιούχους, που έχουν υποβάλει αντιρρήσεις κατά αναρτηθέντων δασικών χαρτών και εμπίπτουν στις διορθούμενες εκτάσεις».

Το ύψος της δαπάνης αυτής βέβαια δεν μπορεί να προεκτιμηθεί δεδομένου ότι εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα και συγκεκριμένα τον αριθμό των δικαιούχων, το ύψος του ειδικού τέλους, κλπ.

Πηγή:ethnos.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ