Συνάντηση Χρυσομάλλη με Μενδώνη: Στο επίκεντρο τα θέματα πολιτισμού της Μεσσηνίας

13 Οκτωβρίου 2021

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, με αντικείμενο θέματα πολιτισμού στη Μεσσηνία.

Τη συνάντηση απασχόλησαν πλήθος ζητημάτων όπως η ψηφιοποίηση των αδειοδοτήσεων της Αρχαιολογίας για οικοδομικές άδειες, η πορεία της σύνταξης της μελέτης αποκατάστασης του Πύργου Κουμουνδούρου, αλλά και τα προς ένταξη έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ψηφιοποίηση των αδειοδοτήσεων της Αρχαιολογίας για οικοδομικές άδειες

Ο κ. Χρυσομάλλης παρουσίασε στην Υπουργό την πρόταση του για την βελτίωση, απλοποίηση και ψηφιοποίηση του συστήματος υποβολής οικοδομικών αιτημάτων προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης.

Η υφιστάμενη κατάσταση προκαλεί πολύμηνες καθυστερήσεις, που δυσχεραίνουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα στον τομέα των κατασκευών. Η Υπουργός συμφώνησε για την αναγκαιότητα αλλαγών στο συγκεκριμένο τομέα, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται σε μηχανικούς και ιδιοκτήτες.

Mελέτη αποκατάστασης του Πύργου Κουμουνδούρου

Τη συζήτηση απασχόλησε, επίσης, η πορεία της σύνταξης της μελέτης αποκατάστασης του Πύργου Κουμουνδούρου στον Κάμπο του δήμου Δυτικής Μάνης. Η Υπουργός ενημέρωσε τον Μεσσήνιο βουλευτή πως τη σύνταξη έχει αναλάβει ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, η δε χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του μνημείου είναι εξασφαλισμένη.

Πολιτιστικά έργα προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφορικά με τις προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης πολιτιστικές διαδρομές «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)» και «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία», μέσω των οποίων θα αποκατασταθούν και θα αναδειχθούν θολωτοί τάφοι στην Δυτική Μεσσηνία, ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς καθώς και τα κάστρα Μεθώνης και Κορώνης, η Υπουργός ανέφερε στον Μίλτο Χρυσομάλλη πως το ΥΠΠΟΑ έχει ήδη συντάξει τα σχετικά τεχνικά δελτία και τα έχει υποβάλλει προς το Υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Μίλτος Χρυσομάλλης πρότεινε τη δημιουργία και άλλων πολιτιστικών διαδρομών στη Μεσσηνία, που θα ενισχύσουν το ρεύμα επισκεπτών και βέβαια την επισκεψιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία του νομού.

Οι διαδρομές αυτές μπορούν να σχεδιαστούν σε συνεννόηση με την Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, τους Δήμους και άλλους παραγωγικούς φορείς και να συνδυαστούν εκτός από τα μνημεία και με τη γαστρονομία της Μεσσηνίας, και τις οποίες θα ενισχύσει το ΥΠΠΟΑ με την υλοποίηση παρεμβάσεων και δράσεων σε χώρους και μνημεία αρμοδιότητάς του, προκειμένου να γίνουν περισσότερο ελκυστικά και προσιτά στον επισκέπτη.

Μετά τη συνάντηση με την κα Μενδώνη ο βουλευτής Μεσσηνίας σημείωσε:

«Είχαμε μια παραγωγική και ουσιαστική συζήτηση με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, σχετικά με τα μνημεία της Μεσσηνίας και το μέλλον τους. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί στάθηκε θετικά στις προτάσεις που της κατέθεσα για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης οικοδομικών έργων. Επιπλέον, όπως με ενημέρωσε η Υπουργός, η σύνταξη των μελετών για την αποκατάσταση του Πύργου Κουμουνδούρου προχωρά με γοργούς ρυθμούς, ενώ έχουν ήδη κατατεθεί τα σχετικά τεχνικά δελτία από πλευράς ΥΠΠΟΑ για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης των πολιτιστικών διαδρομών που αφορούν μνημεία της Μεσσηνίας, φέρνοντας πιο κοντά την απολύτως αναγκαία αποκατάσταση των κάστρων Μεθώνης και Κορώνης, αλλά και την ανάδειξη των θολωτών τάφων του νομού μας. Ελπίζω σύντομα να έχουμε να προτείνουμε νέες πολιτιστικές διαδρομές στο Υπουργείο, που θα ενισχύσουν την προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της Μεσσηνίας στους επισκέπτες μας»,

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δίπλωμα οδήγησης από τα 17 – Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τη Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.

Μητσοτάκης για Σαμαρά – Καραμανλή: «Η πολιτική αυτή τη στιγμή της Νέας Δημοκρατίας εκφράζεται από εμένα – Δεν νομίζω ότι πρέπει να τους βλέπουμε κατ’ ανάγκη και ως δίδυμο»

Σε όσα είπαν πρόσφατα οι πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε

Επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στην Καλαμάτα: Υποσχέσεις για περισσότερες κάμερες και ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων

Επέκταση των καμερών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η λειτουργία του κοινού Επιχειρησιακού Κέντρου, το οποίο θα μεταφερθεί στη Διεύθυνση της Αστυνομίας Μεσσηνίας, καθώς

Ομιλία Σαμαρά: Σταθερά στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού ο Μ. Χρυσομάλλης – Αμήχανα «παρών» ο Π. Μαντάς – «Πλάτη» Γ. Λαμπρόπουλου στους πολιτικούς ευεργέτες του

Ξεχωριστή πολιτική σημειολογία έχει η στάση που επέλεξαν να κρατήσουν, έναντί δύο πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών του κόμματός τους, οι βουλευτές Μεσσηνίας

Δείτε επίσης