Παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στο Διπλωματικό Forum της Καλαμάτας με αναφορές στο χθες και στο σήμερα

Ξεκίνησαν την Παρασκευή οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Forum Διπλωματίας Καλαμάτας, που έχει ως τίτλο «Η Καλαμάτα (23 Μαρτίου 1821) πρώτη απελεύθερη πόλη του επαναστατημένου Ελληνισμού μέσα από το πρίσμα της διεθνούς διπλωματίας: 200 χρόνια μετά».

Χαιρετισμό κατά την έναρξη του Forum απηύθυνε ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με τις πρώτες διπλωματικές ενέργειες της επαναστατημένης Ελλάδας:

«Το συνέδριό σας, το πρώτο που οργανώνεται στην Καλαμάτα, έχει μια σημασία ιστορική. Αυτό γιατί η πρώτη διπλωματική κίνηση του Ελληνικού Έθνους κατά την Παλιγγενεσία έγινε εδώ, στην πρώτη απελευθερωμένη πόλη του Ελληνισμού, πριν 200 χρόνια.

Η απελευθέρωση της Καλαμάτας δεν ήταν μόνο μια ενέργεια στρατιωτική. Συνοδεύτηκε και από μια έξοχη διπλωματική κίνηση, την «Προειδοποίησις εις τα Ευρωπαϊκάς Αυλάς», την προκήρυξη της Επανάστασης των Ελλήνων, το κείμενο της Μεσσηνιακής Γερουσίας, με το οποίο γνωστοποιήθηκε στους ευρωπαϊκούς λαούς όχι μόνο η ίδια η Επανάσταση των Ελλήνων, αλλά και η αιτίας της.

Διακηρύχθηκε επίσης και η απόφαση των εξεγερμένων Ελλήνων να αγωνιστούν μέχρι θανάτου για την ελευθερία τους.

Με αυτήν την επιστολή διακηρύσσεται και η ουσιώδης διαφορά των επαναστατών Ελλήνων, σε σχέση με τις υπόλοιπες εξεγέρσεις, που συνέβαιναν την ίδια εποχή.

Η Ελληνική Επανάσταση δεν διεκδικεί κοινωνικά αιτήματα. Δεν αμφισβητεί συστήματα εξουσίας. Είναι εθνικοαπελευθερωτική.

Και αν το έναυσμα της διπλωματικής δραστηριότητας του ξεσηκώμου του Γένους έγινε στην Καλαμάτα λίγο πιο δίπλα, επίσης στη Μεσσηνία μας, συνέβη και ένα ακόμα καθοριστικό γεγονός, στρατιωτικό μεν, αλλά που άλλαξε και διπλωματικά δεδομένα. Μιλάω για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου».

«Σήμερα, που βρισκόμαστε σε ιστορικά γεγονότα αλλαγής των γεωπολιτικών ισορροπιών και στην περιοχή μας και στον κόσμο ολόκληρο, τέτοια συνέδρια είναι δύο φορές επίκαιρα», σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στην αξία της πρωτοβουλίας του δήμου για τη διοργάνωση του πρώτου Διπλωματικού Forum της Καλαμάτας και έκλεισε σημειώνοντας: «Την ιστορία μας την βιώνουμε όχι απλώς ως ανάμνηση από το παρελθόν, αλλά και ως οδηγός μας για το μέλλον».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ