Απανωτά «χαστούκια» γιατρών στη διοικήτρια του Νοσοκομείου της Καλαμάτας

Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα των γιατρών με τη διοικήτρια του Νοσοκομείου της Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, η οποία τις προηγούμενες ημέρες επιχείρησε με πρωτοφανή τρόπο να ελέγξει τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων τους.

Σφοδρές αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο προκαλούν οι πρακτικές της διοικήτριας του Νοσοκομείου της Καλαμάτας, η οποία τις προηγούμενες μέρες επιχείρησε με έναν πρωτοφανή τρόπο (βλέπε εδώ) να ελέγξει τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών, ενώ έφτασε στο σημείο να απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Χθες η διοικήτρια του Νοσοκομείου της Καλαμάτας έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά, καθώς σε «συνέντευξη τύπου» που παραχώρησε αράδιασε ευφάνταστα σενάρια καταδίωξής της, αλλά αρνήθηκε να μπει στην ουσία των ζητημάτων που θέτουν οι γιατροί, να απαντήσει ευθέως στις σοβαρές καταγγελίες που έχουν γίνει δημόσια για τις τραγικές ελλείψεις του Νοσοκομείου της Καλαμάτας.

Σήμερα, ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, στην οποία σημειώνεται:

Με ένα κατάπτυστο έγγραφο (Α.Π: 18928 – 14/10/21), μνημείο απροκάλυπτης και ωμής παρέμβασης στη λειτουργία ενός σωματείου, η διοίκηση του νοσοκομείου Καλαμάτας κάλεσε τα μέλη του Δ.Σ του σωματείου των γιατρών Μεσσηνίας να απολογηθούν γιατί πραγματοποίησαν συνέλευση χωρίς την έγκρισή της και για να τα ανακρίνει για το περιεχόμενο της συζήτησης και των αποφάσεων της συνέλευσης.

Η διοικήτρια του νοσοκομείου της Καλαμάτας νοσταλγεί τις εποχές που «το συνδικαλιστικό» της ασφάλειας αλώνιζε στους χώρους δουλειάς για να παρακολουθεί τη δράση των σωματείων και των συνδικαλιστών.

Που το είδε γραμμένο η κυρία διοικήτρια ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να την ενημερώνουν και να ζητάνε την άδεια για να πραγματοποιήσουν συνέλευση;

Που το είδε γραμμένο ότι ένα σωματείο πρέπει να δίνει εξηγήσεις για τις αποφάσεις του στην εργοδοσία;

Η διοικήτρια του νοσοκομείου της Καλαμάτας προφανώς βρίσκεται σε σύγχυση. Οι εποχές που το κράτος διόριζε συνδικαλιστές έχουν περάσει ανεπίστρεπτα. Την ενημερώνουμε ότι μέλη των σωματείων είναι οι εργαζόμενοι και όχι οι διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις των νοσοκομείων. Την ενημερώνουμε επίσης ότι δεν πρόκειται ούτε να ζητήσουμε την άδεια της για να συνεδριάζουμε, να συζητάμε και να αναδεικνύουμε τα προβλήματα ούτε βεβαίως να απολογηθούμε για το περιεχόμενο και τις αποφάσεις των συλλογικών μας διαδικασιών. Οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές λογοδοτούν στους εργαζόμενους και στα συλλογικά τους όργανα και όχι στην εργοδοσία.

Αν ενοχλείται η διοίκηση από την ανάδειξη των προβλημάτων καλά θα κάνει να ασχοληθεί με την επίλυσή τους. Ο λαός της Μεσσηνίας ζει στο πετσί του τις συνέπειες της τραγικής υποστελέχωσης και της συνεχιζόμενης υποβάθμισης του νοσοκομείου της Καλαμάτας και μάλιστα με άσχημο τρόπο.

Προειδοποιούμε ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε τρόπο ώστε να σταματήσει η πρωτόγνωρη τακτική εκφοβισμού, τρομοκρατίας και φίμωσης απέναντι στους εργαζόμενους και στα συλλογικά τους όργανα. Δε θα τους αφήσουμε να μας κλείσουν το στόμα.

Ράπισμα στην κα Αλειφέρη αποτελεί και το ψήφισμα του Σωματείου Ειδικευμένων Γιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας.

Στο ψήφισμα του Σωματείου, ενόψει της αυριανής απεργίας στο χώρος της υγείας σημειώνεται:

     Καταγγέλλουμε:

  1. Την ανεπίτρεπτη υποστελέχωση του Νοσοκομείου Καλαμάτας εν μέσω πανδημίας. Συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Καλαμάτας σε σύνολο 124 οργανικών θέσεων απαρχαιωμένου οργανισμού και με νέα τμήματα σε λειτουργία υπηρετούν μόνο 67.
  1. Την ανεπίτρεπτη καθυστέρηση στον διορισμό συναδέλφων που έχουν ήδη κριθεί και περιμένουν τις <<περίφημες υπογραφές>> των αρμοδίων (6η ΥΠΕ, Υπουργείο Υγείας).
  1. Την απαράδεκτη κωλυσιεργία από την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Υπάρχουν θέσεις που η υποβολή υποψηφιοτήτων έχει λήξει από τον Μάρτιο και δεν έχει ακόμα καν συγκληθεί το Συμβούλιο Επιλογής, ενώ υπάρχουν και προκηρύξεις του 2018 των οποίων η τύχη αγνοείται. 
  1. Την απαράδεκτη παρέμβαση της Διοίκησης του Γ.Ν.Μ. στο Σωματείο μας με απειλές και εκβιασμούς.
  1. Την απαράδεκτη απομάκρυνση συναδέλφων μας από το χώρο δουλειάς ετούτη την κρίσιμη για την δημόσια υγεία στιγμή, χωρίς ούτε καν σχέδιο αντικατάστασής τους, διότι δεν εμβολιάστηκαν.

      Απαιτούμε

Την άμεση πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμους ιατρούς.

Την άμεση μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις επικουρικών – συμβασιούχων. 

Την άμεση διεκπεραίωση όλων των προσλήψεων που εκκρεμούν στην ΥΠΕ.

Την άμεση ενίσχυση των 2 ΜΕΘ με τουλάχιστον 2 εντατικολόγους

Την άμεση ενίσχυση των παθολογικών κλινικών με τουλάχιστον  4 παθολόγους.

Την άμεση ενίσχυση της παιδιατρικής κλινικής με τουλάχιστον 5  μόνιμους ιατρούς. Την απόλυτη αναγκαιότητα ύπαρξης νεογνικού τμήματος στον νομό.

Τη στελέχωση με επιπλέον 3 πνευμονολόγους της κλινικής covid.

Την επάνοδο των συναδέλφων μας υγειονομικών που βγήκαν σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού.

Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου στις 11.00 θα βρισκόμαστε στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας όπου θα μιλήσουμε στα  ΜΜΕ και εκεί καλούμε: 

Την Διοίκηση του Νοσοκομείου μας να λογοδοτήσει απέναντι στις καταγγελίες μας και να δεσμευτεί για τα αιτήματα μας.  

Οι ειδικευμένοι ιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας με υψηλό αίσθημα ευθύνης, προσπάθησαν και προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους, πολλές φορές σε βάρος τόσο της προσωπικής τους υγείας όσο και της προσωπικής και οικογενειακής τους γαλήνης. Όλα αυτά με πενιχρούς μισθούς μειωμένους κατά 50% από το 2012, εφημερεύοντας μερικές φορές και μέρα παρά μέρα.

Ζητάμε την κατανόηση των ασθενών και των πολιτών του νομού μας για όσες περιπτώσεις δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε όπως έπρεπε.

Σιωπά το υπουργείο Υγείας και ο πολιτικός κόσμος της Μεσσηνίας

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, το υπουργείο Υγείας, στο οποίο έχουν φτάσει οι καταγγελίες των γιατρών, σιωπά.

Η πρακτική του Υπουργείου είναι αναμενόμενη, δεδομένου ότι μιλάμε για μια «γαλάζια» διορισμένη από τη ΝΔ διοικήτρια, ωστόσο, δεν είναι δικαιολογημένη, καθώς είναι ο μόνος αρμόδιος για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου της Καλαμάτας σε μια κρίσιμη περίοδο.

Και αν η σιωπή του υπουργείου Υγείας είναι αναμενόμενη, αντιθέτως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο πολιτικός κόσμος της Μεσσηνίας παραμένει απαθής απέναντι σε όσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο με ευθύνη της κας Αλειφέρη.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, οι μόνοι που έχουν αντιδράσει είναι τα μέλη της παράταξης του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμάτας, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Βασίλη Τζαμουράνη, Γιώργος Σωφρονάς.

Τέλος, αξιοπερίεργο είναι και το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ