«Μάχη» για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και στη Μεσσηνία – Ποιοι στηρίζουν τον κάθε υποψήφιο πρόεδρο

24 Οκτωβρίου 2021

Η ανθρωπογεωγραφία της Μεσσηνίας δίνει ισχυρό προβάδισμα στον Γιώργο Παπανδρέου. Αποδυναμωμένος ο Νίκος Ανδρουλάκης σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Ερωτηματικό ο Λοβέρδος. Ώθηση από τη νεολαία σε Χρηστίδη. Γερουλάνος και Καστανίδης χάνουν έδαφος.

Λίγα 24ωρα μετά την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής έχει διαμορφωθεί και η πρώτη εικόνα για τις δυνάμεις των 6 επίδοξων αρχηγών στη Μεσσηνία.

Γιώργος Παπανδρέου

Η υποψηφιότητα Παπανδρέου άλλαξε άρδην τις ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί στη Μεσσηνία. Πλέον, ο πρώην Πρωθυπουργός είναι το ακλόνητο φαβορί για την πρώτη θέση στο Νομό, καθώς συσπειρώνει σημαντικές δυνάμεις του Κινήματος, αλλά ταυτόχρονα προσελκύει στελέχη και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν αποστασιοποιηθεί από το Κίνημα Αλλαγής.

Το λεγόμενο προεδρικό μπλοκ, το οποίο μέχρι σήμερα εξέφραζε η Φώφη Γεννηματά, πλέον στηρίζει την υποψηφιότητα Παπανδρέου. Επίσης σημαντικό τμήμα της νεολαίας, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας έχει ήδη ταχθεί στο πλευρό του πρώην Πρωθυπουργού.

Στελέχη του χώρου, τα οποία παραδοσιακά εκφράζουν το μπλοκ Παπανδρέου στη Μεσσηνία, όπως ο Ηλίας Κανάκης και ο Γιάννης Αργυράκης και άλλα πολλά έχουν μπει ενεργά στην προεκλογική διαδικασία, ενώ και στελέχη της νεότερης γενιάς, όπως ο Γιάννης Λαμπίρης και ο Δημήτρης Γιαννόπουλος στηρίζουν τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Νίκος Ανδρουλάκης

Χωρίς αξιοσημείωτες διαφορές, σε σχέση με την εκλογική διαδικασία του 2017, οπότε και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχασε από τη Φώφη Γεννηματά, κατεβαίνει στις εκλογές το μπλοκ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η ομάδα του αποτελείται μικρομεσαία στελέχη του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία στοιχίζονται πίσω από τον, Γιώργο Κατσούλη.

Η πλευρά Ανδρουλάκη στη Μεσσηνία αναμένεται να έχει απώλειες από την υποψηφιότητα Λοβέρδου. Το μόνο που μένει να απαντηθεί είναι σε πια έκταση θα κυμανθούν αυτές οι απώλειες.

Ανδρέας Λοβέρδος

Την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου στη Μεσσηνία τη στηρίζει ο πρώην γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ και δικηγόρος, Διονύσης Αλευράς, ο οποίος προέρχεται από δεξαμενή των φίλων του Βαγγέλη Βενιζέλου. Επίσης, την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού την στηρίζουν πρόσωπα που κάποτε ανήκαν στον μπλοκ Μπένου, το οποίο όμως δεν διαθέτει πια σημαντικές δυνάμεις. Λίγες είναι και οι δυνάμεις της Νάντιας Γιαννακοπούλου στη Μεσσηνία και ως εκ τούτου η βοήθεια που μπορεί να παράσχει στον κ. Λοβέρδο στο Νομό είναι μηδαμινή.

Παύλος Χρηστίδης

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αποτύπωση της δυναμικής της υποψηφιότητας του Παύλου Χρηστίδη στο Νομό, δεδομένου ότι ο πρώην εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής διαθέτει σημαντικές δυνάμεις στη νεολαία, ιδίως στην ΠΑΣΠ. Παράλληλα η υποψηφιότητα του κ. Χρηστίδη στηρίζεται και από ένα τμήμα του μπλοκ της Φώφης Γεννηματά.

Χάρης Καστανίδης – Παύλος Γερουλάνος

Οι υποψηφιότητες του Χάρη Καστανίδη, αλλά και του Παύλου Γερουλάνου μέχρι την ανακοίνωση της καθόδου του Γιώργου Παπανδρέου συγκέντρωναν αρκετές δυνάμεις από παραδοσιακούς ψηφοφόρους του Κινήματος. Ωστόσο, η κάθοδος του πρώην Πρωθυπουργού τους έχει στερήσει τη δυνατότητα να απευθύνονται στο συγκεκριμένο ακροατήριο και οι δυνάμεις που καταγράφουν στο Νομό έχουν ήδη συμπιεστεί.

Η στάση των υποψήφιων βουλευτών

Μεγάλο ενδιαφέρον για το Κίνημα Αλλαγής έχει η στάση που θα κρατήσουν οι υποψήφιοι βουλευτές στις προηγούμενες εκλογές.

Ο Γιάννης Διουνυσόπουλος, ο οποίος ανήκει στο μπλοκ της Φώφης Γεννηματά, ακόμα δεν έχει εκφραστεί δημοσίως για την επιλογή του.

Η Αθηνά Μπλάνα, η Βασιλική Βαρελά αλλά και η Κωνσταντίνα Πιέρρου, σύμφωνα με πληροφορίες, στηρίζουν την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου.

Όσον αφορά τον Παναγιώτη Αλευρά από το περιβάλλον του, αλλά και από τον ίδιο εκπέμπονται αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα, αναλόγως το ακροατήριο. Έτσι, άλλες στιγμές ο κ. Αλευράς εμφανίζεται να στηρίζει τον κ. Ανδρουλάκη και άλλες τον κ. Παπανδρέου! Ωστόσο, ο κ. Αλευράς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να πάρει σαφή θέση, εκτός και αν επιλέξει την τακτική «είμαι με όλους», την οποία έχει χρησιμοποιήσει και κατά το παρελθόν.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η θέση που θα λάβει τελικά ο πιο ισχυρός παίκτης του Κινήματος Αλλαγής στη Μεσσηνία, ο υποψήφιος βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, Μενέλαος Γερονικολός.

Ο κ. Γερονικολός συνδέεται με μακροχρόνια προσωπική σχέση με την οικογένεια Παπανδρέου, η οποία ξεκινά από τον πατέρα του, τον δημοσιογράφο Κώστα Γερονικολό, ο οποίος ήταν από τους πιο κοντινούς ανθρώπους του Ανδρέα Παπανδρέου. Επιστέγασμα αυτής της σχέσης είναι η «κουμπαριά» της οικογένειας Γερονικολού με την οικογένεια Παπανδρέου, καθώς ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ έχει βαφτίσει τον αδελφό του υποψήφιου βουλευτή, Χαράλαμπο. Επιπλέον, ο κ. Γερονικολός διατηρεί στενότατες σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο στήριξε και στο εγχείρημα του ΚΙΔΗΣΟ, ως υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας. Ωστόσο, ο κ. Γερονικολός διαθέτει ισχυρούς δεσμούς και με τον Παύλο Χρηστίδη, ο οποίος τον πάντρεψε πρόσφατα.

Ο υποψήφιος βουλευτής ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ωστόσο, όπως σημειώνεται από το περιβάλλον του, η επιλογή του θα έχει αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά, ενώ όπως σημειώνουν άνθρωποι που βρίσκονται στο πλευρό του κυρίαρχος στόχος του είναι η διασφάλιση της ενότητας του Κινήματος.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ήττα του Παναθηναϊκού στην Τρίπολη

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Viral η Νάντια Γιαννακοπούλου: Παρίστανε πως δεν γνώριζε τις δηλώσεις Λοβέρδου για τη Χρυσή Αυγή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Χαρίτσης: «Η Νέα Αριστερά είναι ο χώρος που εκφράζει τους αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες σήμερα»

«Η Νέα Αριστερά είναι ο χώρος που εκφράζει τους αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες σήμερα», δηλώνει ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη του στην

Μενδώνη από την Καλαμάτα: «Η Ελλάδα πρέπει ενωμένη, με πίστη στη δημοκρατία και στις οικουμενικές αξίες του δυτικού πολιτισμού, να προχωρεί μπροστά»

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, παρέστη στην παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στη Καλαμάτα

Δείτε επίσης