Προσεισμικός έλεγχος από το δήμο Καλαμάτας για πρώτη φορά: Η λίστα των κτιρίων που μπαίνουν στο «μικροσκόπιο»

/

Στόχος του Πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των σχολικών κτηρίων και άλλων υποδομών του Δήμου Καλαμάτας είναι η καταγραφή των υφιστάμενων κτηρίων και μία πρώτη εκτίμηση της σεισμικής επάρκειάς τους, δηλαδή μια ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτηρίων.

Ο έλεγχος θα γίνει για συνολικά 137 κτήρια (σχολικές μονάδες και άλλες υποδομές) που στη συντριπτική πλειοψηφία τους ανήκουν στο Δήμο Καλαμάτας.

Δείτε τη λίστα των κτιρίων ΕΔΩ

Το έργο αποσκοπεί:

  • στη διαπίστωση φθορών της κατασκευής και γενικότερα βλαβών σεισμικού χαρακτήρα και μη σεισμικού, οι οποίες δημιουργούν ανησυχίες και αίσθημα ανασφάλειας (π.χ. ρωγμές, τραυματισμοί υποστυλωμάτων από προσκρούσεις, αποφλοιώσεις δομικών στοιχείων λόγω υγρασίας και οξείδωση οπλισμών, ρηγματώσεις τοιχοποιιών που ενδεχομένως υποδεικνύουν καθιζήσεις θεμελίων κ.λπ.),
  • στην αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας μέσω της οποίας θα υπάρξει αναβάθμιση της αντισεισμικής ασφάλειας έτσι ώστε αυτή να προσεγγίσει, να φθάσει ή να ξεπεράσει το επίπεδο αντισεισμικής ασφάλειας σύγχρονων κατασκευών.

Αντίστοιχα τα αποτελέσματα του έργου αφορούν:

  • στην εξασφάλιση σύγχρονων και ασφαλών δημοσίων σχολικών υποδομών και δημοτικών κτηρίων μέσω της λήψης μέτρων και του ελέγχου των σχολικών μονάδων
  • στη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής χιλιάδων ανθρώπων και κυρίως παιδιών, τα οποία αποτελούν μια ευάλωτη πληθυσμιακή μονάδα, μέσω της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων
  • στη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας των κατασκευών που θα περιορίσει σημαντικά τις υλικές βλάβες και θα ελαχιστοποιήσει τυχόν ολοσχερείς καταρρεύσεις σε σχέση με σεισμικά γεγονότα αντίστοιχης εντάσεως στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιπτώσεις του έργου είναι πολύ σημαντικές διότι, μεταξύ άλλων, θα γίνει για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης όλων των σχολικών κτηρίων του Δήμου Καλαμάτας αλλά και διάφορων άλλων δημοτικών κτηρίων που στεγάζουν υπηρεσίες, κοινωνικές δομές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο Μεσσήνης: Μαθητικές παρελάσεις σε 8 περιοχές

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τραγωδία στη Χίο: 3 παιδιά και 1 γυναίκα νεκροί σε βύθιση λέμβου μεταναστών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ