Μεθοδεύσεις Νίκα με φόντο τη σχολή Παπαφλέσσα και 8.000.000 ευρώ – Οι συμβάσεις με τον δήμο Καλαμάτας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

//

Δύο διαφορετικές συμβάσεις, για την παραχώρηση της πρώην σχολής Παπαφλέσσα, προωθεί ο Παναγιώτης Νίκας, προκειμένου να στεγαστούν εκεί οι υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας. Τα σκοτεινά σημεία, το πολιτικό παρασκήνιο και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για το κτίριο και τα 8.000.000 ευρώ της «Μεσογειακής Πόλης».

Δύο συμβάσεις (ολόκληρες στο τέλος του κειμένου), μια με κάθε εμπλεκόμενο μέρος, θέλει να υπογράψει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, προκειμένου να κατοχυρώσει τη χρήση του κτιρίου της πρώην σχολής Παπαφλέσσα (συμβολή των οδών Φαρών και Κρήτης), ώστε να στεγαστούν εκεί οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας τους επόμενους 24 μήνες, δεδομένου ότι το διοικητήριο βαίνει προς ανακαίνιση.

Οι πονηριές Νίκα

Για να προχωρήσει το σχέδιο του κ. Νίκα έπρεπε να επιλυθεί το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του συγκεκριμένου κτιρίου, δεδομένου ότι την κυριότητά του την διεκδικεί και ο δήμος Καλαμάτας, αλλά και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Ωστόσο, επειδή το ζήτημα είναι δισεπίλυτο, προκειμένου ο κ. Νίκας να προχωρήσει ο σχεδιασμός του αναγνωρίζει και τους δύο εμπλεκόμενους φορείς ως ιδιοκτήτες!

Στην πρώτη σύμβαση, αυτή με το δήμο Καλαμάτας, αναφέρεται ρητά ότι ιδιοκτήτης του οικοπέδου και των κτισμάτων σε αυτό είναι ο δήμος Καλαμάτας:


Ωστόσο, ο κ. Νίκας ουσιαστικά αναγνωρίζει δικαιώματα κυριότητας επί του κτιρίου και στην πλευρά του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, δεδομένου ότι στη δεύτερη σύμβαση με τον εν λόγω φορέα κάνει λόγο για παραχώρηση χρήσης, κάτι που μπορεί να κάνει μόνο ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Η κυβίστιση

Ωστόσο, τα παραπάνω σημεία των συμβάσεων δεν είναι τα μόνα που είναι σκοτεινά. Στη σύμβαση με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας επιχειρείτε το κτίριο να δεσμευτεί και για το χρονικό διάστημα μετά τη λήξη του 24μηνου που θα διαρκέσει η στέγαση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Συγκεκριμένα, στη σύμβαση με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας σημειώνεται ότι οι μεταβολές στο κτίριο θα αξιοποιηθούν από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, με τη συμβολή της Περιφέρειας, στο πλαίσιο της πρότασης της δημιουργίας στο κτίριο της «Μεσογειακής Πόλης».

Το συγκεκριμένο έργο, η «Μεσογειακή Πόλη», ήταν ένα έργο το οποίο είχε προωθήσει η περιφερειακή αρχή του Πέτρου Τατούλη σε συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρη Μανιάτη.

Ωστόσο, το έργο το είχε τινάξει στον αέρα ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας και νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, θέτοντας ζήτημα ιδιοκτησίας του κτιρίου και προφασιζόμενος σχεδιασμό του δήμου Καλαμάτας για να στεγαστεί εκεί το Ειδικό Λύκειο, ο οποίος όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Με την τωρινή σύμβαση, μεταξύ της περιφέρειας Πελοποννήσου και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, αυτός που είχε δυναμιτίσει και είχε ακυρώσει το συγκεκριμένο έργο, ο Παναγιώτης Νίκας, το βάζει και πάλι στο τραπέζι υποσχόμενος μάλιστα και τη συμβολή της Περιφέρειας στην αναζήτηση χρηματοδοτικού εργαλείου!

Το παρασκήνιο

Η κυβίστιση του κ. Νίκα μπορεί να μην εκπλήσσει κανέναν, δεδομένου ότι έτσι πολιτεύεται επί πολλά χρόνια, ωστόσο το παρασκήνιο που συνοδεύει τις μεθοδεύσεις του έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται ο κ. Νίκας επιχειρεί με πρόσχημα το συγκεκριμένο κτίριο να στηρίξει τον κ. Ξυγκώρο, ο οποίος ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες προέρχονται από το περιβάλλον και των δύο ανδρών και επιβεβαιώνουν ότι, όπως και στις προηγούμενες εκλογές έτσι και στις επόμενες, ο κ. Νίκας θα επιχειρήσει να «πριονίσει» την προσπάθεια του Θανάση Βασιλόπουλου, παρότι προέρχονται και από τον ίδιο κομματικό χώρο και από την ίδια αυτοδιοικητική παράταξη.

Επιπλέον, πληροφορίες που διακινούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, μιλούν για έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον που σχετίζεται τόσο με την μελλοντική αξιοποίηση του κτιρίου, όσο και με το έργο της «Μεσογειακής Πόλης». Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο είχε προϋπολογισμό 8.000.000 ευρώ και είναι αυτονόητο ότι το συγκεκριμένο ποσό έχει ήδη ανοίξει την όρεξη σε πολλούς.

Οι αποφάσεις των οργάνων

Πλέον, μετά τη δημοσιοποίηση των συμβάσεων που προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι οποίες πέρασαν κατά πλειοψηφία την Παρασκευή από την Οικονομική Επιτροπή, το ενδιαφέρον στρέφεται στα συλλογικά όργανα των άλλων δύο μερών.

Ως εκ τούτου με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, αλλά και των αντιπολιτεύσεων του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, οπότε και το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί προς συζήτηση.

Παράλληλα, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και το εάν ο κ. Ξυγκώρος θα θέσει την εν λόγω σύμβαση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και η στάση που θα τηρήσουν τα μέλη όλων των παρατάξεων σε αυτό.

δωρεάν προβολή

Η σύμβαση με το δήμο Καλαμάτας:

Η σύμβαση με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας:

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συγκέντρωση πυροσβεστών: Επεισόδια με την αστυνομία και προσαγωγές

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Νοσοκομείο Καλαμάτας: 64χρονος έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό – 54χρονος διασωληνώθηκε – 6 νέες εισαγωγές

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας ο Βασίλης Τζαμουράνης: Κάλεσμα για «δημιουργική σύνθεση» και «συστράτευση» απευθύνει ο επικεφαλής της παράταξης «Πρότυπος Δήμος»

Την υποψηφιότητά του για το δήμο Καλαμάτας ανακοίνωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Πρότυπος Δήμος», Βασίλης Τζαμουράνης,