Στις εκδηλώσεις μνήμης για τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» στο Άουσβιτς ο Μίλτος Χρυσομάλλης

Στις εκδηλώσεις μνήμης για τη «Νύχτα των Κρυστάλλων*», που πραγματοποιήθηκαν στην Κρακοβία και στο Άουσβιτς της Πολωνίας στις 8 και 9 Νοεμβρίου, συμμετείχαν ο Βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, και ο Βουλευτής Πέλλας, Διονύσης Σταμενίτης, έπειτα από πρόσκληση του European Jewish Association, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων.


Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν Πρόεδροι και μέλη των ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και μέλη ευρωπαϊκών Γερουσιών, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της μεγαλύτερης γενοκτονίας στην ανθρώπινη ιστορία.

Κατά τη διάρκεια τελετής στο Άουσβιτς, με αφορμή την 83η επέτειο της «Νύχτας των Κρυστάλλων», οι δύο Βουλευτές κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη των χιλιάδων Εβραίων που εξολοθρεύθηκαν από το Ναζιστικό καθεστώς (κεντρική φωτογραφία).

«Μόνο φρίκη μπορεί να αισθανθεί ο επισκέπτης, ερχόμενος σε αυτόν τον τόπο μαρτυρίου, σε αυτό το κολαστήριο για περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους μεταξύ αυτών και 55.000 συμπατριώτες μου Έλληνες. Φρίκη και αποτροπιασμό για τα αποτελέσματα του μίσους, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας του Ναζισμού, που προκάλεσαν τη γενοκτονία 6 εκατομμυρίων Εβραίων, τη μεγαλύτερη στην ανθρώπινη ιστορία. Στη μνήμη αυτών των ανθρώπων, έχουμε όλοι μας την ιερή υποχρέωση να μην ξεχάσουμε ποτέ, να μην αδιαφορήσουμε ποτέ ξανά μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα, να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να επαναληφθεί μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία. Έχουμε την υποχρέωση να αγωνιστούμε και να πολεμήσουμε κάθε διάκριση, κάθε ρητορική και έγκλημα μίσους στη Δημοκρατία μας, και ακόμα περισσότερο σήμερα που ο κυβερνοχώρος αποτελεί καταφύγιο για όσες φωνές μισαλλοδοξίας συνεχίζουν να σπείρουν το δηλητήριο του αντισημιτισμού, με ψευδείς ειδήσεις κείμενα μίσους. Στη μνήμη των ανθρώπων που μαρτύρησαν στο Άουσβιτς και στα υπόλοιπα κολαστήρια του ναζιστικού καθεστώτος, υποσχόμαστε ότι η Δημοκρατία μας ούτε θα αδιαφορήσει ούτε θα ξεχάσει ποτέ», δήλωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.

*Η Kristallnacht, κατά λέξη «Κρυστάλλινη Νύχτα», μεταφράζεται συνήθως από τα γερμανικά ως «Νύχτα των Κρυστάλλων»· αναφέρεται στο βίαιο αντί-εβραϊκό πογκρόμ στις 9 και 10 Νοεμβρίου του 1938. Το πογκρόμ εκδηλώθηκε σε ολόκληρη τη Γερμανία, που τότε συμπεριελάμβανε την Αυστρία και την περιοχή Σουδητία της Τσεχοσλοβακίας. Εκατοντάδες συναγωγές σε όλο το γερμανικό Ράιχ δέχθηκαν επίθεση, βανδαλίστηκαν, λεηλατήθηκαν, και καταστράφηκαν. Πολλές πυρπολήθηκαν. Οι πυροσβέστες είχαν λάβει διαταγές να αφήσουν τις συναγωγές να καούν αλλά να εμποδίσουν τις φλόγες να εξαπλωθούν σε παρακείμενα κτίρια. Οι βιτρίνες εκατοντάδων καταστημάτων εβραϊκής ιδιοκτησίας έσπασαν και τα προϊόντα λεηλατήθηκαν. Εβραϊκά νεκροταφεία βεβηλώθηκαν. Πολλοί Εβραίοι δέχθηκαν επίθεση από τον όχλο των Ταγμάτων Εφόδου (SA). Τουλάχιστον 91 Εβραίοι σκοτώθηκαν στο πογκρόμ. (πηγή: encyclopedia.ushmm.org)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ