Η πρωτιά κρίθηκε στη Μεσσηνία: Αρχηγική συγκέντρωση Παπανδρέου στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)

17 Νοεμβρίου 2021

Τη μεγάλη δυναμική που έχει ο Γιώργος Παπανδρέου στη Μεσσηνία απέδειξε η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου στην Καλαμάτα.

Συγκέντρωση που είχε χρόνια να «δει» ο χώρος του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας με ομιλητή τον πρώην Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Η συγκέντρωση είχε πολύ κόσμο, παρά την πανδημία και παρά το γεγονός ότι η παρούσα περίοδος είναι «δύσκολη» για τη Μεσσηνία λόγω της ελαιοσυγκομιδής. Συμμετείχαν άνθρωποι όλων των ηλικιών, ενώ το σημαντικότερο όλων είναι ότι εμφανίστηκαν μετά από αρκετά χρόνια άνθρωποι που είχαν αποστασιοποιηθεί από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Παράλληλα, εξίσου σημαντικό ήταν και το γεγονός ότι υπήρξε παλμός, δείγμα της αισιοδοξίας που γεννά η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου για το μέλλον της παράταξης.

Ολόκληρη η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην Καλαμάτα:

Είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση μου που βρίσκομαι ανάμεσά σας, είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση μου για την αγάπη σας την προσήλωση που βλέπω σε αυτήν την προσπάθεια που κάνουμε, σε αυτό το νέο ξεκίνημα.

Από εδώ, από την Πελοπόννησο, από την Καλαμάτα, καλώ όλους να ενώσουμε δυνάμεις, να κάνουμε την Παράταξή μας και πάλι μεγάλη, πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Είμαστε δύναμη ευθύνης, δημιουργοί μιας αξιόπιστης οραματικής πρότασης.

Στόχος η προοδευτική διακυβέρνηση απέναντι στη συντηρητική.

Ο δεσμός που ιστορικά μας ενώνει, άντεξε, δεν έσπασε.

Η Παράταξή μας στάθηκε όρθια παρά την κρίση και τις άοκνες προσπάθειες των πολιτικών μας αντιπάλων που μας λοιδωρούσαν, ήθελαν να μας διαλύσουν και να μας χειραγωγήσουν.

Και αυτό, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στη Φώφη Γεννηματά, η οποία άφησε πίσω της μία σημαντική παρακαταθήκη. Μία παράταξη ζωντανή, ενωμένη και έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα.

Η Φώφη Γεννηματά που θα είχε σήμερα τα γενέθλια της και που την αισθανόμαστε δίπλα μας με συγκίνηση.

Κι αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση, φίλες και φίλοι. Το συζητάμε όλοι, παντού βλέπω την προσμονή και την ελπίδα ότι θα ξανακάνουμε τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, ισχυρή, δυναμική για να μπορούμε πάλι να γίνουμε η πλειοψηφούσα δύναμη.

Όσο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τσακώνονται για το ποιος έβλαψε ή βλάπτει τη χώρα περισσότερο, όσο παραμένει σε πρωταγωνιστικό ρόλο αυτό το δίπολο αδράνειας που μας βυθίζει σε έναν εμφυλιοπολεμικό διχασμό, άλλο τόσο ζημιώνεται η χώρα, εγκλωβισμένη στις δυνάμεις της συντήρησης και της καθήλωσης.

Αντιθέτως, με το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου, υπηρετήσαμε την Εθνική Συμφιλίωση, αναγνωρίσαμε την Εθνική Αντίσταση το 1982, ενώσαμε τις λαϊκές και προοδευτικές δυνάμεις για μια ειρηνική επανάσταση στη χώρα, εμπεδώνοντας δικαιώματα και ανοίγοντας προοπτική για τον Έλληνα εργαζόμενο, τον αγρότη, τον μικρομεσαίο, απελευθερώνοντας τα πιο παραμελημένα, αλλά και παραγωγικά και δημιουργικά στρώματα του τόπου.

Ο σημερινός διπολισμός καλλιεργεί τη μοιρολατρία, την αποχή και τελικά, την ήσσονα προσπάθεια. Την ώρα, μάλιστα, που απαιτείται να κινητοποιήσουμε όλες τις εθνικές δυνάμεις για να πάμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις.

Οι άλλοι το μόνο που προσφέρουν σήμερα είναι η εναλλαγή της συντήρησης, το ποιος δηλαδή διαχειρίζεται την εξουσία και όχι το ποιος θα αλλάξει την εξουσία υπέρ του λαού.

Η δικιά μας παράταξη, δεν υπάρχει για να είναι βολική, ούτε συμβιβασμένη, δεν υπάρχει για να είναι βουβή, ούτε φοβική.

Υπάρχει για να είναι ανατρεπτική σε καθετί παγιωμένο και κατεστημένο.

Υπάρχει για να είναι ασυμβίβαστη και αυτόνομη από κάθε μορφή εξάρτησης.

Υπάρχει για να δίνει φωνή και σιγουριά στον κάθε άνθρωπο που αισθάνεται αποκλεισμένος, και είναι πολλοί που αισθάνονται ότι δεν έχουν φωνή σήμερα, ότι δεν ακούγονται και ότι είναι στο περιθώριο της κοινωνίας.

Υπάρχει για να μπολιάζει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με τον καρπό της αυτοπεποίθησης, κάνοντάς τους να πιστεύουν στις δικές τους δυνάμεις.

Να χτίσουμε το μέλλον με τις δικές μας δυνάμεις, αρκετά πια με την που Ελλάδα στηρίχτηκε σε δανεικές δυνάμεις, σε κηδεμόνες, όταν μπορούμε με το λαό μας, με τους νέους μας, να ανοίξουμε νέους δρόμους για να στηριχτούμε στις δικές μας παραγωγικές δυνάμεις, ουσιαστικά, ανταγωνιστικά και δίκαια.

Απέναντι σε όλους αυτούς που θέλουν να λένε: «μα αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα».

Εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε. Η Ελλάδα μπορεί.

Η Ελλάδα μπορεί με κυβέρνηση προοδευτική! Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αλλάξαμε τη μοίρα του τόπου.

Αυτό είναι το DNA της Δημοκρατικής Παράταξης εδώ και 100 χρόνια. Η Παράταξη εκείνη που κάνει τις μεγάλες επιλογές χωρίς να υπολογίζει το κόστος και πάντα, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Η Παράταξη που κάνει τις μεγάλες τομές, τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Η Παράταξη που έβαλε τον λαό στο προσκήνιο της ιστορίας, όταν η δεξιά, συντηρητική παράταξη τον απέκλειε, τον υποτιμούσε.

Γι’ αυτό, βέβαια, έχουν επιδοθεί και στην επιχείρηση σπίλωσης, λάσπης εναντίον της Παράταξης μας. Εμείς μάθαμε, μάθαμε στα δύσκολα, σφυρηλατήσαμε δεσμούς συντροφικούς και ιδεολογικούς.

Μαζί σηκώσαμε βάρη και ευθύνες που δεν μας ανήκαν, όταν κοντέψαμε να χρεοκοπήσουμε, αλλά ήταν γνώμονας δικός μας πάντα, το συμφέρον της πατρίδας.

Ας αισθανθούμε, φίλες και φίλοι και πάλι περηφάνεια για το παρελθόν μας, για τις κατακτήσεις μας, αλλά και αυτοπεποίθηση για τη νέα πορεία που ξεκινά.

Και αυτή τη νέα μάχη θα τη δώσουμε όλοι μαζί.

Σας καλώ, λοιπόν, να σηκώσετε εσείς στα χέρια σας αυτή την Παράταξη ξανά. Κι όλοι μαζί να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο τον πράσινο πάνω από την Ελλάδα.

Οραματίζομαι ένα κίνημα ανοιχτό, συμμετοχικό, όπου η κάθε συντρόφισσα, ο κάθε σύντροφος θα έχει φωνή, θα το αισθάνεται δικό του σπίτι. Είμαστε το σπίτι, ο χώρος κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικού πολίτη.

Σε αυτό το χώρο, τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, καλώ όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες να επιστρέψουν – και τους νέους, βεβαίως, να έρθουν να ενταχθούν και αυτοί στη μεγάλη προσπάθεια ανανέωσης της Παράταξής μας.

Όχι μόνο για τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, αλλά και για την επόμενη μέρα.

Για να αναποδογυρίσουμε τους κατεστημένους συσχετισμούς που κρατούν την χώρα πίσω.

Ξέρετε το 2004, προώθησα αυτή την προτότυπη, ανοιχτή εκλογική διαδικασία, στην εκλογή Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Πρώτοι εμείς το κάναμε και ακολούθησαν πάρα πολλοί εδώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έκανα γιατί πιστεύω στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, πιστεύω στο κίνημα το συμμετοχικό, όχι στο συγκεντρωτικό ή το γραφειοκρατικό κόμμα.

Όχι στο κόμμα των παραγόντων.

Όχι στο κόμμα της δεξιάς που θέλει μια κοινωνία σκορποχώρι που να μπορεί να εξαγοράζει ψήφους κατά το δοκούν.

Μόνο όταν λειτουργεί η δημοκρατία, μόνο όταν υπάρχουν γεροί θεσμοί συμμετοχής και ελέγχου της εξουσίας, μόνο τότε αξιοποιείται η λαϊκή σοφία της κοινωνίας μας, τότε διασφαλίζονται τα συμφέροντα του πολίτη και όχι τα συμφέροντα μεσαζόντων και παραγόντων.

Αυτό πρεσβεύουμε εμείς.

Γι΄αυτό και πολλοί δεν θέλουν ξανά αυτή την παράταξη μεγάλη και ισχυρή.

Εμείς όμως στις 5 Δεκεμβρίου κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα.

Η καθεμία και ο καθένας από εμάς δεν εκλέγει απλώς τον επόμενο Πρόεδρο του Κινήματός μας.

Αποφασίζει και για τη δυνατότητα της Παράταξης μας, να δώσει μια νέα δυναμική και αξιόμαχη κυβερνητική διέξοδο, νέα ελπίδα απέναντι στη συντηρητική.

Να ξαναπάρουμε την κεντρική, δεσπόζουσα θέση στο πολιτικό σκηνικό. Και μαζί, στις 5 του Δεκέμβρη, dιασφαλίζουμε την ενότητα και την προοπτική της Παράταξης έναντι των δύσκολων προκλήσεων που βρίσκονται ενώπιον μας.

Και είναι πολλές και δύσκολες. Κλιματική κρίση, προσφυγικό, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, νέες εξελίξεις στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια.

Η Ελλάδα χρειάζεται να έχει ισχυρή φωνή. Αυτή θα δώσουμε. Φωνή που να μπορεί να δημιουργήσει συμμαχίες, αλά και να διαμορφώσει και πολιτικές ειρήνης και συνεργασίας.

Έχουμε και μεγάλες προκλήσεις, από τις κατακτήσεις της τεχνολογίας – ψηφιακός κόσμος, βιοτεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική, που διαμορφώνουν εντελώς νέα δεδομένα και απαιτούν πρωτοβουλίες μεγάλες.

Έχουμε και προκλήσεις που αιτία έχουν την υπερσυγκέντρωση του πλούτου και της – ανεξέλεγκτης – εξουσίας στα χέρια των λίγων. Ύβρις προς την ανθρωπότητα αυτή η βαθιά ανισότητα, η θηριώδης ανισότητα που προκαλεί το αίσθημα δικαίου και δημιουργεί πολώσεις και δημαγωγίες.

Απέναντί μας οι δυνάμεις της δημαγωγίας και του κατεστημένου, ψάχνουν έδαφος να σπείρουν το δηλητήριό τους γιατί θέλουν να επενδύσουν στην ανασφάλεια του πολίτη, στο φόβο για το άγνωστο, στην επιφύλαξη για αλλαγή.

Εμείς είμαστε διαφορετικοί. Είμαστε η ήρεμη δύναμη, που κοιτάζει μπροστά, που επενδύει στην ελπίδα, που επενδύει στη σιγουριά.

Με ρωτούν κάποιοι το πώς θα λεγόμαστε, με ποιον θα πάμε. Για τα σύμβολά μας είναι η παράδοσή μας, είναι στην καρδιά μας, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και ο ήλιος ο πράσινος.

Είναι η ιστορία μας και θα την τιμήσουμε και θα τη συζητήσουμε στο συνέδριό μας μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Όσο για το ερώτημα, με ποιον θα πάμε, απαντάμε: «μη βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο».

Πρώτο μέλημά μας, να διαμορφώσουμε μια προοδευτική πολιτική για τη χώρα.

Δεύτερο μέλημα, εμείς δεν ψάχνουμε να γίνουμε δεκανίκι κανενός, εμείς πάμε για να ανατρέψουμε τους σημερινούς καθηλωτικούς συσχετισμούς και να είμαστε εμείς η δεσπόζουσα προοδευτική δύναμη στη χώρα.

Απόφασή μας, μέλημα μας να εκφράσουμε το λαό που τώρα αισθάνεται ανήμπορος παρατηρητής, με προτάσεις που να εκφράζουν την αγροτιά, την εργατιά, κοντά στους ΑΜΕΑ, τη μικρή και μεσαία επιχείρηση, τη μεσαία τάξη, τις γυναίκες που είναι ο μισός πληθυσμός, τους νέους, τους επαγγελματίες, τους Έλληνες της διασποράς.

Αντί για υποσχέσεις για χατίρια, εγγυόμαστε την αξιοσύνη, την αξιοπρέπεια του καθενός, της καθεμιάς από μας.

Όχι στα προνόμια για τους λίγους και ισχυρούς. Ίσα δικαιώματα, στο κράτος, στην υγεία, στην εργασία , στην ποιοτική παιδεία, στο καθαρό περιβάλλον.

Πίστευα και πιστεύω σε ένα κόμμα που δεν είναι παρακολούθημα άλλων, που δεν αλληθωρίζει ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Έχουμε ταυτότητα. Δική μας ταυτότητα και δική μας ιστορία.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου μας έκανε εθνικά περήφανους με την εξωτερική πολιτική, για την αγροτιά, με τα λεγόμενα ολοκληρωμένα μεσογειακά προγράμματα. Πάλεψε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας για το οποίο όλοι σήμερα συζητούν και μνημονεύουν.

Εμείς το δημιουργήσαμε. Βέβαια, θέλει ενίσχυση, κάτι που δεν κάνει η σημερινή κυβέρνηση και έχουμε τα τραγικά αποτελέσματα που βλέπουμε με την πανδημία.

Εμείς είμαστε η παράταξη που προώθησε τη δωρεάν παιδεία, τις συντάξεις στον αγρότη πρώτος ο Γεώργιος Παπανδρέου, και ο Ανδρέας στην αγρότισσα. Δημοκρατική ανανέωση της χώρας, αυτοδιοίκηση, οικογενειακό δίκαιο για την ισότητα των φύλων, ολόκληρα κοινωνικά στρώματα της Ελλάδας που από το περιθώριο βρέθηκαν στο προσκήνιο.

Με τον Κώστα Σημίτη, βρεθήκαμε στον πυρήνα της ΕΕ, του Ευρώ, και στις 25 πιο σημαντικές χώρες του κόσμου, την Κύπρο στην Ε.Ε.

Και δική μας πάλι κυβέρνηση, το 2009 που έσωσε τη χώρα και έκανε τολμηρές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις μέσα στην κρίση, κόντρα σε μεγάλα συμφέροντα και κατεστημένα έφερε την Διαύγεια και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλαγές που κάνουν πράξη τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Αλλαγές υπέρ του πολίτη. Που φέρνουν πόρους για επενδύσεις, εκεί που χρειάζονται πραγματικά.

Υπολογίζουμε ότι εξοικονομούμε 4 με 5 δις ευρώ το χρόνο από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Χρήματα που υπήρχαν. Αλλά που πήγαιναν τα χρήματα, ήταν το ερώτημα.

Γιατί δώσαμε αυτόν τον αγώνα; Γιατί συγκρουστήκαμε; Γιατί αυτά τα χρήματα είναι τα χρήματα του ελληνικού λαού. Και εμείς χτυπήσαμε τη σπατάλη και τη διαφθορά. Και είναι αξιοπερίεργο ότι η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αποφύγει τη Διαύγεια.

Ακόμα και ο Σύριζα πήγε να αναστείλει τη Διαύγεια, αλλά υπήρξε αντίδραση του κόσμου. Σήμερα, η Ν.Δ με ειδικές ρυθμίσεις, με αφορμή την πανδημία άλλαξε τις νομοθετικές ρυθμίσεις, για να μπορεί να δίνει κατά το δοκούν εκεί που θέλει, στους φίλους και γνωστούς τις προμήθειες, να αποφασίζει που θα πάνε αυτά τα λεφτά.

Και όμως, η ίδια η Ελληνική κοινωνία αγκάλιασε και εμπέδωσε αυτές τις αλλαγές. Έγιναν κτήμα της. Αναγνώρισε την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στην προκοπή αυτού του τόπου.

Αυτά είναι απλά και λίγα παραδείγματα θα έλεγα από τον αγώνα που κάναμε. Που μειώνουν τις ανισότητες. Που διευρύνουν τα δικαιώματα. Που τιμούν τη δημοκρατία. Που στηρίζουν τον πολίτη. Τώρα χρειαζόμαστε και πάλι, ένα μεγάλο άλμα μπροστά. Να ξανακάνουμε την Παράταξή μας μεγάλη και ισχυρή. Μια ριζοσπαστική πολιτική που καινοτομεί.

Μπορεί να το εγγυηθεί μόνο η δικιά μας Παράταξη. Το έχουμε αποδείξει.

Αν δεν εμβαθύνουμε τη λειτουργία της Δημοκρατίας, των θεσμών μας, που επέτρεψε την αυθαιρεσία, που επέτρεψε την αδιαφάνεια, την κακή διαχείριση των πόρων, τότε θα βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας ξανά κρίσεις.

Κρίσεις που θα βυθίζουν τις δυνατότητες της χώρας και θα διώχνουν τους νέους μας μακριά από τον τόπο τους. Άξιοι νέοι μας, άξιοι, αλλά δεν αξιοποιούνται. Δεν αξιοποιούνται στην Ελλάδα, αξιοποιούνται δυστυχώς από άλλες χώρες. Αναδεικνύονται, αναδεικνύεται η αξία τους από άλλες χώρες.

Άρα ποιο είναι το πρόβλημα; Δεν είναι οι νέοι. Δεν είναι η αξιοσύνη τους, δεν είναι οι γνώσεις τους. Είναι το σύστημα στην Ελλάδα που αποκλείει την αξιοκρατία, την αξιοσύνη των νέων και δεν επενδύει στις δυνατότητες της χώρας μας και του λαού μας. Αυτό θέλουμε να αλλάξουμε. Αυτό που χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, είναι ένα εγερτήριο του Ελληνισμού, ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα επανασχεδιασμού της οικονομίας, που δεν θα έχει γνώμονα το πώς θα μοιράσει επιλεκτικά και πελατειακά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ, γιατί αυτά τα πολύ σημαντικά ποσά από την ΕΕ, δεν μπορεί να τα διαχειριστεί εκ νέου η Δεξιά με απόντα τον Ελληνικό λαό και προς όφελος των λίγων και ισχυρών.

Χρειαζόμαστε μία συμμετοχική ανάπτυξη για όλους και όχι επιλεκτική ανάπτυξη. Ένα εθνικό σχέδιο μετάβασης στη νέα εποχή θα χάσουμε μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα.

Σχέδιο μετά από συμμετοχή και διάλογο με την κοινωνία. Η νέα γενιά, αν δεν τα καταφέρουμε να προχωρήσουμε στη νέα μετάβαση, θα βρει μπροστά της καταστροφές, μέχρι και την καταστροφή του ίδιου του πολιτισμού μας

Είναι αναγκαία η νέα αλλαγή, ένα πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο. Όταν λέγαμε πράσινη ανάπτυξη αυτοί μας λέγανε «πράσινα άλογα». Τώρα όλοι για αυτήν μιλάνε.

Δεν λένε όμως, πώς;

  • Πρώτον : Δημοκρατική συμμετοχή, η μετάβαση στη νέα εποχή ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα γίνει. Πρέπει να υπάρξει και η ενεργειακή δημοκρατία. Για παράδειγμα, σήμερα στη Γερμανία, το 40% των ΑΠΕ ανήκει στους πολίτες, είναι οι ίδιοι παραγωγοί. Όχι μόνο για το σπίτι, το χωράφι τους, τις δικές τους δουλειές, αλλά και πώληση στα δίκτυα για να έχουν και κερδοφορία. Αυτός δεν θα έπρεπε να είναι στόχος της χώρας μας, να είναι ο Έλληνας και η Ελληνίδα παραγωγοί και να έχουν κερδοφορία; Η θάλασσα, ο ήλιος, η αιολική ενέργεια, η γεωθερμία ανήκουν στον ελληνικό λαό και όχι στους ξένους ομίλους.
  • Δεύτερον: Κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη. Πρέπει η πράσινη ανάπτυξη να μην γίνει σε βάρος των μεσαίων και φτωχότερων στρωμάτων του εργαζόμενου λαού, πρέπει να είναι δίκαιη για να είναι βιώσιμη. Για την κυβέρνηση πράσινη ανάπτυξη σημαίνει ψηφίζω νόμους και μοιράζω απροσδόκητα πολλά χρήματα σε διάφορους ισχυρούς ελληνικούς και ξένους ομίλους. Δεν μας ενδιαφέρει αν η ανάπτυξη θα αγκαλιάσει όλες τις περιφέρειες, ειδικά τις ακριτικές που είναι οικονομικά και οι πιο αδύναμες; Δεν μας ενδιαφέρει σε αυτή την ανάπτυξη να συμμετέχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δέχτηκαν πιο βαριά την οικονομική και υγειονομική κρίση και δημιουργούν περισσότερες θέσεις απασχόλησης;
    Δεν μας ενδιαφέρει αν οι νέοι, ταλαντούχοι με όρεξη θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν τη δικιά τους επαγγελματική προσπάθεια; Όλη αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε να είναι ουσιαστική για τη νέα εποχή και τη νέα οικονομία.
  • Τρίτον: Να απελευθερώσουμε και να στηρίξουμε τις πιο παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Να στηρίξουμε αυτόν που θέλει να παράξει με βοήθεια από το κράτος για αυτήν τη μετάβαση και παράλληλα να θεραπεύσουμε τις παθογένειες του πολιτικού και οικονομικού μας συστήματος. Π.χ. την ύπαρξη ολιγοπωλίων που δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά. Υπάρχουν τα άτυπα καρτέλ που επιβάλλουν τις επιλογές τους. Που είναι η ΡΑΕ; Που είναι η ανεξάρτητη αρχή ανταγωνισμού; Δεν υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός, δεν έχουν ανάγκη να επενδύσουν, αφού ρυθμίζουν τα κέρδη τους, ρυθμίζοντας τις τιμές. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας έχει την πιο ακριβή ενέργεια, τις πιο ακριβές τηλεπικοινωνίες, το πιο ακριβό διαδίκτυο, όπως και τις πιο υψηλές τιμές στα Super Market, σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, οι πολίτες των οποίων έχουν πολύ πιο ισχυρή αγοραστική δύναμη από εμάς τους Έλληνες. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ζει από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των δικών σας χρημάτων. Τα δικά σας χρήματα έσωσαν τις ελληνικές τράπεζες. Τι έγινε όμως; Οι πολιτικές της ΝΔ, οι πολιτικές και του ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψαν αυτές οι τράπεζες να πουληθούν, με «ψίχουλα» στον έλεγχο funds που σήμερα πουλάνε πανάκριβα το χρήμα, και μάλιστα σε λίγες μεγάλες εταιρίες, που κερδοσκοπούν από τα κόκκινα δάνεια ενώ χάνουν τα σπίτια τους οι Έλληνες. Οι τράπεζες θα έπρεπε να επιτελούν τον αναπτυξιακό τους ρόλο, δεν το κάνουν. Συγκρουόμαστε με τα κατεστημένα, γι αυτό χρειάζεται να φτιάξουμε την δημοκρατική πολιτεία μας ισχυρή. Δεν μπορεί να ρυθμίζουν οι ισχυροί και οι ημέτεροι τη μοίρα της Δημοκρατίας. Πρέπει να ρυθμίζει ο Ελληνικός λαός και η εκλεγμένη κυβέρνηση που εκπροσωπεί τα πραγματικά συμφέροντα του. Και τον Πρόεδρο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, θα τον εκλέξουν οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες, οι φίλοι και τα μέλη του Κινήματός μας, όχι ο οποιοσδήποτε άλλος, όχι οι ηγεσίες άλλων κομμάτων, συμφέροντα και κατεστημένα.

Η ριζική αλλαγή της χώρας, παραμένει ανολοκλήρωτο διακύβευμα. Και δεν αφορά μόνον τη θεσμική ανασυγκρότηση, αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως και τον σχεδιασμό της μετάβασης σε ένα καλύτερο, αλλά και διαφορετικό μέλλον.

Αφορά όλη τη χώρα, αφορά και την Πελοπόννησο. Η Πελοπόννησος, είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, που περιγράφει την μεγάλη πρόκληση στην οποία με ακούτε να αναφέρομαι συχνά και έχει να κάνει με το διακύβευμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στη μετάβασή μας σε ένα νέο πρότυπο ζωής. Έχει φυσικό πλούτο και εντυπωσιακό ανάγλυφο, το βουνό και τη θάλασσα μαζί, πολλά και ξακουστά τοπόσημα από την αρχαιότητα, πανεπιστήμια, ποιοτική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγική, μεταποίηση αλλά και καινοτόμες μονάδες, πολλές και συχνές πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, έντονο τουριστικό ρεύμα, κινητικότητα στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο στη Μεσόγειο.

Τι λείπει; Το σχέδιο, οι συνέργειες και οι υποδομές που θα οδηγούν προς ένα μέλλον με υψηλό ανταγωνιστικό αποτύπωμα και υψηλές υπεραξίες, αλλά παράλληλα, θα καθιστούν ελκυστική την παραμονή των ανθρώπων στον τόπο τους, ιδιαίτερα των νέων μας, αλλά και τόπο προσέλκυσης για άλλους ανθρώπους και για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Αναλογιστείτε έναν τόπο, με τουριστικό ενδιαφέρον για ολόκληρο το χρόνο και πανεπιστημιακό κέντρο για νέους από την ευρύτερη περιοχή. Οι συνέργειες μεταξύ αγροτικού τομέα, τουριστικού, εκπαιδευτικού και επιστημονικού, υγείας και ευζωίας, πολιτισμού και αθλητισμού, αποτελούν το μέλλον για αυτόν τον τόπο, αν αναλογιστεί κανείς και τις καινοτόμες μονάδες startups που αναπτύσονται στην Αχαΐα, γιατί την Πελοπόννησο δεν μπορεί να τη δει κανείς ως διοικητική περιφέρεια και μόνο.

Η μεγάλη πρόκληση για όλους μας, το μεγάλο στοίχημα, είναι το πως θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνέργειες, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, και διαμορφώνοντας τις κατάλληλες υποδομές.

Πάρτε ως παράδειγμα τον δικό σας τόπο, τη Μεσσηνία. Απλά αναφέρω: Ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο, αρχαία Μεσσήνη, τα κάστρα και τα υπόλοιπα μνημεία, αλλά και σημερινές εκφάνσεις του πολιτισμού όπως το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας συνθέτουν μια παρακαταθήκη, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν και μια ελπιδοφόρα προοπτική.

Πως θα συνδέσουμε αυτή την κληρονομιά, με την κοιτίδα της γνώσης, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου;

Αλλά και τα εμβληματικά αγροτικά προϊόντα, ελαιόλαδο, ελιές, σύκα,σταφίδα. Πως θα αξιοποιήσουμε τις πράσινες αγροτικές παραγωγικές διαδικασίες, προκειμένου τα προϊόντα μας να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά. Πως η μεταποίηση θα γίνει ουσιαστική παράμετρος του κύκλου της παραγωγής.

Ακόμα, η στόχευσή μας πρέπει να είναι να συνδέσουμε την αγροτική παραγωγή με τον δεύτερο ισχυρό πυλώνα αυτού του τόπου, τον τουρισμό. Και βέβαια, να δούμε πώς πρέπει να ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου και να αξιοποιηθεί το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Τελευταίο, αλλά όχι σε σημασία, το πως μεριμνούμε ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση των υδάτων, για να διασφαλίσουμε την επάρκεια νερού για ύδρευση άλλα και για άρδευση, σε αυτόν το τόπο που θα υφίσταται ήδη και πιο έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, και βέβαια, σε συνδυασμό με όλες τις άλλες πρόνοιες για αυτήν την μείζονα πρόκληση.

Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε μαζί, συμμετοχικά, στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού και αποκεντρωμένου προγραμματισμού, αλλά ενταγμένου σε ένα ολιστικό εθνικό σχέδιο, που θα υλοποιεί έμπρακτα τις στοχεύσεις ενός νέου, πράσινου κοινωνικού συμβολαίου.

Εμείς είμαστε η παράταξη που προωθούσαμε συνεχώς δημοκρατικές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για τον λαό. Είναι λοιπόν καθήκον, να φέρουμε ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας ξανά στον Ελληνικό λαό.

Σήμερα, το Κίνημά μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Επιδιώκουμε μία επανάσταση ειρηνική, δημοκρατική, ανθρωποκεντρική. Που να έχει όφελος για όλους τους πολίτες. Που να την αισθανθούν στην καθημερινή τους ζωή.

Αγωνιζόμαστε για αλλαγή εποχής και όχι απλά για τη στείρα εναλλαγή σε κομματικά ή κυβερνητικά αξιώματα.

Αγωνιζόμαστε για την αποκέντρωση της εξουσίας, τη χειραφέτηση της αυτοδιοίκησης, των εργατικών συνδικάτων και της κοινωνίας των πολιτών.

Αγωνίζομαι προσωπικά και θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι απέναντι στα κλειστά συστήματα εξουσίας, που κρατούν τον πολίτη εξαρτημένο σε κάθε μορφή κυρίαρχης εξουσίας.

Και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα δώσω τη ψυχή μου, αδιαπραγμάτευτα σε αυτήν την προσπάθεια. Βλέπουμε ήδη να δημιουργείται ένα ρεύμα σε όλη τη χώρα, με παλιούς και νέους να έρχονται με την ελπίδα στα μάτια και την καρδιά. Μπορούμε να κάνουμε το μεγάλο άλμα. Για μια παράταξή μας ισχυρή, δημοκρατική, προοδευτική. Ενώνουμε δυνάμεις, Δυναμώνουμε για την Ελλάδα δυναμώνουμε τους Έλληνες. Όχι άλλο τέλμα. Να αποκτήσει η πολιτική ουσία. Αγωνιστική εγρήγορση.

Εμπρός λοιπόν. Από μας όλους, από εσάς εδώ, εξαρτάται. Να κάνουμε τις εκλογές στις 5 Δεκεμβρίου μία γιορτή Συμμετοχής, μία γιορτή Δημοκρατίας. Απευθύνω κάλεσμα εδώ από την Καλαμάτα σε όλους τους παλιούς αγωνιστές θα βρουν ξανά την αγκαλιά τους σε αυτή την παράταξη.

Απευθύνω κάλεσμα σε αυτούς που πιθανώς δοκίμασαν σε άλλες παρατάξεις, έχοντας βιώσει μία κρίση, αλλά είδαν ποιο ήταν το αποτέλεσμα, τους καλώ να έρθουν και πάλι κοντά μας, ανοίγουμε ξανά τις πόρτες μας στη συμμετοχή.

Καλώ τους νέους που μπορούν να παίξουν καινοτόμο ρόλο, σε αυτήν την προσπάθεια. Γιατί εμείς θα σπάσουμε στεγανά, θα σπάσουμε κατεστημένα, που δεν επιτρέπουν στους νέους να αναδειχθούν, με ευκαιρίες και δυνατότητες. Δημιουργούμε το συμμετοχικό κόμμα. Αυτή η διαδικασία δεν είναι απλώς η ανάδειξη ενός Προέδρου του Κινήματός μας. Είναι η νέα αρχή, η νέα πορεία στην οποία σας καλώ να συμμετάσχετε όλοι ουσιαστικά.

Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου. Μαζί δίνουμε έναν ωραίο αγώνα. Μαζί μπορούμε. Πάμε Μπροστά.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κορονοϊός: Κάτω από 1% η θετικότητα στη Μεσσηνία, αλλά πάνω από το μέσο όρο της χώρας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ολυμπιακός: Κατέρρευσε στην 4η περίοδο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοίνωσε τους τελευταίους οκτώ υποψήφιους ευρωβουλευτές – Ο Γιάννης Πάζιος ανάμεσα στους «εκλεκτούς»

Ανακοινώθηκαν από το ΠΑΣΟΚ οι τελευταίοι 8 υποψήφιοι του κόμματος για τις ερχόμενες ευρωεκλογές. Ανάμεσα στους «εκλεκτούς» είναι και ο Γιάννης Πάζιος, μέλος της

Τα βλέμματα στραμμένα στον Αντώνη Σαμαρά: Σήμερα η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού επί του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο

Στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον. Η ομιλία

Δήλωση Ανδρουλάκη για τον θάνατο του Γ. Χριστόπουλου: «Υπηρέτησε με ακεραιότητα και ήθος τους συμπολίτες του από θέσεις ευθύνης»

Δήλωση, με αφορμή τον θάνατο του Γιάννη Χριστόπουλου, έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Ο κ. Ανδρουλάκης σημειώνει: «Σήμερα έχασα έναν

«Χαριεντίζονται» ανοιχτά με τη Νέα Δημοκρατία: Μισόλογα Κουτσούλη για τον δεύτερο γύρο στην περιφέρεια – Μεταμεσονύκτιο ραντεβού Πάζιου με «γαλάζιο» βουλευτή της Μεσσηνίας

Να σύρουν το ΠΑΣΟΚ πίσω από τη Νέα Δημοκρατία επιχειρούν ο «πράσινος» υποψήφιος περιφερειάρχης και το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του

Δείτε επίσης