Ένας απλός αγρότης βάζει τα γυαλιά και δείχνει τον δρόμο σε μεγαλόσχημους πολιτικούς και επιχειρηματίες

//

Καλαμάτα, οδός Κρήτης: Δύο κτίρια συνθέτουν μια εντελώς διδακτική ιστορία που δείχνει πως οι άνθρωποι με αληθινό όραμα, με σχέδιο και σκληρή δουλειά μπορούν να επιτύχουν εκεί που αποτυγχάνουν οι πολιτικάντηδες, οι άνθρωποι των λόγων, οι άνθρωποι του απόλυτου τίποτα.

Όσοι περνούν από την οδό Κρήτης έχουν προσέξει ότι ανάμεσα στη Φαρών και στην Φιλελλήνων, υπάρχουν δύο εμβληματικά κτίρια της Καλαμάτας.

Το ένα ανήκει στη ΣΥΚΙΚΗ, στην συνεταιριστική οργάνωση των συκοπαραγωγών και το άλλο στο δήμο Καλαμάτας, με διαχειριστή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Πρόκειται για δύο κτίρια η ιστορία και η διαχείριση των οποίων αποτελεί ένα καλό μάθημα για όλους τους πολίτες, ένα μάθημα για το τι σημαίνει όραμα και αποτελεσματικότητα και ένα μάθημα για το τί σημαίνει ανικανότητα.

Το κτίριο της ΣΥΚΙΚΗΣ

Σο κτίριο της ΣΥΚΙΚΗΣ, στη συμβολή των οδών Κρήτης και Φιλελλήνων, στεγάζεται υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ εδώ και αρκετά χρόνια.

Πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο έχει χτιστεί τη δεκαετία του 1960 και στέγασε αρκετά χρόνια τα γενικά απεντομωτήρια της Οργάνωσης. Όταν Η ΣΥΚΙΚΗ απέκτησε σύγχρονες εγκαταστάσεις το εν λόγω κτίριο αποτέλεσε ένα περιουσιακό στοιχείο και η Οργάνωση είχε δύο επιλογές μπροστά της: Είτε θα το αξιοποιούσε, προς όφελός δικός της και των αγροτών – μελών της, είτε θα το άφηνε στην τύχη του.

Η ΣΥΚΙΚΗ επέλεξε τον δεύτερο δρόμο, αυτόν της αξιοποίησης. Αρχικά το κτίριο μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο, με πολλούς επαγγελματικούς χώρους. Το εγχείρημα, παρότι ήταν πρωτοποριακό για την Καλαμάτα, δεν πέτυχε στο βαθμό που επιθυμούσε η Οργάνωση, ωστόσο, δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια. Προχώρησε σε στρατηγική συμφωνία με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ και εδώ και αρκετά χρόνια έχει σημαντικά έσοδα.

Σήμερα, το συγκεκριμένο κτίριο ανακατασκευάζεται, προκειμένου να αλλάξει μορφή και να αποδώσει ακόμα μεγαλύτερα έσοδα στην Οργάνωση.

Στο κτίριο εξελίσσονται ήδη οι εργασίες που θα οδηγήσουν στην κατασκευή πάρκινγκ, αλλά και νέων χώρων, τους οποίους θα μπορεί να αξιοποιήσει η ΣΥΚΙΚΗ.

Το όραμα, ο σχεδιασμός και η σοβαρή δουλειά του ΔΣ της ΣΥΚΙΚΗΣ και του προέδρου της Οργάνωσης, Παναγιώτη Παπαγεωργίου, δικαιώνονται και αποδίδουν ακόμα περισσότερους καρπούς.

Η σχολή Παπαφλέσσα

Ακριβώς δίπλα από το κτίριο της ΣΥΚΙΚΗΣ, σε απόσταση λίγων μέτρων υπάρχει το κτίριο της πρώην σχολής Παπαφλέσσα. Ένα κτίριο, το οποίο επίσης έχει πολύ μεγάλη ιστορία, ανήκει στο δήμο Καλαμάτας και ουσιαστικά τη διαχείρισή του την έχει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Σε αντίθεση με το κτίριο της ΣΥΚΙΚΗΣ, το οποίο αποδίδει έσοδα για την οργάνωση εδώ και πολλά χρόνια, το κτίριο της σχολής Παπαφλέσσα έχει παραμείνει ανεκμετάλλευτο για πολλές δεκαετίες.

Ο επί 13 χρόνια δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, οδηγούμενος από τις μικροπολιτικές του εμμονές, δεν επέτρεψε στον προηγούμενο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρη Μανιάτη, να προχωρήσει ένα έργο περίπου 8.000.000, που θα μετέτρεπε το κτίριο σε κοιτίδα επιχειρηματικότητας.

Από την άλλη πλευρά, ο νυν πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, ποτέ δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το συγκεκριμένο θέμα, όπως ποτέ δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με κανένα από τα ζητήματα του επιχειρηματικού κόσμου της Μεσσηνίας.

Αποτέλεσμα; Ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του δήμου Καλαμάτας, το οποίο θα μπορούσε να μετατραπεί σε σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για τον επιχειρηματικό κόσμο της Μεσσηνίας, παραμένει ερείπιο.

Και όχι μόνο αυτό. Σε αντίθεση με το κτίριο της ΣΥΚΙΚΗΣ, το οποίο αυτή τη στιγμή ανακατασκευάζεται, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την οργάνωση, ο κ. Νίκας, όντας περιφερειάρχης Πελοποννήσου πλέον, σε συνεργασία με τον κ. Ξυγκώρο επέλεξαν το συγκεκριμένο κτίριο να μετατραπεί σε γραφεία για τη στέγαση των υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας, χωρίς κανένα αντάλλαγμα τόσο για το δήμο Καλαμάτας, όσο και για το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μακρόν: Η Γαλλία δεν θα επιβάλλει lockdown σε όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Έχασε δικό του ματς ο Παναθηναϊκός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Ρεκόρ διακινηθέντων επιβατών από το εξωτερικό – Θεαματική άνοδος των ιδιωτικών πτήσεων – Αύξηση και στην κίνηση του εσωτερικού [αναλυτικά στοιχεία για το 2022]

Τα στοιχεία που σχετίζονται με την επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτα την τουριστική περίοδο του