Αυτό που γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με τη σταφίδα, αλλά λίγοι τολμούν να πουν, αποκαλύπτει το ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ερώτησή του επισημαίνει ότι η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), επιδιώκοντας να προπορευθεί στον ανταγωνισμό, πλήρωσε το 2020 στους παραγωγούς τιμή πάνω από αυτή της αγοράς με στόχο να συγκεντρώσει τον κύριο όγκο της παραγωγής. Προσθέτει ότι στη συνέχεια, μη μπορώντας η συγκεκριμένη Ένωση να εμπορευθεί το όγκο του προϊόντος, δημιούργησε «απόθεμα» 7.000 τόνων με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος οι παραγωγοί – μέλη της να φορτωθούν την εμπορική ζημιά της.
Με λίγα λόγια, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αποκαλύπτει την αλήθεια για το ζήτημα, καθώς σημειώνει ότι η Παναιγιάλειος Ένωση, οι εμπορικές πρακτικές της και ο ανταγωνισμός της με τους ιδιώτες οδήγησαν τους απλούς παραγωγούς στα σημερινά αδιέξοδα.
Ποιος πρέπει να πληρώσει τις αστοχίες της Ένωσης
Πλέον, το ζήτημα που τίθεται και στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, αλλά έχει τεθεί και το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είναι πως οι παραγωγοί σταφίδας, οι απλοί αγρότες δηλαδή, θα αποζημιωθούν για τη φετινή σοδειά, η οποία εξαιτίας των πρακτικών της Ένωσης βρίσκεται στα αζήτητα.
Επί του ερωτήματος αυτού δίνονται δύο απαντήσεις:
Η πρώτη, με την οποία συντάσσεται και μερίδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, λέει ότι πρέπει να γίνει απόσυρση του αποθέματος της Ένωσης, να πληρώσουν οι πολίτες δηλαδή τις αστοχίες της. Ουσιαστικά, όσοι υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη λύση θέλουν να κάνουν τα «στραβά μάτια» στις εγκληματικές εμπορικές πρακτικές μια Ένωσης, να διαιωνίσουν μια αρρωστημένη κατάσταση, η οποία θέτει σε ομηρία τους σταφιδοπαραγωγούς.
Η δεύτερη απάντηση, με την οποία έχει συνταχθεί η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλά για αποζημίωση απευθείας των σταφιδοπαραγωγών και όχι των μεσαζόντων, όπως είναι η συγκεκριμένη Ένωση. Η λύση αυτή μπορεί να δώσει ανάσα στον αγροτικό κόσμο που ασχολείται με το προϊόν, αλλά δεν δίνει μακροπρόθεσμη προοπτική.
Μια τέτοια προοπτική θα διασφαλιστεί μόνο αν η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφασίσουν επιτέλους να απελευθερώσουν τους αγρότες από εκείνες τις Ενώσεις, οι οποίες λειτουργούν εις βάρος των συμφερόντων τους. Προκειμένου να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει ένα γενναίο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα απαλλάξει τους αγρότες από τους επαγγελματίες αγροτοπατέρες και θα εξυγιάνει το τοπίο που αφορά τους συνεταιρισμούς.
Δυστυχώς, ωστόσο, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει διατεθειμένη να προχωρήσει στο αναγκαίο ξεκαθάρισμα και σε μια σημαντική διαρθρωτική αλλαγή, που θα επιτρέψει στους αγρότες να μην ταλαιπωρούνται από λαθρεπιβάτες τους συνεταιριστικού κινήματος και πολιτικάντηδες της κακιάς ώρας.
Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ εδώ