Αποκάλυψη Τσελέντη: Μετρήσεις στη Μεσσηνία ανοίγουν το δρόμο στην έγκαιρη πρόβλεψη των σεισμών!

//

Ελπίδες για την βραχυπρόθεσμη πρόγνωση μίας σεισμικής δόνησης «γεννούν» οι μετρήσεις πρόδρομων φαινομένων σε περιοχές της Μεσσηνίας. Τι λέει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης για τους σταθμούς της Καλαμάτας, της Κορώνης και της Πύλου.

Στη σημασία των σταθμών μέτρησης ραδονίου στο ζήτημα της βραχυπρόθεσμης πρόγνωσης των σεισμών αναφέρεται σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, με αφορμή την εγκατάσταση του πρώτου τέτοιου σταθμού στην Κρήτη.

Στην ανάρτησή του ο κ. Τσελέντης σημειώνει ότι στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Αριστοτέλης», το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει δημιουργήσει εργαστήριο μελέτης πρόδρομων φαινομένων στην περιοχή της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου κυρίως στην Καλαμάτα, στην Πύλο και στην Κορώνη, με την εγκατάσταση δικτύου σταθμών μέτρησης ραδονίου και άλλων σύγχρονων σεισμογραφικών υποδομών.

Μάλιστα, προσθέτει ότι «μερικά 24ωρα πριν από όλους σχεδόν τους σεισμούς μεγαλύτερους των 4,5R στην περιοχή, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου λαμβάνει συνεχώς μηνύματα ειδοποίησης αυξημένων συγκεντρώσεων ραδονίου στην ευρύτερη περιοχή» και υπογραμμίζει ότι «για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο είχαμε ακράδαντα στοιχεία προσεισμικών δεδομένων που επαληθεύτηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μέθοδο ΒΑΝ γεννά ελπίδες για την υλοποίηση της βραχυπρόθεσμης πρόγνωσης μίας σεισμικής δόνησης με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας».

Η πρώτη πρόβλεψη σεισμού με μέτρηση ραδονίου

Στην ίδια ανάρτηση ο κ. Τσελέντης αναφέρεται στην ιστορία της συσχέτισης του ραδονίου με την πρόβλεψη σεισμικών γεγονότων:

Τον Απρίλιο του 2009 ο Τζιανπάολο Τζουλιάνι, ένας τεχνικός που εργάζεται σε πείραμα νετρίνου στο Εθνικό Εργαστήριο του Γκραν Σάσο στην Ιταλία εξέδωσε μια επείγουσα προειδοποίηση ότι ένας μεγάλος σεισμός επρόκειτο να «χτυπήσει» την περιοχή Abruzzo.

H πρόβλεψη βασιζόταν σε μετρήσεις που είχε ο ίδιος πραγματοποιήσει σε υψηλά επίπεδα ραδονίου, τα οποία προφανώς είχαν απελευθερωθεί από την εστιακή περιοχή και το σεισμογόνο ρήγμα.

Στις 6 Απριλίου, σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ «χτύπησε» την Λ’ Ακουιλα, στην κεντρική Ιταλία, σκοτώνοντας 300 ανθρώπους. Ο κ. Τζουλιάνι κάνει λόγο για δικαίωση της πρόβλεψής του, η οποία αγνοήθηκε από τους αρμόδιους….

*Ραδόνιο: Το ραδόνιο είναι ένα ραδιενεργό αέριο που αποπνέει από τη γη και όταν υπάρξει αυξημένη διαρροή τότε σημαίνει ότι κάποιο ρήγμα έχει ανοίξει και διαφεύγει από εκεί.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

16 χρόνια από την ημέρα που «έφυγε» ο Τζορτζ Μπεστ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πράσινο φως του ΕΜΑ για εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ