Μενέλαος Γερονικολός: Η συμμετοχή και η ενότητα τα μεγάλα στοιχήματα των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής

//

Στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής, στην ιδεολογική ταυτότητα και στο μέλλον της προοδευτικής παράταξης αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, Μενέλαος Γερονικολός.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γερονικολός μιλώντας στην εφημερίδα «Θάρρος» και στον δημοσιογράφο Αντώνη Πετρόγιαννη σημείωσε:

-Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πολιτικό διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης;

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πολιτικό μας χώρο, αλλά και για ολόκληρη την κεντροαριστερά. Το διακύβευμα των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής δεν αφορά μόνο στο αύριο του κόμματός μας, αλλά στο μέλλον ενός ολόκληρου ιδεολογικού χώρου.

Θεωρώ ότι ο προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος του τόπου μας έχει την ευκαιρία, μέσα από τις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, να καθορίσει τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά.

Προσωπικά, λοιπόν, πιστεύω ότι τα μεγάλα διακυβεύματα αυτής της εκλογικής διαδικασίας σχετίζονται με τη συμμετοχή και την ενότητα.

Κάθε δημοκρατικός και προοδευτικός πολίτης που θα προσέλθει στις κάλπες, έχει την ευκαιρία να συμβάλει στο χτίσιμο μιας μεγάλης, ενωμένης σοσιαλδημοκρατικής παράταξης. Αυτό είναι το στοίχημα και η μεγάλη πρόκληση για όλους όσους ανήκουν ιδεολογικά στην κεντροαριστερά.

-Απευθύνεστε με όρους ιδεολογικούς, μιλάτε για «προοδευτικούς πολίτες» και την κεντροαριστερά. Γνωρίζετε ότι έχει ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα για το πολιτικό στίγμα του Κινήματος Αλλαγής, μια κουβέντα που ξεκινά από το ερώτημα με ποιον θα συνεργαστείτε, αν και εφόσον τεθεί τέτοιο ζήτημα, μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές;

Το ιδεολογικό στίγμα του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ είναι σαφές και έχει αποτυπωθεί απολύτως ξεκάθαρα στο ιδρυτικό κείμενο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη.

Οι δημοκρατικές αρχές, οι προοδευτικές αξίες και οι κοινωνικές αναφορές που μας κληροδότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου και τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι ο οδηγός της πολιτικής μας δράσης. Δεν απεμπολούμε ούτε μια λέξη ούτε ένα σημείο στίξης από τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη.

Αυτό το κείμενο δεν προσδιορίζει μόνο την πολιτική μας ταυτότητα, αλλά είναι και η ψυχή μας. Ως εκ τούτου, για να απαντήσω και στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, που σχετίζεται με τη συζήτηση των μετεκλογικών συνεργασιών, η τοποθέτηση του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ έχει σαφέστατο ιδεολογικό πλαίσιο.

Είμαστε απέναντι σε κάθε συντηρητική πολιτική είτε αυτή προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια μεγάλη προοδευτική παράταξη, η οποία θα έχει ξεκάθαρη λαϊκή εντολή και θα μπορεί να θέσει εκείνη το πολιτικό πλαίσιο της επόμενης κυβερνητικής περιόδου.

Στην πραγματικότητα το ερώτημα δεν είναι με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει το Κίνημα Αλλαγής. Στην πραγματικότητα το ερώτημα, που θα θέσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις επόμενες εκλογές, αφορά στη δεξιά συντήρηση, που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία, και τον αριστερό λαϊκισμό, που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δυο τους είναι οι διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος και αυτοί θα πρέπει να απαντήσουν στην πρόκληση που θα θέσουν οι πολίτες.

-Τα πρόσωπα που διεκδικούν τη θέση του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής θα έχουν την ευχέρεια να διαμορφώσουν πολιτικές μετεκλογικών συνεργασιών που θα ξεφεύγουν από το συγκεκριμένο πλαίσιο;

Τα πρόσωπα που διεκδικούν τη θέση του προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής οφείλουν να είναι θεματοφύλακες και άγρυπνοι φρουροί των ιδεολογικών μας καταβολών. Το Κίνημα Αλλαγής, κι αυτό είναι η μεγάλη παρακαταθήκη της αείμνηστης προέδρου μας, της Φώφης Γεννηματά, κατάφερε σε μια δύσκολη περίοδο να διατηρήσει την αυτονομία του.

Άρα, ζητήματα που σχετίζονται με το ιδεολογικό dna αυτής της παράταξης δεν μπορούν και δε θα αποτελέσουν καμία στιγμή ζητούμενα. Αυτονόητα, και οφείλω να πω ότι όλοι οι υποψήφιοι το πράττουν, όσοι διεκδικούν τη θέση του προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής και πολύ περισσότερο εκείνος που θα εκλεγεί, οφείλουν να περιφρουρήσουν την ταυτότητά μας.

-Κίνημα Αλλαγής ή επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ;

Το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί τη μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά. Το ΠΑΣΟΚ είναι το σπίτι μας και από το σπίτι μας δε φύγαμε ποτέ.

Είμαι βέβαιος ότι το επόμενο συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, θα δώσει τη δική του απάντηση επί του ζητήματος, όπως πρέπει να κάνει ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κόμμα.

-Πολύς λόγος γίνεται σχετικά με την εμπλοκή άλλων πολιτικών δυνάμεων στην εκλογική διαδικασία του Κινήματος. Θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος να γίνει προσπάθεια διαμόρφωσης του εκλογικού αποτελέσματος από ανθρώπους που δεν ανήκουν στο κόμμα σας;

Γνωρίζω ότι υπάρχουν δυνάμεις που θα ήθελαν να έχουν ρόλο στην εκλογική διαδικασία, δυνάμεις που βρίσκονται έξω και μακριά από το Κίνημα Αλλαγής.

Θεωρώ, όμως, αδύνατον να το επιτύχουν, διότι η συμμετοχή του προοδευτικού κόσμου στην εκλογική διαδικασία θα είναι τόσο μαζική, που δε θα αφήσει το παραμικρό περιθώριο διαμόρφωσης του αποτελέσματος.

Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη του Κινήματος έχουμε την εμπειρία και είμαστε σε εγρήγορση, προκειμένου να μην επιτρέψουμε να εκδηλωθεί καμία τέτοια προσπάθεια.

-Έρχομαι στα της Μεσσηνίας. Ήσασταν υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές και φαντάζομαι ότι θα είστε και στις επόμενες. Ωστόσο, έδρα στο νομό το Κίνημα Αλλαγής δεν κατάφερε να «βγάλει». Εκτιμάτε ότι μπορεί να αλλάξει αυτό στις επόμενες εκλογές;

Απολύτως. Αυτός είναι ο μεγάλος μου στόχος, αυτός είναι ο στόχος όλων των συντρόφων μου στο νομό. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν θα επιτρέψουν την εκλογή βουλευτή στη Μεσσηνία.

Γι’ αυτό δουλεύω καθημερινά και εγώ και οι συνεργάτες μου, αλλά και όλα τα στελέχη του κόμματος στη Μεσσηνία.

Γνωρίζετε ότι το πολιτικό μου γραφείο είναι ενεργό μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να είναι, δεν είμαι περιστασιακά υποψήφιος βουλευτής. Δουλεύω καθημερινά για τη Μεσσηνία, παρεμβαίνω στα προβλήματα του τόπου μου, προτείνω λύσεις και ασκώ κριτική όπου χρειαστεί.

Ξέρετε, η εκπροσώπηση της Μεσσηνίας στη Βουλή από ένα βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής δεν έχει προσωπικά χαρακτηριστικά, αλλά αμιγώς πολιτικά.

Δείτε την περίοδο που διανύουμε. Το αντιπολιτευτικό έλλειμμα στην περιοχή μας είναι εμφανές. Αυτό το έλλειμμα, κατά τη γνώμη μου, είναι καταστροφικό για το νομό.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν επιθυμεί την εκλογή βουλευτή στη Μεσσηνία για να αυτοϊκανοποιηθεί.

Το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά διεκδικούμε μια έδρα στο Κοινοβούλιο για να βοηθήσουμε τη Μεσσηνία, για να σταθούμε αρωγοί στον κόσμο της.

Έχω την πεποίθηση ότι έχει έρθει η ώρα το Κίνημα Αλλαγής στη Μεσσηνία να κάνει ένα βήμα μπροστά και θα το κάνει.

-Άφησα για τελευταίο ερώτημα αυτό που ρωτούν οι περισσότεροι κάθε στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής. Ο Μένελαος Γερονικολός ποιον στηρίζει για πρόεδρο;

Κύριε Πετρόγιαννη, στις 5 Δεκεμβρίου οφείλουμε να #ΠάμεΜπροστά την παράταξή μας και τη χώρα. Απευθύνομαι σε κάθε προοδευτικό πολίτη και του λέω ότι #Είναι Στο ΧέριΣου να κάνουμε το πολυπόθητο #Restart του Κινήματος Αλλαγής, του ΠΑΣΟΚ. Καλώ κάθε δημοκρατικό πολίτη #Μαζί να αλλάξουμε το μέλλον του τόπου μας γιατί #ΗΑλλαγή Είσαι Εσύ. Υποστηρίζω την ενότητα.

Πηγή:tharrosnews.gr

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Ένας ακόμα θάνατος από κορονοϊό – 5 νέες εισαγωγές και 56 ασθενείς στην κλινική covid

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι πολίτες αποφασίζουν για νέο πρόεδρο στο Κίνημα Αλλαγής: Έως τις 20:00 η ψηφοφορία – Οι κάλπες στη Μεσσηνία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΑΣΟΚ

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση για τις υποκλοπές και στη Μεσσηνία: Για πρωθυπουργό που καλύπτει το παρακράτος κάνει λόγο ο Μ. Γερονικολός – Ο Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει το πλέγμα των παρακολουθήσεων δηλώνει ο Αλ. Χαρίτσης

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί και στην πολιτική σκηνή της Μεσσηνίας το ζήτημα των υποκλοπών, καθώς την Παρασκευή