Ο …λογαριασμός της ΤΕΡΝΑ στους δήμους: «Πόλεμος» στο δήμο Πύλου – Νέστορος

//

Να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη καθαριότητας καλούνται οι περισσότεροι δήμοι της περιφέρειας Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας στο πλαίσιο της έναρξης της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων από την ΤΕΡΝΑ. Βγήκαν μαχαίρια στο δήμο Πύλου – Νέστορος. Ανακοίνωση του Δημήτρη Καφαντάρη. Αιχμηρή απάντηση στελεχών της δημοτικής αρχής.

Αντιμέτωποι με την «ώρα της αλήθειας» έχουν έρθει οι δήμοι της περιφέρειας Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας, καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να καταβληθεί στον ανάδοχο (ΤΕΡΝΑ) και το αντίστοιχο οικονομικό αντάλλαγμα.

Προκειμένου να καλύψουν οι δήμοι το κόστος της κεντρικής διαχείρισης αναγκαστικά θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση των τελών καθαριότητας, καθώς μέχρι σήμερα οι περισσότεροι εξ αυτών εναπόθεταν τα απορρίμματά τους σε χωματερές χωρίς κανένα οικονομικό κόστος.

Χριστούγεννα με δώρα και εκπλήξεις στα Καφεκοπτεία Σπίνος!

Ένας από τους πρώτους δήμους που αναγκάζεται να περάσει στην επόμενη μέρα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ο δήμος Πύλου – Νέστορος, καθώς αποφάσισε την Τετάρτη αύξηση των τελών καθαριότητας που φτάνει το 50%.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο ζήτημα ήδη προκαλεί πολιτικούς τριγμούς στην περιοχή, καθώς ο πρώην δήμαρχος και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Καφαντάρης, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει την αντίθεσή του.

Σημειώνεται στην ανακοίνωση του κ. Καφαντάρη:

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου- Νέστορος στις 29 Δεκεμβρίου 2021, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, από τη Δημοτική Αρχή και την πρώτη εκ των τριών ελάσσονων  μειοψηφιών , αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού σε ποσοστό 50%. 

Ένα πραγματικά “εφιαλτικό” πρωτοχρονιάτικο δώρο στους συνδημότες μας. ¨Μποναμάς”στην κυριολεξία. 

Μία μεγάλη αύξηση δημοτικών τελών, μία χαριστική βολή, στις αντοχές επιβίωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων,  από τις συνέπειες της πανδημίας, με την μεγάλη αύξηση των ειδών κατανάλωσης αλλά και την αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους.Είναι απορίας άξιον, πως η παρούσα Δημοτική Αρχή, έλαβε μία τέτοια απόφαση, αδικαιολόγητου ύψους αύξησης των δημοτικών τελών για το νέο χρόνο, μετακυλίοντας το κόστος στους συνδημότες μας, με μόνο στόχο  την επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Μία επιλογή που θα έπρεπε να ήταν τελευταία ήρθε πρώτη και έπεσε σαν “κεραυνός” εν αιθρία. Είναι κατάφωρη και άδικη η υπέρογκη αυτή αύξηση των δημοτικών τελών, στις μέρες που βιώνουμε.

Η μείζονα αντιπολίτευση “Δύναμη Ελπίδας” και με επικεφαλής τον Δημήτρη Καφαντάρη , η δεύτερη ελάσσων μειοψηφία και ένας δημοτικός σύμβουλος της πρώτης ελάσσων μειοψηφίας ,  καταψήφισαν την πρόταση της Δημοτικής Αρχής αποδίδοντας χαρακτηριστικά αναλγησίας και προχειρότητας, στην αντιμετώπιση του σοβαρού θέματος, της αύξησης των δημοτικών τελών,  εν μέσω διπλής κρίσης, οικονομικής και υγειονομικής.

Σημειώνεται ότι η δημοτική  παράταξη “Δύναμη Ελπίδας” έκανε συγκεκριμένες προτάσεις με τις οποίες η Δημοτική Αρχή, θα μπορούσε να καλύψει το κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, με αποτέλεσμα  να αποφευχθεί κάθε αύξηση δημοτικών τελών.Δυστυχώς, “Φωνή βοώντος” από την σε αποδρομή Δημοτική Αρχή, η οποία για άλλη μία φορά αποκομμένη από την κοινωνία, προκαλεί το κοινό αίσθημα.

Η ανακοίνωση του κ. Καφαντάρη έχει προκαλέσει ανεπίσημα τη σφοδρή αντίδραση της δημοτικής αρχής.

Συγκεκριμένα, στελέχη της σημειώνουν ότι η αύξηση των δημοτικών τελών είναι το αποτέλεσμα των καταστροφικών πολιτικών του κ. Καφαντάρη, ο οποίος άφησε ως κληρονομιά ανύπαρκτες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων. Παράλληλα σημειώνουν ότι κατά τη διαμόρφωση των όρων της σύμβασης της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων, από την οποία απορρέουν και οι υποχρεώσεις που οδήγησαν στην αύξηση των τελών καθαριότητας, δήμαρχος Πύλου – Νέστορος και μέλος του ΦΟΔΣΑ ήταν ο κ. Καφαντάρης. «Που ήταν όταν έπρεπε να μιλήσει ο κ. Καφαντάρης;», αναρωτιούνται με νόημα στελέχη της δημοτικής αρχής του δήμου Πύλου – Νέστορος και προσθέτουν: «Χρειάζεται πολιτικό θράσος να παριστάνει τον τιμητή ο άνθρωπος που οδήγησε το δήμο Πύλου – Νέστορος σε αδιέξοδα, ο άνθρωπος που συμμετείχε στα κρίσιμα όργανα που διαμόρφωσαν τη σύμβαση». «Αντί σήμερα να ζητά συγνώμη από τους δημότες του δήμου Πύλου – Νέστορος ή τουλάχιστον να σιωπά, τολμά να κουνάει το δάχτυλο», υπογραμμίζουν μέλη της δημοτικής αρχής απαντώντας στην ανακοίνωση του κ. Καφαντάρη.

Τέλος, τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι η δημοτική αρχή θα επιδιώξει με σχέδιο και μεθοδικότητα να καλύψει τα ελλείμματα των πολιτικών της προηγούμενης δημοτικής αρχής και τελικά, μέσα από την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο να μειώσει την ποσότητα των απορριμμάτων που θα πηγαίνουν στην κεντρική διαχείριση και ως εκ τούτου και το κόστος που θα πληρώνει ο δήμος.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τρομακτική αύξηση κρουσμάτων στη Μεσσηνία και στην Ελλάδα: 266 μολύνσεις στον νομό και 28.828 στη χώρα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εφιαλτικά σενάρια για 60.000 κρούσματα την επόμενη εβδομάδα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ