Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις για τον σαρωτικό ανασχηματισμό Νίκα στους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες

//

Πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό της παράταξης Νίκα έχει προκαλέσει ο σαρωτικός ανασχηματισμός των χωρικών αντιπεριφερειαρχών. Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις για το μήνυμα εξέπεμψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Γρήγορα και αξιόπιστα: PCR και Rapid τεστ από την κλινική City Hospital στο κέντρο της Καλαμάτας

Ο σαρωτικός ανασχηματισμός των χωρικών αντιπεριφερειαρχών είναι το κυρίαρχο πολιτικό γεγονός στην περιφέρεια Πελοποννήσου τις τελευταίες ώρες, καθώς οι επιλογές του κ. Νίκα άλλαξαν τις ισορροπίες εντός της παράταξής του και έβαλαν στο τραπέζι μια πολιτική ατζέντα με εντελώς νέα χαρακτηριστικά, νέους πρωταγωνιστές και νέα δεδομένα.

Πλέον, μετά τις ανακοινώσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, όσοι ασχολούνται με τα της Περιφέρειας, επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τις αποφάσεις Νίκα, να εξάγουν τα ανάλογα συμπεράσματα και, κυρίως, να αντιληφθούν τις βουλές του έμπειρου αυτοδιοικητικού ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου του 2023.

Μάλιστα, υπενθυμίζουν με νόημα ότι ο ανασχηματισμός είχε ως αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν από χωρικοί σε θεματικοί αντιπεριφερειάρχες όλα τα στελέχη της παράταξης Νίκα, τα οποία στις προηγούμενες εκλογές είχαν συγκεντρώσει τους περισσότερους σταυρούς στον νομό τους.

Ο Στάθης Αναστασόπουλος με 12.405 σταυρούς από τη Μεσσηνία, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος με 4.659 σταυρούς από την Αρκαδία, ο Γιάννης Μαλτέζος με 5.089 σταυρούς από την Αργολίδα, ο Τάσος Γκιολής με 5.470 σταυρούς από την Κορινθία και ο Θοδωρής Βερούτης με 5.498 σταυρούς από τη Λακωνία, ήταν το «βαρύ πυροβολικό» της παράταξης Νίκα στις προηγούμενες εκλογές και εκείνοι που συνέβαλαν περισσότερο στη δύσκολη επικράτηση επί του κ. Τατούλη.

Δυόμιση χρόνια μετά, όλα τα παραπάνω στελέχη οδηγήθηκαν στην …έξοδο από τον κ. Νίκα, παρά το γεγονός ότι, πέρα από την εκλογική τους δύναμη, όλοι τους διαθέτουν ισχυρές προσβάσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Μένει ή φεύγει;

Όλες οι εκτιμήσεις, σχετικά με τον ανασχηματισμό στην περιφέρεια Πελοποννήσου, μιλούν για επίδειξη πολιτική πυγμής από την πλευρά του κ. Νίκα, ο οποίος τόλμησε να προχωρήσει σε αποφάσεις που δεδομένα δημιουργούν δυσαρέσκεια σε όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξής του.

Ωστόσο, επειδή ο κ. Νίκας γνώριζε και γνωρίζει ότι οι αποφάσεις του θα προκαλέσουν αντιδράσεις, άσχετα αν αυτές εκφραστούν δημόσια, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι γιατί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επέλεξε τον συγκεκριμένο δρόμο.

Η πρώτη ανάγνωση λέει ότι ο κ. Νίκας έχει αποφασίσει να αποσυρθεί από την πολιτική και αυτός είναι ο λόγος που δεν λογάριασε το κόστος ενός σαρωτικού ανασχηματισμού και ο λόγος που έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις πιέσεις που δεδομένα δέχθηκε από δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας.

Η δεύτερη ανάγνωση λέει το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή ο κ. Νίκας επέλεξε να δείξει στους πρωτοκλασάτους της παράταξής του «ποιος είναι το αφεντικό» με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές και έτσι να κόψει τη φόρα σε συνεργάτες του, οι οποίοι είτε ήθελαν να παίξουν τον ρόλο του δελφίνου, είτε χρησιμοποιούσαν τη θέση τους, προκειμένου να «χτίσουν» μια ισχυρή πολιτική παρουσία στους νομούς τους, λοξοκοιτώντας προς τις βουλευτικές εκλογές ή δήμους των περιοχών τους.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

284 νέα κρούσματα κορονοϊού στη Μεσσηνία – 27.766 μολύνσεις και 85 νέοι θάνατοι σε ολόκληρη τη χώρα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κοντά στις 10.000 τα σημερινά θετικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τριγμοί στη «γαλάζια πολυκατοικία»: Ρουκέτες του δημάρχου Άργους εναντίον του περιφερειάρχη Πελοποννήσου – Τι …διαμηνύει από το Facebook ο Καμπόσος στον Νίκα

Ευθεία επίθεση εναντίον του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, και του πρώην αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας και νυν προέδρου