Περιφέρεια Πελοποννήσου: Απολογισμός έργου από τους Μεσσήνιους αντιπεριφερειάρχες

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν οι Μεσσήνοι αντιπεριφερειάρχες, Στάθης Αναστασόπουλος,Βασίλης Καπέλιος, Ανδρέας Τσουκαλάς και Άννα Καλογεροπούλου.

Γρήγορα και αξιόπιστα: PCR και Rapid τεστ από την κλινική City Hospital στο κέντρο της Καλαμάτας

Στα πλαίσια της συνέντευξης ενημέρωσαν για την πορεία και το έργο της περιφερειακής αρχής στη Μεσσηνία.

Στάθης Αναστασόπουλος

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο μέχρι σήμερα αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, ανέφερε ότι από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του διαπιστώθηκε η έλλειψη έργων οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, το οποίο αποτελεί αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα της ΠΕ Μεσσηνίας.

Προωθήθηκαν, για το σκοπό αυτό, έργα αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας και βελτίωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών, έχοντας μέχρι τώρα ολοκληρώσει έργα άνω των 30 εκ. ευρώ.

Οδοποιία: Οι κυριότερες εργασίες που έγιναν και γίνονται στα έργα που είναι σε εξέλιξη έχουν απώτερο στόχο την βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των οδών ώστε να βελτιώνονται αντίστοιχα και οι συνθήκες κυκλοφορίας.

Για το σκοπό αυτό υλοποιούνται εργασίες ασφαλτόστρωσης, μόρφωσης τάφρων, τεχνικών έργων διευκόλυνσης της απορροής των ομβρίων, διαγραμμίσεις, σημάνσεις (οριζόντια και κατακόρυφη) κλπ. Ειδικά για τις διαγραμμίσεις αναμένεται στη Μεσσηνία η υλοποίηση έργου, από γενική εργολαβία της Περιφέρειας, ποσού 1 εκ. ευρώ, στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

Χαρακτηριστικά οδικά έργα αποτελούν οι βελτιώσεις στις εθνικές οδούς: 82η εθνική οδός, τμήμα Καλαμάτα Σπάρτη και τμήμα Ασπρόχωμα – Πύλος, Εθνική οδός Καλαμάτα – Τσακώνα – Καλό Νερό, Εθνική οδός Καλό Νερό – Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη

Αντίστοιχες παρεμβάσεις με έργα βελτίωσης υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπως για παράδειγμα στις: 1η επαρχιακή Καλαμάτα – Καρδαμύλη – Άγιος Νίκωνας, 4η επαρχιακή, τμήμα Θουρία – Πολιανή, 8η επαρχιακή, τμήμα Μεσσήνη – Αβραμιού – Αριστομένη – Ραυτόπουλο – Κυπαρισσία, 9η επαρχιακή Ριζόμυλος – Κορώνη, 15η επαρχιακή Φιλιατρά – Μάραθος, 17η επαρχιακή Φιλιατρά – Χριστιάνοι, 13η επαρχιακή Κορώνη – Φοινικούντα – Μεθώνη, 19η επαρχιακή, τμήμα Κυπαρισσία – Περδικονέρι – Χριστιάνοι, 36η επαρχιακή, τμήμα Κέντρο – Τσέρια

Οδικά ΈΣΠΑ: Έργα οδοποιίας εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και ειδικότερα τα παρακάτω:

«Βελτίωση 7ης επαρχιακής οδού (τμήματα Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λαμπαινα)», προϋπολογισμού 8.670.000 ευρώ. Το έργο αφορά μήκος παρέμβασης 8,410 χλμ., ενώ έχει υπογραφή η εργολαβική σύμβαση και εντός Ιανουαρίου προβλέπεται να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Βελτίωση εθνικής οδού «Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Π΄ύλος – Μεθώνη» τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι/ οδοφωτισμός ισόπεδων κόμβων τμημάτων Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι – Ρωμανός, προϋπολογισμού 29.899.900 ευρώ. Για το έργο αυτό, το οποίο έχει οριστικό ανάδοχο για το υποέργο της οδοποιίας με προϋπολογισμό 19.900.000 ευρώ, προβλέπεται να υπογραφεί σύντομα η εργολαβική σύμβαση. Οι απαλλοτριώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με διαδικασία επίταξης, ενώ προβλέπονται να γίνουν παρεμβάσεις σε συνολικό μήκος 8,836χλμ.

Στο σημείο αυτό ο Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι τα 9,5 χρόνια θητείας της προηγούμενης Περιφερειακής αρχής ο νομός μας δεν πήρε το μερίδιο που του αναλογούσε, παρά μόνο ξεκίνησε το πολύπαθο έργο «Τζάνε – Καλαμάκι», προϋπολογισμού 24, 4 εκ. ευρώ. Για το έργο αυτό έχουν ολοκληρωθεί τα τμήματα Α (γέφυρα Τζάνε – αρχαιολογικός χώρος) και Γ (τέλος αρχαιολογικού χώρου – Καλαμάκι). Όσον αφορά το τμήμα της οδού που διέρχεται εντός του αρχαιολογικού χώρου, για μήκος περίπου 200 μέτρων, εκκρεμεί η υλοποίησή του εξαιτίας πρόσφατης απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβούλιου (ΚΑΣ) με την οποία απαιτείται έργο ύψους άνω των 20 εκ. για την ολοκλήρωση του τμήματος της οδού που διέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο.

Μηχανήματα Π.Ε. Μεσσηνίας – Έργα Καθημερινότητας: Παράλληλα υλοποιήθηκαν και με τα μηχανήματα της ΠΕ Μεσσηνίας εργασίες βελτίωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών με παρεμβάσεις καθαρισμού πρανών, τάφρων, κοπής κλάδων στο επαρχιακό, εθνικό αλλά και στο δασικό δίκτυο, για λόγους αντιπυρικής προστασίας καθώς και στο δίκτυο ΓΟΕΒ.
Παράλληλα τα μηχανήματα της ΠΕ Μεσσηνίας αντιμετώπισαν και αντιπλημμυρικά θέματα στο οδικό δίκτυο υποστηρίζοντας και τις πυρόπληκτες περιοχές Δήμων Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος.

ΕΣΠΑ νομού Μεσσηνίας: Στο νομό Μεσσηνίας υλοποιούνται συνολικά από το ΕΣΠΑ 2014-2020, 44 έργα με διάφορους φορείς υλοποίησης (ΠΕ Μεσσηνίας, Δήμοι, ΕΦΑ Μεσσηνίας, λοιποί φορείς) συνολικού Π/Υ: 97,4 εκ. ευρώ. Έργα πολιτισμού ενταγμένα (με φορέα υλοποίησης ΕΦΑ Μεσσηνίας και Υπ. Πολιτισμού): 7,2 εκ. ευρώ. Μερικά από τα έργα αφορούν παρεμβάσεις στο Κάστρο Κυπαρισσίας, Μίλα, Ανδρούσας, Πολίχνης, ανάκτορο Νέστορος, Μουσείο Χώρας κλπ.

Επίσης ενταγμένα για στην ΠΕ Μεσσηνίας, εκτός των οδικών που αναφέρθηκαν προηγουμένως είναι: «Αναδιαρρύθμιση – Αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων (380.000 ευρώ), «Προσθήκες και Αναδιαρρυθμίσεις στο Υφιστάμενο Κτίριου του Γ.Ν. Μεσσηνίας – Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας (3.786.367 ευρώ), «Αντιδιαβρωτική Προστασία Παραλίας Δ.Ε. Αίπειας του Δήμου Μεσσήνης (3.500.000 ευρώ), «Ανάπτυξη Αλιευτικού Καταφυγίου Μαραθόπολης (5.388.580 ευρώ).

Μελέτες οδικών έργων: Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως παρελήφθησαν αρκετά έργα, για τα οποία υπήρχαν ελλιπής μελέτες και πολλές φορές καθόλου πίστωση.

Η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην ολοκλήρωση αρκετών, όπως:

«Βελτίωση 1ης Ε.Ο. Καλαμάτα – Αγ. Νικόλαος Μάνης (Παράκαμψη Κοινότητας Κάμπου και Σταυροπηγίου)», ολοκληρωμένη μελέτη για έργο 10 εκ. ευρώ.

«Παράκαμψη Γιάλοβας (9η εθνική οδό)», ολοκληρωμένη μελέτη για έργο 35 εκ. ευρώ.

«Μελέτη διασύνδεσης δήμων Καλαμάτας – Μεσσήνης στο παραλιακό μέτωπο -κατασκευή νέας γέφυρας ποταμού Παμίσου», σε εξέλιξη μελέτη κόστους 600.000 € από ΠΔΕ.

«Μελέτη κατασκευής νέου οδικού άξονα Αρφαρά -Λάμπαινα», σε εξέλιξη μελέτη κόστους 960.000 € από ΠΔΕ.

«Ολοκλήρωση μελετών του δρόμου Καλαμάκι – Κορώνη (τμήμα παράκαμψη Χαροκοπιού)», σε εξέλιξη η μελέτη κόστους 180.000 ευρώ.

«Μελέτη γέφυρας Μαυροζούμαινας επί της 7ης Επ. οδου Εύα-Μελιγαλάς», ολοκληρωμένη μελέτη για έργο κόστους 3,4 εκ. ευρώ.

Αντιπλημμυρικά: Βρίσκονται σε εξέλιξη έργα καθαρισμού ρεμάτων, τεχνικών έργων για τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων με στόχο την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων. Ιδιαίτερα φέτος, μετά και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στους Δήμους Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος, εντάχθηκαν έργα άμεσης αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων στις πληγείσες περιοχές και με εργολαβίες και με ίδια μέσα. Συνολικό ποσό που διαχειρίζεται η ΠΕ Μεσσηνίας για αντιπλημμυρικά έργα, την παρούσα περίοδο ανέρχεται περίπου σε 3 εκ. ευρώ.

Εγγειοβελτιωτικά Έργα – ΓΟΕΒ Παμίσου: Υποστηρίχθηκαν τα δίκτυα του ΓΟΕΒ Παμίσου (ανοικτό, κλειστό δίκτυο και γεωτρήσεις) με έργα συντηρήσεων – αναβαθμίσεων των υποδομών του και παράλληλα μελετήθηκαν έργα για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Το ΓΟΕΒ αρδεύει έκταση 45.000 στρεμμάτων και έχει μελετηθεί το έργο:

-Έργο εκσυγχρονισμού -αναβάθμισης του αντλιοστασίου, του αρδευτικού δικτύου, κατασκευής νέας δεξαμενής, αντικατάστασης υδροληψιών και τοποθέτησης ηλεκτρονικών υδρομέτρων, προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ.

Για την αναβάθμιση του ανοικτού δικτύου κάτω ζώνης και την επίλυση των προβλημάτων του, απαιτείται η υλοποίηση των:

  • Μελέτη και έργο μετατροπής ανοικτού δικτύου κάτω ζώνης ΓΟΕΒ Παμίσου σε κλειστό δίκτυο.
  • Μελέτη και έργο εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του φράγματος του ποταμού Παμίσου στην Τ.Κ. Άριος.
  • Έργο αναβάθμισης Η/Μ εξοπλισμού αντλιοστασίου και εκσυγχρονισμού κτιριακών εγκαταστάσεων, αντλιοστασίου Ασπροπουλιάς, εκτιμώμενος προϋπολογισμός 100.000 ευρώ
  • Έργο αναβάθμισης Η/Μ εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, αντλιοστασίου Μπουρνιά, εκτιμώμενος προϋπολογισμός 150.000 ευρώ

Παράλληλα υποστηρίχθηκαν οι γεωτρήσεις του ΓΟΕΒ, οι οποίες αρδεύουν 17.000 στρέμματα με έργα εκσυγχρονισμού και αντικατάστασης του Η/Μ εξοπλισμού και επισκευής τους.

Για την αναβάθμιση του οδικού, αποστραγγιστικού δικτύου και τη βελτίωση των υποδομών του ΓΟΕΒ, υλοποιείται αυτή την περίοδο έργο 1.200.000 ευρώ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και εργασίες αναβάθμισης των γεωτρήσεων, των κτιριακών υποδομών καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΓΟΕΒ.
Προσωρινές Διοικούσες Επιτροπές: Υλοποιήθηκαν έργα για την βελτίωση των υποδομών (γεωτρήσεις και δίκτυα) των προσωρινών διοικουσών επιτροπών Καρτερολίου, Πιπερίτσας, Αγίας Σωτήρας, Πανιπερίου, Φιλιατρών και Βρυσών.
Αναδασμοί: Αναδασμός Τ.Κ. Δωρίου – Ψαρίου, έκταση 2.471 στρέμματα, αναδασμός Τ.Κ. Δωρίου – Ψαρίου (Αγ. Γεωργίου), έκταση 1500 στρέμματα, νέος αναδασμός ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ, έκταση 30.000 στρέμματα

Μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα: Κατασκευή ΜΙΝΑΓΙΩΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ, προϋπολογισμού 92.000.000 €, το οποίο προβλέπει άρδευση 35.000 στρεμμάτων, με χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ολοκλήρωση Φιλιατρινού Φράγματος: Όλοκληρώθηκε το έτος 2017 απομένει η κατασκευή των αντίστοιχων δικτύων, προϋπολογισμού 45.800.000 ευρώ, για την άρδευση 34.000 στρεμμάτων.

Πρόταση στο ΕΣΠΑ έργου οδοποίας «Λάμπαινα – Αρχαία – Μεσσήνη»: Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας περιλαμβάνει την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου βελτίωσης του τμήματος από Λάμπαινα έως Αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Μεσσήνης, με προϋπολογισμό περίπου 20 εκ. ευρώ.

Το έργο αφορά την βελτίωση της 22ης και 24ης Επαρχιακής Οδού στα τμήματα «Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη» και «Αρσινόη – Αρχαιολογικός χώρος (Αρχαίο Στάδιο)». Αφορά παρεμβάσεις σε μήκος 13 χλμ., ενώ έχει υποβληθεί πλήρης φάκελος στο ΕΣΠΑ, ο οποίος αν και αξιολογήθηκε θετικά λόγω έλλειψης των απαιτούμενων κονδυλίων δεν εντάχθηκε και προβλέπεται να υλοποιηθεί στη συνέχεια, αξιοποιώντας τις εκπτώσεις ήδη ενταγμένων έργων.

Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: Εντάχθηκαν στο πρόγραμμα το «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων αναβάθμισης Διοικητηρίου Π.Ε. Μεσσηνίας», προϋπολογισμού 10.472.034,16 ευρώ, το οποίο είναι μελετητικά ώριμο και βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης.
«Ωρίμανση του έργου “Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Μικρά Μαντίνεια – Κιτριές”», προϋπολογισμού 321.000 ευρώ, το οποίο αφορά την επικαιροποίηση – ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.

Αθλητικά Έργα: Στον τομέα των αθλητικών έργων έχουν ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα τα παρακάτω έργα και εξελίσσονται: Προμήθεια και τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα στο αθλητικό κέντρο της ΕΠΣ Μεσσηνίας (350.000 ευρώ), έργα αθλητικών εγκαταστάσεων Τ.Κ. Πλατύ (218.000 ευρώ), Προμήθεια μεταλλικών κερκίδων, προκατασκευασμένων αποδυτηρίων και ηλεκτρολογικού υλικού στο γήπεδο της Τ.Κ. Ανδρούσας (72.400 ευρώ), προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικής λυόμενης κερκίδας στο γήπεδο Βαλύρας και στο γήπεδο Αγίου Νικολάου Μπούκας (60.000 ευρώ), προμήθεια και τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα στο γήπεδο του Καλού Νερού (200.000 ευρώ), βελτίωση συντήρηση γηπέδου Μεσσηνιακού (300.000 ευρώ), προμήθεια χλοοτάπητα στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας (360.000 ευρώ), προμήθεια αθλητικού εξοπλισμού σταδίων (100.000 ευρώ).

Βασίλης Καπέλιος

Στην παρέμβασή του ο Θεματικός και από σήμερα χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Βασίλης Καπέλιος, ανέφερε ότι η Περιφερειακή αρχή, στο μέσον της θητείας της έχει εκτελέσει σημαντικό έργο, διαθέτει ισχυρή ομάδα με συνοχή και αποτελεσματικότητα. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το έργο της Περιφέρειας αφορά αρχικά το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων – έργων προς επίλυση των θεμάτων που απαιτούνται.

Ανδρέας Τσουκαλάς

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Τσουκαλάς, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Περιφέρειας όλο αυτό το διάστημα για την εκπλήρωση όλων όσων υποσχέθηκε, μια προσπάθεια σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και σε επίπεδο νομού.

Ειδικότερα, ανέφερε χαρακτηριστικά την ένταξη του έργου αναβάθμισης του Διοικητηρίου της Καλαμάτας, ένα έργο σημαντικό και απαραίτητο να υλοποιηθεί.

Στην παρέμβασή του μίλησε και για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τις προσπάθειες που έγιναν για να δοθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα που προέκυπταν και το γεγονός ότι άμεσα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε την έναρξη του έργου διαχείρισης.

Ακόμα, ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι έχει γίνει το επόμενο βήμα και η κατάλληλη προετοιμασία ώστε να διαχειριστεί η Περιφέρεια και την αποκατάσταση των χωματερών.

Παράλληλα, σε θέματα περιβάλλοντος, έχουν αντιμετωπιστεί μείζονα ζητήματα, όπως το θέμα των πυρηνελαιουργείων, για το οποίο λήφθηκαν καίριες αποφάσεις για τη Μεσσηνία, ενώ αναφέρθηκε και στη σύσταση, οργάνωση και προετοιμασία της λειτουργίας της Ενεργειακής Κοινότητας, η οποία πλέον είναι καθόλα έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Άννα Καλογεροπούλου

Στο απολογισμό της η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης, Άννα Καλογεροπούλου, απεύθυνε αρχικά ευχαριστίες προς τον Περιφερειάρχη για την εμπιστοσύνη και την ανάθεση του χαρτοφυλακίου του τουρισμού σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο λόγω πανδημίας, λέγοντας ότι με συστηματική και ομαδική δουλειά εργαστήκαμε αδιάλειπτα για να ενισχύσουμε την εικόνα μας, με στόχο την καθιέρωση της Πελοποννήσου ως Τουριστικός προορισμός.

Στα πλαίσια αυτά τροποποιήθηκε έργο του ΕΣΠΑ για θεματικές μορφές τουρισμού, το οποίο παρελήφθη από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, αυξάνοντας έτσι τα θεματικά προϊόντα.

Εν μέσω πανδημίας να πλήττει την παγκόσμια αγορά πραγματοποιήθηκαν σημαντικές δράσεις, όπως : Επικαιροποίηση όλων των ψηφιακών μέσων,
εκπαίδευση και ενίσχυση των υγειονομικών δομών, με αποτέλεσμα την εδραίωση της εικόνας του προορισμού μας ως υγειονομικά ασφαλούς, παραγωγή τουριστικού επικοινωνιακού υλικού, όπως: θεματικά Videos, gastronomy, outdoor activities, ancient Corinth, περιήγηση στους πύργους της Μάνης, οινοτουρισμός Νεμέας, φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται σταδιακά, σύνταξη νέων κειμένων για site / social, βελτιστοποίηση εκφοράς λόγου στα παλιά κείμενα του site (SEO), εφαρμογή μια στρατηγικής marketing με έμφαση στο ψηφιακό περιεχόμενο, συμμετοχή της Περιφέρειας σε σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, φιλοξενία δημοσιογράφων ξένων χωρών, tour operators, συμμετοχή σε συνέδριο ψηφιακών νομάδων, συνδιοργάνωση αθλητικών αγώνων (Ironman, oceanman), συνεδρίων σε συνεργασία με τον EOΤ (συνεδρίο Γερμανών πρακτόρων), υλοποιήθηκε για 1η φορά οργανωμένη ψηφιακή καμπάνια για την high season στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στις κύριες αγορές στόχευσης (εσωτερικό, uk, USA, German, εφαρμόστηκαν προγράμματα συν διαφήμισης με αεροπορικές εταιρείες, ψηφιακή διαφήμιση Χριστούγεννα του 21 για ενίσχυση των ορεινών προορισμών, τουριστικά αφιερώματα σε περιοδικά και native δημοσιεύσεις.
καμπάνια αλιευτικού τουρισμού, δημιουργία τουριστικών περιπτέρων σε όλες τις πρωτεύουσες σταδιακά.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες σε συνδυασμό με την ευχερή πρόσβαση στους προορισμούς, την εγγύτητα από το μεγάλο αστικό κέντρο της χώρας, την εικόνα ως υγειονομικά ασφαλής καθώς και την ψηφιακή διαφήμιση, οδήγησε, εν μέσω πανδημίας, σε μια βελτιωμένη εικόνα του προορισμού της Πελοποννήσου, αυξάνοντας το ποσοστό των τουριστικών εσόδων, από 2,4 % στο 3,1%, επι τη βάση των τουριστικών εσόδων σε σχέση με την επικράτεια, το οποίο αναλογεί σε μια αύξηση 29,2% στην Πελοπόννησο σε τουριστικά έσοδα. Αυτό αποτελεί πολύ δυνατό στοιχείο, δεδομένου ότι η αγορά το 2021 ανέκαμψε στο 50%.

Αισιόδοξο είναι επίσης, τόνισε η αντιπεριφερειάρχης, η στροφή της εθνικής πολιτικής για βελτίωση της θέσης και της τουριστικής προβολής της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο οποίο βάλαμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι με την καμπάνια μας Peloponnese: Greece beyond the obvious. Μέσα από αυτό δείξαμε ότι αποτελούμε και εμείς ένα διαφορετικό τουριστικό προορισμό πέρα από τα προφανή (νησιά) και ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει μοναδικές εμπειρίες και γνήσια αυθεντική φιλοξενία.

Τέλος η κα Καλογεροπούλου σημείωσε ότι θεσμοθετείται το σύστημα διοίκησης μέσω της ίδρυσης Dmo (οργανισμός διαχείρισης προορισμού), γίνεται επικαιροποίηση της τουριστικής ταυτότητας της περιφέρειας Πελοποννήσου, αναπτύσσονται επιμέρους τουριστικά προϊόντα με βάση τις μελέτες και τάσεις της εποχής, με προτεραιότητα τη γαστρονομία και τουρισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων, προχωρά η εγκατάσταση του dms, εδραιώνονται 2 καμπάνιες ετησίως (high season+ low season), με στόχο τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και τέλος ενισχύεται η εσωτερική επικοινωνία με όλους τους φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού για τα επιμέρους προϊόντα που θέλουμε να δημιουργήσουμε και φυσικά για την επικοινωνιακή τουριστική ταυτότητα του προορισμού.

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Διευκρινίσεις για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τατούλης: Ανακοίνωσε υπεύθυνους ανά νομό και ανά τομέα, καθώς και «μεταγραφή» από την παράταξη Νίκα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Χανδρινός για το αεροδρόμιο Καλαμάτας: «Η κατάσταση που επικρατεί είναι σε πολλές περιπτώσεις απαράδεκτη – Καλώ τον κύριο δήμαρχο να αναλάβει πρωτοβουλία για την εύρυθμη λειτουργία του»

Δήλωση, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος του συνδυασμού «Καλαμάτα_Μετά», Σπύρος Χανδρινός.

Καλαμάτα: Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ελέγχου για τη χρήση των κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων του Δήμου

Τα πρώτα ηλεκτρικά ποδήλατα του δήμου Καλαμάτας εγκαταστάθηκαν την Τετάρτη (10/7) στους προβλεπόμενους σταθμούς. Σε σχετική ανακοίνωση ο Δήμος σημειώνει: «Από χθες

Αντιδράσεις με φόντο την επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στην Καλαμάτα: «Τα ζητήματα της παραβατικότητας και της ενδοοικογενειακής βίας δεν λύνονται σε κλειστά γραφεία με κολακείες και δημόσιες σχέσεις» δηλώνει ο Β. Τζαμουράνης

Την αντίδραση της μείζονος μειοψηφίας προκάλεσαν οι υποσχέσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κατά την επίσκεψή του στο ιστορικό δημαρχείο της Καλαμάτας.

Συνάντηση Βασιλόπουλου με μέλη του εθελοντικού συλλόγου πολιτικής προστασίας «Εθελοντές Μεσσηνίας»

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Καλαμάτας πραγματοποίησαν την Πέμπτη (11/7) μέλη του νεοσύστατου Εθελοντικού Συλλόγου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας με δ.τ. «Εθελοντές

Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Δ.Ε. Άριος, Αρφαρών και Θουρίας: Παρουσίαση εναλλακτικών σεναρίων ανάπτυξης

Ο Δήμος Καλαμάτας διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Δ.Ε. Άριος, Αρφαρών και Θουρίας: Παρουσίαση εναλλακτικών σεναρίων ανάπτυξης», την Πέμπτη

Δείτε επίσης