Ενημέρωση για την απορρόφηση σταφίδας και τη συνδεδεμένη ενίσχυση ζητά ο Λαμπρόπουλος

/

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος. Ο κ. Λαμπρόπουλος ζητά πληροφόρηση για το ζήτημα της απορρόφησης των πλεονασμάτων σταφίδας, τη συνδεδεμένη ενίσχυση, την αποζημίωση σταφιδοπαραγωγών και τη σύσταση Ομάδας Εργασίας.

Γρήγορα και αξιόπιστα: PCR και Rapid τεστ από την κλινική City Hospital στο κέντρο της Καλαμάτας

Σημειώνεται στην ερώτηση του κ. Λαμπρόπουλου:

Σε σχετικό Δελτίο Τύπου, του Υπουργείου σας,   της 21ης Δεκεμβρίου 2021 αναφέρατε μεταξύ άλλων:

«Στήριξη στους αγρότες, δίνει η  λύση στο πρόβλημα απορρόφησης των πλεονασμάτων σταφίδας του 2020 που συμφωνήθηκε μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και της συντριπτικής πλειοψηφίας παραγωγών, συνεταιριστών και  ιδιωτικών μεταποιητικών επιχειρήσεων, με επακόλουθο την άνοδο της τιμής αγοράς του προϊόντος στο €1,40/kg.

Παράλληλα, για πρώτη φορά, υπό την εποπτεία του ΥΠΑΑΤ και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας και όλων των εμπλεκομένων φορέων στην αγορά της σταφίδας, συγκροτείται Ομάδα Εργασίας για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για το ιστορικό αυτό ‘υπέρ-προϊόν’.

Ταυτόχρονα,  συμφωνήθηκε να ολοκληρωθούν οι  ενέργειες του ΥΠΑΑΤ για απορρόφηση των ελεγμένων αποθεμάτων του 2020 από τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, αφού δεν θα υπάρχουν πλέον τα αποθέματα που δημιουργούσαν την αποσταθεροποίηση στην αγορά, όλοι οι φορείς εξέφρασαν τη πεποίθηση ότι οι τιμές για τους παραγωγούς θα διαμορφωθούν στο εξαιρετικά ικανοποιητικό επίπεδο του € 1,40/kg».

Βρισκόμαστε σήμερα 13 Ιανουαρίου 23 ημέρες μετά και μόλις 15 ημέρες, πριν από το πέρας της προθεσμίας για την υποβολή των σχετικών παραστατικών από τους εγκεκριμένους φορείς για την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους σταφιδοπαραγωγούς.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από τους εμπλεκόμενους, δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία απορρόφησης των πλεονασμάτων του 2020, σε τιμή  €1,40/kg όπως είχατε δεσμευτεί στην σχετική συνάντηση, μια διαδικασία που θα λειτουργούσε ευεργετικά, αφού θα οδηγούσε στην αναγκαία   αποσυμφόρηση σε αποθηκευτικά μέσα και χώρους, ώστε να απορροφηθούν οι φετινές ποσότητες έγκαιρα, για να μην μείνει το προϊόν στα χέρια των παραγωγών και να κινδυνεύσουν να απωλέσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω διαδικασία απορρόφησης, όταν εκκινήσει, ενδεχομένως να ολοκληρωθεί σε μακροχρόνιο διάστημα, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω πρόβλημα και στην επόμενη εσοδεία.

Κατά συνέπεια, εφόσον δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα απορρόφησης, δεν πραγματοποιούνται πράξεις με τιμή €1,40/kg,  ενώ στις όποιες πράξεις λαμβάνουν χώρα οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από €0,50/kg έως €0,80/kg σε αναντιστοιχία, με τα όσα είχατε εξαγγείλει. Αποτελεί δε χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης που έχει υπεισέλθει ο κλάδος, ότι παρά την κατάρρευση κατά 50% της τιμής παραγωγού, τον μήνα Σεπτέμβριο οι εξαγωγές του προϊόντος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά τον αντίστοιχο μήνα, παρουσίασαν πτώση της τάξης του 17%.

Παράλληλα έχει προκληθεί μεγάλη ανησυχία στις τάξεις των παραγωγών, που λόγω έλλειψης αποθηκευτικών μέσων ή ανάγκης για ρευστό, πούλησαν το προϊόν σε τιμές κάτω του €1,40/Kg, διότι  δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την ανακούφιση τους, μιας και έχουν υποστεί τεράστια ζημιά την ώρα που άλλοι συνάδελφοι τους, εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα απορρόφησης, θα απολαύσουν σχεδόν διπλάσιες τιμές, δίχως να ευθύνονται οι ίδιοι για την τραγική αυτή κατάσταση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Με ποια διαδικασία και σε ποιο χρονοδιάγραμμα θα πραγματοποιηθεί η απορρόφηση των πλεονασμάτων σταφίδας 2020;
  2. Οι σταφιδοπαραγωγοί που πούλησαν το προϊόν τους σε τιμές χαμηλότερες του €1,40/kg προβλέπεται να ενισχυθούν συμπληρωματικά μέχρι το €1,40/Kg όταν αυτή η τιμή εφαρμοσθεί μετά την υλοποίηση του προγράμματος απορρόφησης, ώστε να μην υπάρξουν αδικίες;
  3. Σκοπεύετε να δώσετε παράταση στην προθεσμία υποβολής των σχετικών παραστατικών για την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, αφού δεν αποτελεί υπαιτιότητα των παραγωγών η φετινή κατάσταση στον κλάδο;
  4. Έχει προχωρήσει η σύσταση Ομάδας Εργασίας;
ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Παράταση προθεσμίας για τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τη σταφίδα ζητά ο Περικλής Μαντάς

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το πρώτο W Hotel στην Ελλάδα: Το ερχόμενο καλοκαίρι τα εγκαίνια στη Μεσσηνία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.

Με πρωτοβουλία Χρυσομάλλη: «Ανοίγει» και πάλι η συζήτηση για τον περιμετρικό της Πύλου – Δεσμεύσεις του Χρήστου Σταϊκούρα σε συνάντηση με τον βουλευτή Μεσσηνίας

Μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα της Μεσσηνίας απασχόλησαν συνάντηση που είχε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας,